bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 58,646.71 0.33%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,307.72 0.41%
bnb
BNB (BNB) $ 538.18 1.90%
solana
Solana (SOL) $ 132.22 0.94%
xrp
XRP (XRP) $ 0.584607 2.30%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.333729 0.73%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.100642 1.62%

10 soru ve 10 cevapta market analizi

btc gümüş piyasa değeri

Bu hafta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yön değiştireceği hafta olacağı için çok önemli. 25 veya 50 baz puan düşüşe göre olası senaryolara hazır olabilmek adına volatilite, likidite, marketin dört yıllık döngüdeki konumu, Bitcoin, Ethereum, altcoin grafikleriyle planlarımı paylaşacağım.

Fed 25 puan mı 50 puan mı düşürecek?

Son gelen yüzde 2,5 enflasyon verisiyle 50 baz puan faiz indirimi ihtimali yüzde 52 seviyesine kadar yükseldi. Fed’in ekonomiyi başarılı bir şekilde yoluna sokacağı beklentisi piyasanın nefes alıp bir nebze yükselmesini sağladı.

cme whatchtool 16

ABD seçim yıllarında nasıl davranmalıyız?

Öte yandan direkt 50 baz puanla faiz indirimlerine başlamanın piyasaları korkutacağına yönelik tedirginlik de sürüyor. ABD’de seçim ayına (Kasım) yaklaştıkça volatilite yani piyasadaki sert hareketlerin arttığını görüyoruz. Bu dönemlerde kaldıraçlı işlemlerden uzak durup spot yatırımlarla devam etmek piyasada ayakta kalmayı ve büyümeyi sağlayacaktır.

election years ahead

Tarihte Fed faizleri indirince düşüşler gelmiş, tekrar yaşanır mı?

Fed beklenti tablosuna orta vadeli baktığımızda 2024 yıl sonunda toplamda 125 baz puanlık bir indirim bekleniyor. Alttaki görselde tarihsel olarak Fed’in faizleri indirmekte geç kaldığını ve bu durumun piyasalarda paniğe ve düşüşlere yol açtığını görüyoruz. Umarım bu senaryo gerçekleşmez ve global likidite artışıyla yukarı yönlü hareketleri hızlıca görürüz. Yine de her koşula hazırlıklı olmamız avantajımıza olacaktır.

fed funds rate

Piyasa ne kadar yükselebilir?

Global likiditenin artması 2025’in çok daha yeşil bir yıl olacağını bize gösteriyor. Sadece son virajı düzgün almamız gerekiyor. Toplam market değerinin logaritmik regresyon tablosuna baktığımızda şu anda olması gereken yerden yüzde 30 altta olduğunu görüyoruz.

market cap trendline

2025 içerisinde defansif bir tahminle kırmızı çizginin iki katına kadar çıktığımızı düşünürsek toplam market değerinin 8-9 trilyon dolara kadar çıkabileceğini görüyoruz. Bu durumda Bitcoin market payı (dominansı) yüzde 40 civarında olursa 150 bin dolara yakın değerleri görebiliriz.

Bitcoin’in 50-60 bin dolardan yaklaşık 150 bin dolara çıkması bize fiyatın kabaca üç katına çıkacağını gösteriyor. Bu durum likidite bolluğuyla birçok altcoin’in de 5-10-20 katına çıkabileceğini gösteriyor. Sadece biraz daha sabırlı olmamız gerekiyor.


Market döngüsünde neredeyiz?

Ayı marketinin dibinden günümüze geldiğimizde (pembe) bu döngüde aslında bir önceki döngüyle aynı seviyede olduğumuzu görüyoruz. Aslında her şey takvime uygun ilerliyor ancak son altı aydır yavaş ve düşüş yönlü bir dönem geçirdiğimiz için birçok insan sıkılmış durumda. Buna bir de altcoin yoğun portföy taşıma alışkanlığını eklediğimizde bu durum yorucu bir hâl alıyor.

market cycle

Ancak bir önceki döngüdeki harekete baktığımızda (yeşil) önümüzde güzel bir dönemin bizi beklediğini söyleyebiliriz. Dört yıllık döngülerde şimdiye kadar market tepesi 33 ve 35’inci aylarda gelmiş. Şu anda ise 21’inci aydayız. Kısaca eğer dört yıllık döngü tekrar ederse önümüzdeki dönemde çok pozitif fiyatlanmalara tanık olabiliriz.


Bitcoin dominansı nereye kadar çıkabilir?

İki önceki döngünün tepe ve dip değerlerine göre Fibonacci çizdiğimizde bir önceki döngünün 0,618 seviyesinde tepe yaptığını görüyoruz. Yine 1 önceki döngünün tepe ve dip değerlerine Fibonacci çizdiğimizde 0,618 seviyesinin Bitcoin dominansı için yüzde 60-61 seviyesini gösterdiğini görüyoruz.

market cap dominance 16

Bu durum Bitcoin’in yükselişi veya düşüşüyle mi gelir bunu tahmin etmek zor. Ancak düşüş de yükseliş de gelse Bitcoin yoğun kalmanın avantajlı olduğu bir dönemdeyiz. Bu durumun 2024 sonu ve 2025’le birlikte Ethereum ve altcoin’ler lehine değişeceğini düşünüyorum.


