Dar bir fiyat bandında işlem gören Bitcoin’i (BTC) bu hafta neler bekliyor? BTC, 60.000 doların üzerinde tutunabilecek mi?
Kripto para piyasasında bu hafta dalgalanmalar görülebilir. ABD’den gelecek makroekonomik veriler, Fed Başkanı Jerome Powell’ın risk varlıkları üzerine yorumlarıyla birleşecek.
60.000 dolar desteğini dikkatli bir şekilde koruyan Bitcoin (BTC), bu hafta nasıl bir yol izleyecek? Hangi konu başlıkları haftayı şekillendirecek?
Cointelegraph, bu hafta dikkat edilmesi gereken beş konuyu irdeledi. İşte detaylar…
Bitcoin’de (BTC) gözler 60.000 dolarda
Haftalık kapanış, Bitcoin’in (BTC) önemli bir bölge olan 60.000 dolar civarında işlem gördüğünü gösterdi. BTC’de hafta sonuna kadar fiyat dalgalanması görülmedi. 3 Mayıs’ta geri alınan 60.000 dolar korundu. Sektörün önemli isimlerine göre bu seviye boğalar için önemli bir destek noktası haline geldi.
Popüler analist Mark Cullen, X üzerinden yaptığı analizde, BTC’nin halen daha 60.000 dolara tutunduğunu ve düşüş trendini kırdığını işaret etti. Grafik üzerinden yorum yapan Cullen, BTC’nin 64.000 dolar ila 67.000 dolar seviyesindeki likiditeyi almak isteyebileceğine değindi. Cullen, bu hafta ABD’den gelecek makroekonomik verilerin BTC fiyatı için önemli olacağını aktardı.
Cointelegraph’a göre, 60.000 dolar bölgesi oldukça önemli. Temel hareketli ortalamalar ve diğer boğa piyasası trend çizgileri bu noktada birleşti.
Popüler kripto trader’ı Daan Crypto Trader ise 60.000 dolar civarında yer alan boğa piyasası destek bandının halen daha fiyatı desteklediğini söyledi. Trader, “Şimdiye kadar bu ve önceki boğa döngüleri sırasında iyi bir destek sundu. Bakalım bundan sonra ne yapacağız?” yorumunda bulundu.
CoinGlass verilerine göre, bir gecede 65 milyon dolarlık yeni bir teklif bloğu oluşturuldu. Bu teklif bloğu, yaklaşık 60.250 dolara yerleştirildi. Veriler, 62.000 doların üzerinde bekleyen likidite bulutunu bir sonraki spot fiyat savaş alanı olabileceğini gösteriyor.
Geçtiğimiz günlerde, kripto trader Skew, 60.000 dolara yakın desteğin test edilmemesini spot alımlara bağladı. Skew, spot alım tekliflerinin 60.000 dolar ila 58.000 dolar arasına yerleştirildiğini aktardı.
ABD enflasyon verileri ve Fed Başkanı Powell
Bu hafta tüm gözler ABD’den gelecek makroekonomik verilere çevrildi. Enflasyon tartışmalarının ortasında faiz indirimine yönelik beklentiler azaldı.
Enflasyon tartışmaları ve riskli varlıkların faiz indirim umudu yatırımcıların dikkatini ABD enflasyon verisine yöneltti. 15 Mayıs tarihinde ABD TÜFE verileri açıklanacak. Ancak TÜFE verisinden önce gözler 14 Mayıs’taki üretici enflasyonunda olacak.
Enflasyon gündeminin ortasında, Fed Başkanı Jerome Powell da bir konuşma yapacak. Powell, 14 Mayıs’ta Amsterdam’daki Yabancı Bankacılar Birliği’nin yıllık genel toplantısında Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klass Knot ile ekonomiyi ele alacak.
Kripto para piyasası, gelecekte yaşanabilecek olası senaryoları Powell’ın konuşmalarından öğrenebiliyor. Bu nedenle Powell’ın konuşması başta BTC olmak üzere kripto para piyasasını etkiliyor.
