Google Authenticator Nedir? Güvenli Oturum Açma Kılavuzu 

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 7 dk

Paylaş:

Dijitalleşme süreçleri hızlandıkça siber suçlar ve baş etmek için geliştirilen yöntemler de farklılaşıyor. Siber suçlar için geliştirilen sayısız yöntemin yegane hedefini, size ait olan dijital verilere erişerek bu verilerden çeşitli şekilde çıkar sağlamak olarak özetlemek mümkün. Dijital dünyada verilerinizi koruyabilmek için ilk yapmanız gerekenlerin başında standartlara uygun bir şekilde güvenli şifreler oluşturmak gelir. Peki şifrelerinizin güvenliğini nasıl sağlayabilirsiniz? 

Google tarafından geliştirilen Authenticator, şifre kullandığınız her uygulama, veri tabanı, platformlara girişlerde şifrelerinizle birlikte ikinci bir doğrulama yaparak daha güvenli bir şekilde hesaplarınıza erişmenizi sağlar. Böylece siber saldırılara, veri hırsızlığına karşı güvenlik seviyesini artırırken dijital dünyadaki hesaplarınıza daha etkin bir şekilde koruyabilirsiniz.

İçeriğimizde “Google Authenticator anahtar nedir?” sorusuna yanıt bulabilir ve nasıl kullanacağınıza dair tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. 

Google Authenticator’ın Temel İşlevi ve Kullanımı 

Siber saldırılarda, korsanlar kimi zaman sosyal medya hesaplarınıza, mail adreslerinize kimi zaman da banka hesaplarınızı hedef alır. Google Authenticator, tanımladığınız tüm platform, internet sitesi, mobil uygulama ya da çeşitli verileriniz için şifrenizle işlem yapmak yerine çift taraflı doğrulama ile tek kullanımlık şifreler üretmenizi sağlar. Böylece yetkisi olmayan kişilerin, sizin bilginiz, onayınız olmadan hesaplarınıza giriş yapılmasının önüne geçebilirsiniz.

İki Faktörlü Kimlik Doğrulamada Google Authenticator’ın Rolü 

İki faktörlü kimlik doğrulama, dijital dünyada hesaplarınıza erişim ya da online hizmetleri kullanırken ihtiyacınız olan yetki için ikinci bir güvenlik kontrolü olarak özetlenebilir. Bir başka deyişle, şifrenizle bir platforma girerken hemen ardından çeşitli yöntemlerle yapılan ilave güvenlik önlemidir. Örneğin, hesap için kullanıcı adı ve şifrenizi yazdıktan sonra SMS ile doğrulama, uygulama üzerinden bildirim ya da maile gönderilen ikinci bir şifre ile hesabınıza onay verilmesidir. Google Authenticator, sms, mail ya da mobil bildirim ile onay yerine tek kullanımlık şifreler ile ikinci adım güvenlik kontrolü sağlar. 

Özellikle yetkilendirilen ve birden fazla kişinin giriş yaptığı hesaplarda iki faktörlü doğrulama devre dışı kalır. Çünkü iki adımlı doğrulama için GSM numarası ya da mail adresi gereklidir ve buralara gönderilen şifrelere erişim herkes için mümkün olmayabilir. Google Authenticator ise tanımlandığı tüm mobil cihazlarda yetki verilmesi durumda iki faktörlü kimlik doğrulama internete dahi gerek duymadan her an kullanılabilir. 

google authenticator 1

Google Authenticator Kurulumu ve Ayarları 

Google Authenticator kurulumu için, iOS ya da Android işletim sistemleri için Google Play veya App Store uygulama marketlerinden Google Authenticator’ı kolayca indirebilirsiniz. Uygulama yüklendikten sonra kurulum için kullanacağınız Google hesabınızı sisteme tanımlamanız yeterlidir. Tanımlamanın ardından Google Authenticator için yetkilendireceğiniz platformları, servisleri hesapları QR Kodu ile ya da Kurulum Anahtarı olmak üzere iki yöntemle ekleyebilirsiniz. 