Bitcoin nereye kadar düşebilir?

Her ne kadar düşüş gelmesini istemesek de bu senaryoya hazırlıklı olmak zorundayız. 2024 yılı makro koşullar ve fiyat hareketleri gibi açılardan 2019 yılına benziyor. Bitcoin için 2019 yılını baz alarak bir tahmin yaparsak 100 haftalık ortalamayı ziyaret ettiğini görüyoruz.

btc usd

Covid düşüşü çok ekstrem bir senaryo olduğu için onu göz ardı edersek 100 haftalık ortalamanın 42-44 bin dolar civarlarına denk geldiğini ve bu seviyelerin ziyaret edilme ihtimaline göre hazırlık yapmanın faydalı olacağını düşünüyorum. Öte yandan, umuyorum ki 49 bin dolar seviyesi artık dip olur ve ABD seçimlerinden sonra hızlıca fiyatlar yukarı doğru tırmanmaya başlar.


Ethereum kan kaybetmeye devam eder mi?

Uzun süredir bu grafiği takip etmek bu döngüde çok işime yaradı. Zamanında Ethereum Birleşmesi (merge) ve Katman-2 çözümleriyle Ethereum için 10-20 bin dolar seviyeleri konuşulmaya başlanmıştı. Ancak market döngülerinin daha ağır bastığı zamanla kanıtlandı. Şimdi de Katman-çözümleri, Solana, diğer Katman-1 projeleri nedeniyle Ethereum için hep negatif haberler çıkıyor.

eth btc

Bu nedenlerle Ethereum için diplere çok yakın olduğumuzu düşünüyorum. ETH/BTC grafiğinde 0,04 seviyesi altında, risk metriklerinden de destek alarak parçalı şekilde Bitcoin’den Ethereum ve altcoinlere geçmeyi planlıyorum.


Altcoin’lere ne zaman geçiş yapmalı?

Alttaki grafiği Benjamin Cowen sık sık paylaşıyor. Ben de uzun süredir kullanıyorum. BTC dominansının yüzde 60-61 gibi tepe yapması aynı zamanda altcoin’lerin BTC karşısında dip yapmasını benim için büyük ölçüde işaret edecek.

total3 usdt

Dip seviyesi aramak yerine bu dönemde parçalı olarak geçişler yapmak çok avantajlı olacaktır. Tek bir seviyeyi beklerken ayı marketinin dibinde BTC için 12 bin dolar bekleyen insanlara benzememek gerek. Bu nedenle büyük ölçüde piyasada pozisyon tutarken bir kısım nakitle de düşüşler için emir tutmayı uygun görüyorum.


Yıl sonuna kadar kenarda mı bekleyelim?

Tabii ki herkesin risk iştahı, bütçesi, yaşı, planları farklı. Burada kendimden örnek vererek olası senaryoları nasıl değerlendirdiğimden bahsedebilirim. Kendimi kripto para sektöründe nispeten garantici biri olarak görüyorum. Portföyümde yüzde 44 Bitcoin, yüzde 22 Ether, yüzde 18 altcoin, yüzde 16 stablecoin tutuyorum. Olası piyasa düşüşlerinden faydalanmak için Bitcoin ve stablecoin’lerle altcoin almayı hedefliyorum.

2025’in Fed faiz indirimleri ve likidite artışıyla pozitif geçeceğini düşünüyorum. Bu nedenle de risk iştahımı artırıp altcoin’lere yönelmek istiyorum. Bitcoin için 52 ve 44 bin dolar gibi seviyeler gelirse altcoinlerde olası diplerden faydalanmak istiyorum.

portföy overwiew

Bu emirler gelir mi bilmiyorum ancak gelirse hazırlıklı olmak bizi orta ve uzun vadede çok avantajlı bir hale getirir diye düşünüyorum. Bu düşüncemi temel ve teknik analizle desteklemeye çalışıyorum.

Dipnot: Birçok insan “bu son boğa” diye düşünüp çok fazla risk alıyor. Ben 20-30 yıldır analiz yapan ve portföy yöneten birçok insanı çok yakından takip ediyorum. Hepsinin ortak fikri, marketin döngüler halinde ilerlediği yönünde. Dolayısıyla daha birçok boğa marketi yaşayacağız. Bunu göz önüne alıp daha yavaş ve sürekli büyüyen bir portföy yönetimi benimseyebiliriz. Bu nedenle eğer şu anda yüzde 100 altcoin tutuyorsanız risk yönetimi üzerine okumalar yapabilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala