ERC-404 nedir? ERC-404 coin’leri nelerdir

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 4 dk

Paylaş:

ERC 404 nedir, özellikleri nelerdir, nasıl çalışır, avantaj, dezavantajları, ERC-404 coinlerinin tamamı ve daha fazla bilgi için rehber içeriğimizi inceleyin!

ERC-404 nedir?

ERC-404, Ethereum blokzincirine yeni bir soluk getirecek standarttır. Ethereum akıllı sözleşmelerini kapsayan, deneysel bir standart olarak hayatımıza giriş yapmıştır. Ethereum’un kalıplaşan standardı ERC-20 ile NFT’leri ilgilendiren standardı ERC-721’i bir araya getirir.

ERC-404 standardı, adını popüler hata kodu olan 404 Not Found’tan alıyor. Kısa sürede popülerlik kazanan ve binlerce kripto kullanıcısını bünyesine katan standart, ilk kez bu ay bilinirlik kazandı. Her ne kadar deneysel bir standart olsa da resmi olarak Ethereum standardı sayılmıyor.

ERC 404 özellikleri

ERC-404’ün en büyük özelliği, verimlilik ve entegrasyon kurmasıdır. İki akıllı sözleşmeleri birbirine bağlayarak daha aktif bir kullanıcı katılımı sağlar.

İki farklı alanı birleştirerek, hacim artışını sağlar ve kullanıcı erişimini kolaylaştırır. Böylelikle ERC-404 standardı deneyselliğinden çıkmayı başarırsa ERC-20’nin de gelişmesine katkı sağlar.

NFT alanında çalışır ve standart tokenizasyon sistemini dengeler. İşlem yapma kolaylığı sunar ve işlem ücreti sıkıntısının çözümüne katkı sağlar.

ERC-404’ün ERC-20 ve ERC-721’den farkı

Ethereum’un ana standardı olan ERC-20, Ether (ETH), Chainlink (LINK), Maker (MKR) gibi kripto para birimleri tarafından kullanılır. Bu standart, genel Ethereum blokzinciri içerisinde yer ediyor.

ERC-721 standardı ise değiştirilemez token’lar (non fungible tokens) için kullanılır. Daha bilindik bir tabirle, ERC-721, NFT’lerin ana standardıdır.

ERC-404, yenilikçi yapısı ve kripto yatırımcıları heyecanlandıran özelliğiyle ERC-20 ve ERC-721’den önemli bir farka sahiptir. Bu fark, ERC-404’ün ERC-20 ve ERC-721 standartlarını birleştirmesi ve tek bir çerçevede işlemesidir. Token kullanımı açısından bir esneklik yaratarak DeFi ve NFT alanında daha verimli bir işlem imkanı sunuyor.

ERC 404 nasıl çalışır?

ERC-404 standardının çalışma mekanizması oldukça basittir. Çalışma prensibi token mantığının ve NFT mantığının birleşmesiyle ortaya çıkar. Bir kullanıcı, ERC-404 standardına sahip token’a sahip olması halinde o token’a bağlı NFT’ye de sahip olur. Böylelikle standardı, token alımı aracılığıyla NFT basılmasını ve token satımı aracılığıyla NFT yakımını destekler.

ERC 404 nasıl çalışır?
ERC 404 nasıl çalışır?

ERC-404 standardının ilk token’ı olan PANDORA, bu çalışma prensibine sahiptir. PANDORA alan bir kullanıcı, aynı zamanda PANDORA’ya ait bir NFT’yi de almış olur. PANDORA token’ını satması halinde ise PANDORA NFT’leri yakılır.

NFT’lerin tıpkı bir kripto para birimi gibi alınıp satılmasını sağlar ve böylelikle daha fazla para girişinin ortaya çıkmasına katkıda bulunur.

