bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 60,219.13 3.35%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,336.32 1.76%
bnb
BNB (BNB) $ 544.90 2.13%
solana
Solana (SOL) $ 131.45 0.03%
xrp
XRP (XRP) $ 0.585005 0.00%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.334135 1.52%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.10097 1.37%

GeckoCon 2022 Başladı! İlk Gün Neler Konuşuldu?

GeckoCon 2022 Başladi İlk Gün Neler Konuşuldu 2

Blockchain ve kripto sektörü gün geçtikçe daha geniş kitlelere yayılıyor. Öyle ki son yıllarda hem yapılan etkinliklerin hem de katılımcıların sayısında oldukça büyük bir artış söz konusu. Tüm dünyadan birçok sektörel uzmanın yer aldığı bu tür etkinlikler sektörün gelişimi açısından oldukça önemli. Uzmanların bir araya gelip gelişimlerini paylaşdıkları ve sektörün artıları ve eksikliklerini konu edinlikleri bu etkinliklerden birisi olan GeckoCon 2022‘de bugün tüm heyecanı ile başladı. Açılışını CoinGecko’nun CEO’su TM Lee’nin yaptığı etkinlikler birbirinden önemli katılımcılar yer aldı.

En popüler kripto para traker’larından biri olan CoinGecko, düzenlediği GeckoCon ile birlikte küresel olarak birçok kripto ve Blockchain uzmanını bir araya getirdi. Açılış konuşmasından sonra sahneye gelen CoinGecko Araştırma Başkanı Zhong Yang Chan, merkeziyetsiz geleceğin gelişimi ve geleceğine dair önemli konulara değindi. Kripto para piyasalarına dair önemli verilere yer veren Yang, 2022’nin ikinci çeyreğine dair önemli verileri izleyiciler ile paylaştı. Günümüzde Web3’ün geleceğimizin temelini nasıl attığına değinen Yang, diğer birçok önemli sektöründe bu dönüşümden oldukça verimli bir şekilde etkilendiğini vurguladı. Bununla birlikte bu tür etkinliklerin önemini hatırlatan Yang, konuşmacıları ve dinleyicileri selamlayarak sözü panelistlere verdi.

Screen Shot 2022 07 14 at 17.09.37

Web3’ün geleceğinin kullanıcı deneyimini nasıl etkileyeceği konusunu ele alan ilk panelde Yap Global’in CEO’su Samantha Yap, Pudgy Penguins’in CEO’su Luca Nets ve Klaytn’ın İşbirliği Başkanı Jerry Won yer aldı. Yeni ve gelişmekte olan projelerin web3’ün getirilerinden nasıl faydalanabileceklerini belirten katılımcılar, geleceğin önemli bir bölümünde web3’ün izleri ve temellerini göreceğimizi belirtti.

Diğer yandan devam eden “DeFi’ın sonrasında ne var?” panelinde ise isminden de anlaşılacağı üzere DeFi ve geleceği konuşuldu. Son dönemde yaşanan piyasa düşüşünün DeFi‘ın geleceğini nasıl etkileyeceği konusunda önemli noktalara değinen Trader Joe kurucu ortağı Ox Murlock ve Serum çekirdek geliştiricisi Michelle Sun, fiyatlardaki düşüşün DeFi’ın gelişimine etkisini özetlerken bu etkinin uzun süreli olmadığını söylemeleri dikkat çekti. Aynı şekilde merkeziyetsiz borsalarında geleceği ve önemini anlatan Ox Murlock, kripto kullanıcılarının merkeziyetsiz borsalara karşı ilgisinin günden güne arttığını da belirtti.

GeckoCon’un en önemli konuları arasında yer alan Web3’ün de oldukça kritik bir konusu ele alındı. Güvenlik. Her alanda olduğu gibi web3’ün de bel kemiği niteliğinde olan güvenlik konusu “Web3 Güvenliği: Kendinizi Varlıklarınızı ve Projenizi Korumak” adlı panelde ele alındı. Son dönemde yaşanan çöküş ve hack’lerin konuşulduğu panelde en öne çıkan konu kullanıcıların varlıklarının güvenliği için yapmaları gerekenler oldu. Hacken’in CEO’su Dyma Burdorin, konunun oldukça kritik olduğunu vurgularken “kullanıcılar bana bir şey olmaz” mantalitesine sahip olmamalı dedi.

Bununla birlikte etkinlikte elbette şirketlerin son dönemdeki web3 girişimlerine değinildi. “Şirketler neden web3’ü kabul etmek zorunda” adlı panelde şirketlerin bu teknolojiyi neden vizyonlarına eklemeleri gerektiği konuşuldu. Özellikle finans ve bankacılık alanında kullanımı hızla artan Blockchain teknolojisine değinirken web3’ün kullanılabileceği sektörlerin neredeyse sınırsız olduğu konusuna değinildi.

Kripto paralar, Blockchain ve Web3. Bu üçlünün konuşulduğu herhangi bir etkinlikler NFT ve metaverse’ün konuşulmaması söz konusu dahi olamaz. Bu noktada GeckoCon’da da NFT’ler ve metaverse odak noktası olmaya devam etti. “Metaverse yoluyla zenginleştirilen hayatlar” adlı dikkat çeken panelde, Illuvium’un kurucu ortağı Kiearan Warwick, Enjin’in CTO’su Witek Radomski ve Somsium Space’in CEO’su Artur Sychov yer aldı. Metaverse’ün neler vadettiğini ve neleri karşıladığını konu edinen panelde Warwick şirketlerin adımlarına ve gelecekte metaverse’ün nasıl hayatımızın bir parçası olacağını belirtti.

