2023’te Kullanabileceğiniz En İyi 5 On-chain Analiz Platformu

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 6 dk

Paylaş:

Bu yazımızda 2023 yılında kullanabileceğiniz en iyi 5 on-chain analiz platformunu inceleyeceğiz.

Zincir üstü (on-chain) analiz, kripto paralar hakkında derinlemesine bilgi edilebileceğiniz en popüler analiz yöntemlerinden biridir.

Zincir üstü analiz, kripto paralar konusunda araştırma yaparken kullanabileceğiniz en iyi araştırma yöntemleri arasında yer alıyor. Bu yazımızda verimli bir şekilde zincir üstü analiz yapabilmek için kullanabileceğiniz en popüler 5 zincir üstü analiz platformuna yer vereceğiz.

On-chain Veri Nedir?

On-chain veri adından da anlaşılabileceği üzere blockchain üzerinde depolanan veri anlamına geliyor. Blockchain, verilerin tutulduğu ve saklandığı güvenli ve şeffaf bir defterdir. On-chain veriler, işlem geçmişi, token bakiyeleri ve akıllı sözleşme kodları gibi blockchain’e kaydedilen tüm bilgileri ve işlemleri içerir.

Zincir üstü (on-chain) verilerin en önemli özelliklerinden biri değiştirilemezliğidir. Blockchain’de bir kez kaydedilen veriler değiştirilemez veya silinemez. Bu nedenle on-chain veriler, kripto paraların davranış biçimini anlamak, bilinçli yatırım kararları vermek isteyen kişiler için güvenli bir bilgi kaynağı olarak kabul ediliyor.

On-chain veriler aracılığıyla bir blockchain’deki işlem hacimleri, ağ etkinliği, token dağıtımı gibi temel bilgiler başta olmak üzere söz konusu blockchain’in ve kripto para biriminin işleyişi hakkında önemli ölçüde bilgi edinilebilir. Bireyler bu verileri analiz ederek kripto paralardaki piyasa trendleri, benimsenme oranları ve ağ sağlığı gibi çeşitli konularda bilgi sahibi olabilir.

On-chain Analiz Terimleri

On-chain analizde çeşitli ölçütler bulunuyor. Yazımızın bu bölümünde on-chain analiz yaparken bilinmesi gereken ölçütlere ve anlamlarına yer vereceğiz.

  • Ağ Değerinin İşlemlere Oranı (NVT): Ağ Değerinin İşlemlere Oranı olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz bu metrik, bir kripto para biriminin ekonomik verimliliğini ölçmek için, ağın piyasa değerinin günlük işlem hacmine oranlanmasıyla hesaplanır.
  • Realized Cap: Gerçekleşmiş Piyasa Değeri olarak ifade edebileceğimiz bu metrik, piyasanın gelecekteki fiyat hareketleri beklentisini ölçmek için kullanılır ve dolaşımdaki tüm coin’lerin son hareket ettikleri andaki fiyatının toplam değerini ifade eder.
  • HODL Waves: Bir kripto paraya yapılan uzun vadeli yatırım seviyesini belirlemek için kullanılan bu metrik belirli bir süre boyunca hareket ettirilmemiş coin’lerin sayısının ölçümüdür.
  • Coin Age Consumed: Bir kripto paraya olan talep seviyesini ölçmek için kullanılan bu metrik, bir coin’in harcanmadan önce elde tutulduğu süreyi ifade eder.
  • Active Addresses: Belirli bir zaman aralığında işlem gerçekleştiren benzersiz adreslerin sayısını ifade eder. Bu metrik ağın benimsenmesini ve kullanımını oranını ölçmek için kullanılır.
  • Transactions per Day: Günlük İşlem Sayısı olarak tabir edebileceğimiz bu terim, belirli bir günde ağ üzerinde gerçekleştirilen işlem sayısını ifade eder. Bu metrik bir kripto para biriminin kullanım ve benimsenme oranını ölçmek için kullanılır.
  • Hash Rate: Bir kripto para biriminin blockchain’indeki hesaplama gücü olarak özetleyebileceğimiz bu metrik, ağın güvenliğini ve istikrarını ölçmek için kullanılır.
  • Difficulty: Madencilik zorluğu olarak ifade edebilceğimiz bu metrik, ağ üzerinde yeni bloklar çıkarmanın ne kadar zor olduğunu gösteren bir ölçüttür.
  • Block Time: Blok süresi, yeni bir bloğun blockchain’e eklenmesi için geçen süre, ağın hızını ve verimliliğini ölçmek için kullanılır.
  • TVL: Toplam Kilitli Değer (Total-Value-Locked) on-chain analizde en çok kullanılan metrikler arasında yer alıyor. Kripto para sektöründe DeFi (merkezsiz finans) protokollerine kilitlenmiş varlıkların toplam değerini ölçmek için kullanılan bir metriktir. TVL, borç verme ve borç alma platformları, yield farming platformları ve borsalar gibi DeFi protokollerine yatırılan tüm kripto paraların, stabilcoin’lerin ve diğer varlıkların toplam değerini temsil eder.

Yukarıda yer alan metrikler, kripto paranın ve blockchain ağının sağlığını ve performansını ölçülemek için birlikte kullanılabilir. Yatırımcılar bu ölçümleri analiz ederek yatırımları hakkında bilinçli kararlar verebilir ve belirli bir kripto para biriminin potansiyel riskini ve fırsatlarını değerlendirebilir.

2023 Yılında Kullanabileceğiniz 5 On-Chain Analiz Platformu

1- Dune

dune nedir

Dune, Ethereum blockchain’i için kullanılabilecek en popüler on-chain analiz platformu. Verileri görselleştirerek kullanıcı deneyimini iyileştiren Dune, bu verilerin kripto para topluluğuyla paylaşılması için basit ve kullanışlı çözümler sunuyor. Dune aracılığıyla kullanıcılar komut dosyası yazmak yerine SQL sorgularıyla çok sayıda veriye ulaşabiliyor.