ERC-404 avantajları

ERC-404 standardının en büyük avantajı kripto para piyasası için yeni bir soluk getirmesidir. Coin’leri alan kullanıcılar, aynı zamanda NFT de almış olurlar. Böylelikle NFT’lerin daha fazla öne çıkması ve ilgi görmesi sağlanır. Deneysel standart iki farklı alanı birleştirerek, iki alana da kullanıcı çekmiş olur.

ERC-404 dezavantajları

ERC-404 standardının en büyük dezavantajları piyasaya yeni çıkmış olmasıyla ilişkilidir. Henüz deneysel aşamada olan standardının başarılı olup olmayacağının bilinmemesi, yeterli bir düzeni ortaya çıkaramıyor. Bu nedenle yatırımcıların geneline hitap edemiyor.

ERC-404 standardı Ethereum’un resmi standartları arasında yer almıyor. Kullanıcılar tarafından geliştirilen standart, denetlenebilirlik eksikliği yaşıyor. ERC-20’ye göre daha fazla güvenlik açığı verme ihtimali bulunuyor.

2024 güncel ERC 404 coin’leri listesi

CoinGecko’dan elde edilen verilere göre, ERC-404 coin’lerinin güncel piyasa değeri içerik yazım tarihi itibariyle 211 milyon dolar seviyesinde. Günlük ortalama 20 ila 30 milyon dolar arasında işlem hacmi elde ediyor.

Güncel ERC 404 coin'leri
Güncel ERC 404 coin’leri

Piyasa değerine göre güncel sıralamada, ilk sırada Pandora (PANDORA) yer alıyor. PANDORA coin, standartın başlamasını sağlayan ve deneysel standarda popülerlik kazandıran ilk coin’dir.

PANDORA’nın piyasa değeri içerik yazım tarihi itibariyle 200 milyon dolar seviyedindedir. PANDORA’nın hemen ardından yine piyasa değerine göre en yüksek coin’lerden birisi olan DeFrogs (DEFROGS) geliyor. DEFROGS, 9 milyon dolar piyasa değerine sahip durumda. Diğer ERC-404 coin’leri piyasa değerine göre sırasıyla şu şekilde;

  • Rug (RUG)
  • Froggy Friends (TADPOLE)
  • Monarch (MNRCH)
  • Cosmic (COSMIC)
  • 404 Bakery (BAKE)
  • Troves (TROVES)
  • Potion 404 (P404)
  • MYSTCL (MYST)

ERC-404 coin’lerinin geleceği

Henüz yolun oldukça başında olan ve resmileşmeyen ERC-404 standardı, projeler açısından da düşük bir piyasa değerine sahip. Genel olarak 200 milyon dolara yakın bir piyasa değerine sahip olan standart, deneysel aşamayı başarılı bir şekilde geçmesi ve gerçekten kripto sektörünün ihtiyaçlarını gidermesi halinde oldukça parlayacaktır.

ERC-404 standardı, özellikle NFT’lerin DeFi ve merkezi borsalar aracılığıyla daha kolay alınıp satılması konusunda bir verimlilik sağlarsa, NFT sektörüne de can suyu olacaktır.

Bugünlerde herhangi bir varlığın geleceğini yorumlamak zor olsa da potansiyeli yüksek olan ve günden güne gelişim kaydeden bir girişim olduğu söylenebilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

ozgur umut demirci

Yazar: Özgür Umut Demirci

NFT piyasası kritik bir virajda

Merkeziyetsiz uygulama platformu DappRadar’ın yayımladığı son rapora göre, NFT piyasası hem işlem hacmi hem de satışlar açısından 2020’den beri en kötü yılını 2024’te geçirdi. DappRadar’ın 14 Ocak’ta yayımladığı raporda, 2024 yılında kaydedilen NFT hacimlerinin bir önceki yıla kıyasla yüzde 19 düşerek 13,7 milyar dolara gerilediği belirtildi. Keza düşük işlem hacimleriyle satışlar da yaklaşık yüzde 18 ...

Bağlantıyı kopyala