CME Group’un FedWatch Tool verilerine göre, yatırımcılar Fed’in Haziran ayındaki bir sonraki toplantısında faiz indirimine gideceğine ihtimal vermiyor.
The Kobeissi Letter, ABD’de enflasyonun tekrar yükselmesi halinde, bunun üçüncü aylık artış olacağından bahsetti. Uzmanlara göre, önümüzdeki birkaç gün piyasalar açısından çok yoğun geçecek.
Uzun vadeli Bitcoin (BTC) sahipleri sahnede
Cointelegraph’a göre, uzun vadeci Bitcoin (BTC) sahipleri kripto para piyasasını 2021 boğa dönemine doğru yönlendiriyor.
CryptoQuant’a katkıda bulunan J. A. Maartunn’a göre, uzun vadeli sahipler (LTH’ler) 2024 yılı boyunca piyasada dağıldılar. Bu cüzdanlar, şimdilerde BTC risklerini artırmanın eşiğindeler.
Maartunn, uzun vadeli Bitcoin sahiplerinin BTC arzının daha fazlasını ele geçirmeye çalıştığını öne sürdü. Analist, bu durumu 2021’in ortalarına benzetti.
Maartunn, “Bitcoin’in düşük fiyatını, coinleri ucuza biriktirmek ve daha sonra hype aşamalarında piyasaya yeniden sunmak için bir fırsat olarak görüyorlar” yorumunda bulundu.
Ayrıca, Cointelegraph’a göre, kısa vadeli sahipler (STH’ler) mevcut boğa piyasası boyunca yakın destek seviyelerini oluşturuyor.
Fonlama oranları sıfırlanmaya devam ediyor
Cointelegraph’ın haftanın öne çıkan başlığı olarak sunduğu bir diğer konu ise fonlama oranları. Habere göre, türev piyasalarda oluşan mevcut tablo şu an kriptoyu karakterize eden tarafsızlığın boyutunu gösteriyor.
Fonlama oranları, kısa vadeli fiyat hareketlerinden bağımsız olarak nötr kalıyor. Daan Crypto Trades, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kripto fonlama oranları Şubat/Mart aylarında aşırı ısınmış olduklarından daha uzun bir süredir nötr seviyelerde seyrediyor.” yorumunda bulundu.
Kripto gözlemcileri, bu veri üzerinden yaptıkları yorumlarda, potansiyel bir fiyat hareketliliğinin gelmesinin an meselesi olduğunu aktardı.
Yatay giden BTC fiyatıyla birlikte fonlama oranlarındaki nötr seviye, BTC’de bu hafta için volatilite artışına işaret ediyor.
Daan Crypto Trades, bu döngüyü temel olarak şu şekilde yorumladı; Yavaşlayan kripto para piyasası, aşırı ısınma ve sıfırlama.
Korku ve Açgözlülük Endeksi
Kripto para piyasasında fiyatlar yerleşik bir bölgede hareket ederken, sektörde farklı dalgalanmalar görülüyor. Önemli bir piyasa metriği olan Crypto Fear & Greed Index (Korku ve Açgözlülük Endeksi) bu ay çeşitli durumlar arasında gelgit yaşadı.
Kripto trader’larının yaklaşımını belirlemek için bir dizi faktör kullanan endeks, kripto para piyasasının tersine dönüş gösterebileceğine işaret ediyor.
Korku ve Açgözlülük Endeksi, 13 Mayıs itibariyle 100 üzerinden 57 puanda. Bu olukça nötr bir seviye olarak gösteriliyor. Endeks 6 Mayıs’ta 71 puan seviyesindeydi.
Santiment de Bitcoin aktivitesindeki düşüşü korku ve kararsızlığa bağladı. Veriler, zincir içi işlemlerin 2019’daki seviyelere geri çekildiğini ortaya çıkarttı.