Google Authenticator ile Uyumlu Servisler 

Google Authenticator, iki adımlı doğrulama gerektiren birçok online servis için kullanılabilir. Linkedin, Facebook, Twitch gibi sosyal medya uygulamalarının yanı sıra bankacılık ve finans çözümler, kripto para hesapları, dijital cüzdan uygulamaları, e-ticaret hesapları, oyun hesapları gibi yaygın kullanım ağı mevcuttur. Böylece siber korsanların hedefindeki banka ve kripto varlık hesaplarınız için güvenlik önlemlerini artırabilirsiniz. Kripto para haberleri ya da teknoloji dünyasından haberlerde rastlayabildiğiniz siber saldırıların hedefi olmaktan kolay bir hamle ile kurtulabilirsiniz. 

Google Authenticator Nasıl Kullanılır? 

Uygulamayı hesabınıza kurduktan sonra iki adımlı doğrulama yapmak istediğiniz servis üzerinden karekodu Google Authenticator uygulaması üzerinden okutarak hızlı bir şekilde tanımlama yapabilirsiniz. Karekodu taradıktan sonra size verilen 6 haneli anahtarı QR kod ile kullanım alternatifinin yanı sıra kurulum anahtarı ile de platform ile Google Authenticator uygulamasını yetkilendirebilirsiniz. İlgili serviste iki adımlı doğrulamayı aktif edilen bölüme giderek Authenticator uygulamasını seçebilirsiniz. 

Hesaplarınıza Güvenli Giriş Yapma Rehberi 

Google Authenticator ile hesaplarınıza güvenli giriş yapabilmek için ilk aşamada ilgili uygulamanın güvenlik ve gizlilik ayarları bölümünden iki adımlı doğrulama işlemini aktif etmeniz gerekir. Bu aşamada iki adımlı güvenlik doğrulama için Google Authenticator uygulamasını yetkilendirmelisiniz. Gereken işlemlerin ardından söz konusu uygulamaya girerken şifrenizin ardından Google Authenticator ile üretilen ve 10 saniyede bir değişen 6 haneli şifreyi uygulamaya girmeniz yeterlidir. 

google authenticator 2

Google Authenticator ve Alternatif Uygulamalar

Google Authenticator uygulamasına alternatif olarak uygulama marketlerde birçok güvenlik doğrulama uygulaması bulabilirsiniz. Bu uygulamalar arasında en popüler olan 5 tanesi şöyle sıralanabilir:

  • Authy
  • Hennge OTP
  • AndOTP
  • FreeOTP
  • Sound Login Authenticator

Google Authenticator’ın Benzersiz Özellikleri


Google Authenticator’un benzersiz özelliklerinin başında yaygın olarak kullanılabilmesi sayılabilir. İki adımlı doğrulama süreçlerinde en önemli nitelik güvenliktir. Authenticator’ın Google tarafından sunulan hizmetlerden biri olması bu güvenliğe dair endişeleri ortadan kaldırır. Google Authenticator’ın karekod ile uygulama tanımlama özelliği de uygulamaya fazlasıyla kullanım kolaylığı sağlar. 

Diğer Güvenlik Uygulamalarıyla Karşılaştırmalar 

Google Authenticator’un diğer güvenlik uygulamalarından en önemli özelliği Google servisleri ile daha uyumlu bir şekilde çalışmasıdır. Ayrıca Google Authenticator, tanımlı cihazı değiştirmeniz gerektiği durumlarda Google hesabınızla birlikte şifrelerinizi kolayca aktarmanızı sağlar. Google Authenticator kullandığınızda ilave güvenlik uygulaması kullanmanıza gerek kalmaz. Google Authenticator’un en önemli rakibi olan Authy, farklı olarak uygulamanın açılması için de şifre belirlemenizi sağlar. Bu üstünlüğü sayesinde telefon şifreniz bir şekilde kırılsa bile Authy uygulamasının açılışı için de belirlediğiniz şifrenin kırılması gerekir. Bu durum da güvenlik seviyesini bir kat daha artırır. 

google authenticator 3

Google Authenticator Güvenliği ve Sıkça Sorulan Sorular

“Google Authenticator kodu nedir?” açıkladıktan sonra uygulamanın özellikleri ve güvenlik önlemleri hakkında merak edilen sorulardan birkaçını aşağıda bulabilirsiniz. 