NFT’lere daha çok odaklanan ancak metaverse konusunda da önemli noktalara değinilen “NFT dünyasında Asya’lı Sanatçılar” panelinde NFT’lerin geleceği ve sanat ile ortak paydaları konuşuldu.  Sarisa, Bjorn ve Munira gibi Asyalı NFT Sanatçılardan Sanat, Projelerden Pazar Yerlerine kadar NFT’lerin kendileri için ne olduğu konusundaki deneyimlerini dinlediğimiz panelde en önemli konulardan birisi de son dönemde yaşanan piyasa düşüşünün NFT sektörüne etkisi oldu. Bu noktada panelistler bu düşüşün fiyat bazlı olduğu anacak NFT sektörünün büyüme hızını hızla artırarak gelişimini sürdürdüğünü belirttiler.

Elbette etkinliğin ilk gününde metaverse ve NFT’lerin konu alındığı tek panel bunlar olmadı. “Metaverse’ün gücü NFT” panelinde konuşan Klaytn Teknoloji Gelişimi Başkanı Neo Yıu, metaverse’ün önemini yinelerken getirdiği iş modellerine değindi. Şirketlerin yakın zamanda metaverse odaklı satışlarını artıracaklarını belirten Yu, bu gelişiminin oldukça başında olduğumuzu da vurguladı.

Etkinlikte metaverse ve NFT’lerin sık sık ortak paydası olan oyun sektörü de ele alındı. GameFi’ı gelecekte neyin beklediğini, sektör liderlerinin sorunları nasıl ele aldığını paylaşan panelistler arasında Axie Infinity kurucu ortağı ve COO’su Alexender Larsen da yer aldı. Son dönemde aldığı yatırımlar ve satın alımlar ile sık sık gündeme gelen Animaco Brands’in CEO’su Bobby Yung’un da yer aldığı panelde GameFi nasıl evimleştiği belirtildi. Oyun sektörünün eskiden oldukça bireysel ve tek kullanımlık bir eğlence olduğunu belirten Yung, günümüzde bunun değiştiğini ve para ödeyerek oyun oynama kültürü yerine oynadık para kazanılabilecek bir modelin içerisinde yaşadığımızı belirtti.

“NFT’ler: Oyunlar ve Sanatın Ötesi” adlı panelde konuşan Klaytn işbirliği müdürü Carolina Rios ve Cryptoslate’in CEO’su Nate Whitehill, NFT’lerin Web3’ün geleceğini nasıl oluşturduğu ve sektörün ne yönde büyüdüğüne dair önemli konulara değindi. Özellikle Blockchain verimliliğinin önemine dikkat çeken Rios, kullanıcıların her anlamda güvenliklerini ön olana koymaları gerektiğini de belirtti.

Son dönemde NFT’lerin müzik sektörü ile olan yakın ilişkileri de yadsınamaz bir gerçek. Özellikle 2021 sonu ve 2022’nin başlarında birçok önemli sanatçının eserlerini NFT olarak satışa koyduklarına şahitlik ettik. Bu konunun ele alındığı “Müzik ve NFT’lere Plaj Turu” adlı pandelde, Audius’un CEO’su Roneil Rumburg müziklerin geleceğine dikkat çekti. Yakın zamanda Spotify gibi dev şirketlerin de NFT’lere ilgisinin arttığını biliyoruz. Bu noktada rekabetin günden güne arttığını söyleyen Rumburg, bunu gelişimin en önemli parçalarından biri olarak tanımladı.

Bununla birlikte Blockchain teknolojileri de ele alınırken Ankr’ın DeFi Yöneticisi Flipe Gonçalves, önümüzdeki günlerde oldukça güçlü bir sektör olacağını söyledi. Yaşanan çöküşler sonrası güçlü projelerin hayatta kaldığı ve zayıfların elendiği yapay bir seçilim olduğunu belirten Gonçalves, bu noktada kullanıcıların da dikkatli olması gerektiğini konusunda bir kez daha değindi.

GeckoCon’un ilk gününde yer alan son paneller ise Defi, GameFi ve kripto paraları konu aldı. Play to Earn artık her türde Blockchain tabanlı oyunlar için kapsayıcı bir mekanik haline geldi. Kazanmak için P2E öğelerinin yerleşik olduğu yeni çıkacak AAA oyunları dikkat çekiyor. Oyunlar artık oyun geliştiricilerinin ekonomistleri işe aldığı bir, iki ve hatta üç simge ekonomisine sahip durumda. Oyun loncaları, PVP oyuncuları için sadece ortak bir afiş olmaktan çıkıp burs programlarına ve hatta oyunların ortak yayıncılarına dönüştü. Bu noktada panelistler de geleceğin oyuncu odaklı olacağı ve gelişimin hızlanacağı görüşünde.

GeckoCon‘in 2. gününde de etkinliği takip ederek siz okurlarımıza detayları aktaracağız.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala