Kripto varlık düzenlemesine muhalefetten ilk tepki geldi

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 3 dk

Paylaş:

İktidar partisinin TBMM’ye sunduğu kripto varlık yasa tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçerek Genel Kurul’a sevk edildi. Yasa teklifi daha çok kripto para borsalarını düzenleme amacı güderken, vergilendirme konusu ise halen belirsizliğini koruyor.

Yasa teklifinin hem iktidar hem de muhalefet partileri tarafından değerlendirildiği Plan ve Bütçe Komisyonu’nun üyesi İYİ Parti İzmir Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özlale, BTCHaber’e özel konuştu. “Kripto varlık düzenlemesini olumlu ama gecikmiş ve eksik buluyorum. Türkiye’yi kripto varlık platformları ve blokzincir teknolojisinde bir cazibe merkezi yapmak istiyorsak şeffaf, hesap verebilir bir düzenleme ve denetleme çerçevesine ihtiyacımız var” ifadelerini kullanan Özlale, ekledi: “Mevcut kanun teklifini bu yöndeki ilk adım olarak görüyorum.”

“Kripto dahil, finansal ranta vergi getirmemiz gerek”

Çok tartışılan vergi konusuna da değinen Özlale, “Bugün daha adil ve büyüme odaklı bir vergi sistemi istiyorsak finansal ranta vergi getirmemiz gerek. Kripto varlıklar da buna dahil” dedi ve ekledi: “Mevcut kanun teklifi vergilendirmeyle ilgili değildi ama önümüze finansal sermayeden elde edilen kazancın vergilendirilmesiyle ilgili bir teklif gelirse buna olumlu yaklaşırım.”

“Katma değer vergisini neden kripto varlıklar için konuşmuyoruz?

Özlale, kanun teklifi tartışmaları sürerken gündeme getirdiği bir başka konunun ise kripto varlıkların üretilmesiyle ilgili olduğunu söyledi: “Bugün bir kripto varlığın üretiminin getirdiği yüksek bir enerji maliyeti var” diye konuşan Özlale, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yüksek maliyetler dünyada da önemli bir tartışma konusu. Şöyle düşünelim. Enerji ve beşeri sermaye kullanarak tarımsal üretim ya da sanayi üretim yaptığınızda ortaya çıkan üründen bir katma değer vergisi ödüyorsunuz. Neden aynısını kripto varlıklar için konuşmuyoruz? Bu durum sadece ülkemizin değil dünyanın da cevabını aradığı önemli bir soru.”

“Kripto varlık üretilmesinden de vergi alınmalı”

İYİ Parti İzmir Milletvekili kripto varlıkların üretilmesinden de vergi alınmasını savundu: “Ben kripto varlıkların üretilmesinden de bir vergi alınması gerektiğini, elde edilecek bu vergi gelirinin de ülkemizde blokzincir teknolojisinin ve finansal okuryazarlığın geliştirilmesine ayrılması gerektiğini düşünüyorum.”

“TÜBİTAK ve SPK’ya gelir aktarımına itiraz ettik”

Kanun teklifinde tartışılan konulardan biriyse kripto para borsalarının gelirlerinin yüzde 1’lik kısmını TÜBİTAK’a, yüzde 1’lik kısmını ise Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) devretmesi. Hukukçular nezdinde “zımni bir vergi” olarak algılanan söz konusu maddeye değinen Özlale, “Kanun teklifi gelirden bir pay ayrılmasını öngörüyor. Bunu yanlış buluyorum. Platformlar zarar ederse bile TÜBİTAK ve SPK’ya gelirlerinin yüzde ikisini aktarmak zorunda. Kanun teklifinin bu bölümüne itiraz ettik” diye konuştu.

Özlale ayrıca blokzincir teknolojisi geliştiren şirketler ve kripto para borsalarının İstanbul Finans Merkezi (İFM) bünyesinde yer almasının “öncelikler arasında olduğunu” belirtti: “İFM bünyesinde fintech alanında güçlü bir ekosistem yaratmak için blokzincir teknolojisini geliştiren şirketlerin ve kripto varlık platformlarının İFM’de yer almasının teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Geliştirilen teknolojilerin diğer sektörlere aktarılması da politika yapıcıların öncelikleri arasında olmalı.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

alp boru

Yazar: Alp Börü

Michael Saylor: Microsoft, Bitcoin ile 5 trilyon dolar kazanabilir

MicroStrategy’nin CEO’su ve Bitcoin savunucusu Michael Saylor, Microsoft’un Bitcoin yatırımı yapması durumunda piyasa değerinin yaklaşık beş trilyon dolarlık bir artış gösterebileceğini belirtti. Saylor, teknoloji devinin yönetim kuruluna yaptığı sunumda blokzincir teknolojisinin önemini ve Bitcoin’in gelecek vaat eden potansiyelini vurguladı. Yaklaşık üç dakikalık bir süre içinde 44 slayttan oluşan bir sunum gerçekleştiren Saylor, Microsoft’un bu fırsatı ...

Bağlantıyı kopyala