Uygulamanın Güvenlik Önlemleri Nelerdir?


Google Authenticator, dijital dünyada parola ve hesap güvenliğinizi tek başına sağlayabilen bir güvenlik protokolüdür. Google’ın en çok kullanılan servislerinden biri olan Google Authenticator, siber saldırılara karşı güvenlik kalkanı oluştururken farklı kullanıcıların sorunsuz şekilde hesap erişimlerini sağlar. İki adımlı doğrulama için SMS ya da mail zorunluluğunu ortadan kaldırır. Kolay kullanıcı arayüzünün yanı sıra üst düzey bir güvenlik protokolü sunar ve birçok popüler uygulama, servis ya da hesap için güvenle kullanabilirsiniz.

Kullanıcıların Sıkça Sorduğu Sorular ve Cevapları 


Bir diğer soru ise Google Authenticator ile üretilen güvenlik şifreleri ile ilgilidir. Her 10 saniyede bir yenilenen 6 haneli şifreler genellikle rakamlardan oluşur. Sürekli değişen kodların her biri 10 saniyeliğine geçerlidir. 

“Authenticator için internet bağlantısı gerekir mi?” sorusunun yanıtı da merak edilir. Google Authenticator uygulamasını bir kez kurulum yaparak servisleri tanımladıktan sonra kod üretilmesi için internet bağlantısına gerek yoktur. 

Yedekleme ve Kurtarma: Google Authenticator Veri Kaybı Önleme

İki adımlı doğrulama olarak tanımladığınız servisler için akıllı telefonunuzdaki Google Authenticator uygulamasına ihtiyacınız vardır. Mobil cihazınıza erişemediğiniz durumlarda, bozulduğunda ya da çalındığında Authenticator hesabınızı kurtarmak ya da verilerini aktarmak için yapmanız gereken işlemleri aşağıda bulabilirsiniz.

Google Authenticator Kodlarını Yedekleme Yöntemleri 

Google Authenticator kullanıcılarının en sık sorduğu sorulardan biri de yedek şifre ile ilgilidir. Uygulamayı kullanan herkesin fark ettiği bu kod, Authenticator’ın tanımlı olduğu mobil cihazınızın bozulması, çalınması ya da kaybolması durumunda hesaplarınıza erişim için yedek bir anahtar gibidir. Yedek şifreyi kullanarak tanımlı servislerde ‘şifremi unuttum’ bölümüne tıkladığınızda açılan ekrana girmenizi sağlar. O nedenle Authenticator’ı kurduktan ve yedek şifreyi güvenli bir yere yazdıktan sonra mümkünse fiziki olarak saklamalısınız. 

Yeni Telefonlara Google Authenticator Aktarımı

Yeni telefonunuza veri aktarımı için öncelikle Google Authenticator’u işletim sisteminizin uygulama marketinden indirmelisiniz. Uygulamayı indirdikten sonra bir önceki telefonunuzda Google Authenticator’u açtığınız Google hesabınızın kullanıcı adı ve şifresini girmeniz yeterlidir. Google hesabınızı açmanızın ardından bir önceki Google Authenticator üzerinde tanımladığınız şifreler ve hesaplar yeni telefona otomatik olarak yüklenmiş olur.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

512x512

Yazar: BTCHaber

Öbürleştirme nedir?

Bu yazımda, öbürleştirme diye adlandırdığım bir olguyu sizlere anlatacağım. Bu tüm dünyada birçok ülkede dev bir sorun haline geldiği hâlde pek fark edilmeyen bir olgu ve tabii ülkemizde de tüm gücüyle faaliyette. Siz kendi şehrinizde (mesela İstanbul) taksiye biniyorsunuz, taksi yerli, şoförü yerli, siz de Türk’sünüz ama ikinizin arasındaki ilişkiyi düzenleyen yabancı bir şirket. Bu ...

Bağlantıyı kopyala