Gerçek Hayatta Metaverse

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 3 dk

Paylaş:

Son birkaç ayda ortaya çıkan “Metaverse” terimini duymamış olma ihtimaliniz çok az. Metaverse’nin İnternet’in geleceği olacağı tahmin ediliyor ve Meta (Facebook), Microsoft, Apple vb. birçok teknoloji devinin yatırımı sayesinde kısa süre içerisinde daha da yaygınlaşacak. Bu yeni teknoloji, birçok şaşırtıcı uygulamayı beraberinde getirmeyi vaat ediyor.

Metaverse Nedir?

İnternette Metaverse’nin birçok farklı tanımına denk gelmek bunaltıcı olabilir, ancak aslında o kadar da karmaşık değil. “Metaverse” terimi ilk olarak 1992 yılında Neal Stephenson tarafından iki kelimenin birleşimi olarak bir kurgu romanında kullanıldı. Bu kelimelerden ilki olan “meta”, “ötesi” anlamına gelir ve “verse,” “evren”in karşılığı olan “universe”nin kısaltmasıdır.

Metaverse, basitçe İnternet, AR ve VR gibi destekleyici cihazlar tarafından oluşturulan bir “siber uzay” veya “sanal dünya” olarak anlatılabilir. Herkesin uzaktayken erişebildiği ve birbiriyle etkileşimde bulunabildiği çevrimiçi bir ortamdır. Ayrıca, kullanıcılar sanal nesnelerle etkileşime geçmek için de Metaverse’ye girebilirler.

Metaverse’de en iyi deneyim için VR veya AR kulaklıklar tercih edilir. Ayrıca kullanıcılar, Metaverse’deki materyalleri gerçek deneyime en yakın şekilde hissetmek ve bunlarla etkileşim kurmak için dokunsal VR kıyafetleri ve eldivenleri de satın alıyorlar. Bununla birlikte, kulaklık almaya gücü yetmeyenler, telefonlarını veya dizüstü bilgisayarlarını Metaverse’ye girmek ve etkileşimde bulunmak için kullanabiliyorlar.

1

Son Zamanlarda Metaverse

Metaverse’yi kullanmanın asıl amacı birbirimizle etkileşim kurmaksa, buna neden ihtiyacımız var? Uzaktan konuşmamızı ve birbirimizi görmemizi sağlayan akıllı telefonlarımız veya dizüstü bilgisayarlarımız zaten var.

Metaverse, teknolojik gelişmeler ve insanların kendilerini kaptırmaları ve etkileşimler kurmaları için sanal bir dünyaya sahip olma talepleri nedeniyle doğdu. Bu yeni sanal dünyada, kullanıcılar göz teması kurarak, sohbet ederek ve hatta fiziksel dokunuşlarla bile daha iyi bir sürükleyici deneyim tecrübe edebilirler.

Birçok şirket ve kuruluş, büyük potansiyeli nedeniyle adeta hareket halinde olan Metaverse trenine bilet aldı. Facebook, adını Meta olarak değiştirdi ve Horizon World adlı Metaverse’sini inşa etti. Ayrıca en bilinen VR başlığı olan Oculus Quest, Meta Quest olarak değişti. Bununla birlikte Microsoft, Candy Crush ve Call of Duty’nin yaratıcısı olan Activision Blizzard’ı da satın aldı. Üstelik artık Axie Infinity, Decentraland veya The Sandbox gibi birçok oyunu Metaverse’de bulabilirsiniz.

Metaverse’nin Kullanım Alanları

Eğlence

3 1

Ariana Grande’nin sanal konseri, Metaverse’nin eğlence alanındaki en popüler kullanım durumlarından biridir. Hayranlar, idollerinin konserlerine giderken büyük bir seyahat ve barınma masrafı ödemek yerine, Metaverse ile artık evlerinde gösterilerin keyfini çıkarabilirler.

İş Dünyası

4 1

İş açısından, Metaverse, kullanıcıların ürünleri rahatça satın almadan önce deneyimlemeleri için sanal teşhir salonları oluşturmak amacıyla kullanılabilecek bir platformdur.

Üstelik ulaşımda zamandan ve emekten tasarruf etmemize yardımcı olduğu için, Metaverse üzerinde toplantılar yapmak çok daha kolay.

Moda

5

Metaverse’nin çevreyi korumaya büyük katkı sağlayabileceğini hiç düşünmemiş olabilirsiniz. Moda, yaşam alanlarımızı en çok kirleten sektörlerden biri olarak görülüyor. Bazı tasarımlar sanat için yaratılıyor ve gösteriler dışında asla giyilmiyor.

Bu nedenle Metaverse’deki moda şovları harika bir çözüm. Metaverse’deki sanal kıyafetler ile hem havalı defileler yapabiliyoruz, hem de çevre dostu olabiliyoruz.

Oyun

6 1

Kullanıcıların taleplerini karşılamak adına, oyunculara sürükleyici bir deneyim sağlamak için Metaverse’de oyunlar geliştirildi. Metaverse’deki bazı önemli oyunlar ise şunlardır: Decentraland, Axie Infinity, The Sandbox, Illuvium, Chain of Alliance.

Spor

7 1

Metaverse, fütüristik bir dünya olarak adlandırılmayı hak ediyor. Mark Zuckerberg’e göre, yakın gelecekte uzaklardaki arkadaşlarınızla Metaverse’de spor bile yapabilirsiniz.

Aynı zamanda Metaverse’de spor maçlarını 2D ekrandan izlemekten çok daha heyecanlı bir deneyimle izleyebilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Yazar: Sinancan Öztürk

‘El Salvador’da ne yaptığımızı çoğu kişi anlamayacak’

El Salvador Ulusal Dijital Varlıklar Komisyonu (CNAD) Başkanı Juan Carlos Reyes, CoinDesk’e verdiği röportajda ülkesinin kripto para ve dijital varlık düzenlemelerinde öncü bir rol oynadığını vurguladı.  El Salvador’un tüm dünyaya öncü olacak bir finansal model geliştirdiğini ifade eden yetkili, yaptıkları atılımların çoğunluğun gözünde küçük görüldüğünü belirtti: “Büyük resme baktığımızda, çoğu insan El Salvador’da ne yaptığımızı ...

Bağlantıyı kopyala