Aylık 390 dolarlık fiyata sahip.

2- Glassnode

glassnode nedir

2018 yılında piyasaya sürülen Glassnode, zincir üstü veriler ve indikatörler aracılığıyla kripto para piyasasına yönelik genel bakış sunuyor. Birden çok kripto para birimi için zincir üstü indikatörleri destekleyen Glassnode, piyasa istihbaratı ve verilerine ev sahipliği yapıyor.

Glassnode aracılığıyla cüzdan adresleri, borsalar, madenciler, kripto para platformları ve OTC masalarına dair çeşitli verileri ayrıntılı grafikler ve tablolarla inceleyebilirsiniz.

Glassnode platformunu Tradingview’e bağlayarak ve 200’ü aşkın göstergeye ve 10 yıllık tarihsel fiyat verilerine ulaşabilirsiniz.

Ücretsiz sürümü de bulunan Glassnode’un fiyatlandırması 29 dolar ile 799 dolar arasında değişkenlik gösteriyor.

3- Etherscan

etherscan nedir

Etherscan, adından da anlaşılabileceği üzere Ethereum blockchain’ine yönelik veriler sunan bir platform.

Ethereum’un daha geniş çapta kullanılabilirliğini ve erişilebilirliğini artırmayı amaçlayan Etherscan aracılığıyla Ethereum ekosistemi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Etherscan’da Ethereum blockchain’indeki teknik raporlara ulaşabilir, geliştirmelere, airdrop’lara, işlemlere, akıllı sözleşmelere, bloklara, cüzdanlara ve çok daha fazlasına kolaylıkla göz atabilirsiniz. Etherscan ayrıca kullanıcılarının Ethereum ağındaki gas ücretini takip etmelerine de olanak sağlıyor.

Ek olarak Etherscan’in portföy yönetimi özelliği de bulunuyor.

Gelin örnek olarak Etherscan’i kullanarak Ethereum katman-2 ölçeklendirme çözümü Polygon’da on-chain analiz yapalım.

Ethereum ağındaki Polygon sahiplerinin sayısına baktığımızda, cüzdanında Polygon (MATIC) bulunan kullanıcılarının sayısının arttığını görüyoruz.

etherscan on chain analiz

Cüzdanında en fazla MATIC bulunan 100 cüzdan adresinin dairesel grafikteki görünümü ise şu şekilde:

etherscan matic onchain analiz

En büyük 100 cüzdan toplamda 8.552.068.509,10 MATIC token’e yani MATIC’in toplam arzının %85,52’sine sahip olduğunu söylemek mümkün.

Etherscan platformunun 3 farklı ücretli plan bulunuyor. Standart, Gelişmiş ve Profesyonel planların fiyatlandırması sırasıyla 199 dolar, 296 dolar ve 399 dolar seviyesinde. Etherscan’in ayrıca ücretsiz bir sürümü de bulunuyor.

4- Nansen

nansen nedir

En popüler on-chain analiz platformlarından biri de Nansen. Hem profesyonel yatırımcıları hem de kripto paraların işleyişini daha iyi kavramak isteyen yeni yatırımcılara hizmet veren Nansen, zincir üstü verileri cüzdan adresleriyle etiketliyor.

Basit ve kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan Nansen aracılığıyla blockchain ağlarındaki para akışını, cüzdan adreslerini, işlemleri, trendleri ve çok daha fazlasını takip edebilirsiniz. Nansen, kişiselleştirilmiş bildirimleri de destekliyor.

Nansen tarafından desteklenen başlıca blockchain’ler arasında Fantom, Polygon, BNB Smart Chain (BSC) ve Ethereum bulunuyor. Hem derinlemesine analiz yapmak isteyen kripto para uzmanları hem de yeni başlayanlar için faydalı bir on-chain platformu olarak öne çıkıyor.

Ücretsiz sürümü de bulunan Nansen ayrıca Standart, VIP ve Alpha olmak üzere üç ücretli paketi bulunuyor. Bu paketlerin ücreti 100 dolar ile 2.000 dolar arasında değişkenlik gösteriyor.

5- CryptoQuant

cryptoquant nedir

CryptoQuant, Bitcoin ve Ethereum ağları başta olmak üzere birçok blockchain için on-chain veri araçları sunan bir platform. CryptoQuant aracılığıyla kullanıcılar, gerçek zamanlı işlem bilgilerine, ağ ekranlarına, piyasa sinyallerine, zincir üstü istatistiklere, kısa ve uzun vadeli göstergelere ve çok kapsamlı verilere ulaşabilir.

Gelişmiş, Profesyonel ve Premium olmak üzere üç farklı fiyatlandırma modeli bulunan CryptoQuant’ın aylık fiyatı 29 dolar ile 799 dolar arasında değişiklik gösteriyor.

CryptoQuant’ın ayrıca ücretsiz bir sürümü de bulunuyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Yazar: Tuncay Aydıner

Bitcoin’de fırtına hemen dinmeyecek

Bitcoin’in (BTC) ağustos ayından bu yana yaşadığı en büyük kaybın ardından piyasa uzmanları daha fazla düşüş bekliyor. Bitwise direktörü ve Avrupa araştırma başkanı Andre Dragosch, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz politikasında belirsizliği işaret etmesi nedeniyle önümüzdeki haftalarda düşüşün sertleşmesini beklediğini belirtti. Dragosch şu ifadeleri kullandı: “Muhtemelen daha fazla acı göreceğiz. BTC bir süre daha destek ...

Bağlantıyı kopyala