Bitcoin madencileri köşeye sıkıştı: Aynı senaryo tekrar eder mi?

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

Piyasa araştırmacısı CryptoQuant’a göre, Bitcoin madencilerinin yarattığı baskı (kapitülasyon), 2022’nin sonlarında yaşanan FTX iflası sonrası görülen seviyelere yaklaşıyor. Bu durum, Bitcoin’in dip yapabileceğine dair bir işaret olarak değerlendiriliyor.

Madenci kapitülasyonu, bazı madencilerin mali zorluklar nedeniyle operasyonlarını durdurmak zorunda kalmaları veya Bitcoin rezervlerini satmaları olarak tanımlanıyor. Bu süreçte, madenciler ya ayakta kalmak ya da risklerini azaltmak için ellerindeki Bitcoin’leri piyasaya sürüyorlar.

CryptoQuant analistleri, geçen ay içinde Bitcoin fiyatının yüzde 13 düşerek 68.791 dolardan 59.603 dolara gerilemesiyle, birçok kapitülasyon belirtisinin ortaya çıktığını belirtti.

bitcoin madencileri 1

Bu göstergelerden biri, Bitcoin’in toplam hesaplama gücünde (hashrate) yaşanan belirgin düşüş. 27 Nisan’da rekor seviyeye ulaştıktan sonra hashrate yüzde 7,7 oranında azalarak dört ayın en düşük seviyesi olan 576 EH/s’ye geriledi.

“Bitcoin madenci kapitülasyonu, FTX’in çöküşünün ardından yaşanan koşullarla benzerlik gösteriyor. Hashrate’deki yüzde 7,7’lik düşüş, 2022 Aralık seviyelerine işaret ediyor. Bu tür düşüşler, genellikle piyasanın dip yapabileceğinin bir göstergesidir.”

Söz konusu seyir, Bitcoin’in 2022’nin sonunda 15.500 dolara düştüğü ve sonrasında 15 ay içinde yüzde 300’den fazla değerlendiği dönemi andırıyor.

Bitcoin madenciliği eskisi gibi kârlı değil

CryptoQuant raporu ayrıca, madenci kârlılığının sürdürülebilirliği göstergesinin, halvingten bu yana madencilerin “çok düşük seviyelere” gerilediğini vurguladı.

Madenciler halvingten bu yana, hem blok ödülleri hem de işlem ücretlerinden elde ettikleri gelirde yüzde 63’lük bir düşüş yaşadılar.

“6 Mart’ta toplam günlük gelirler 79 milyon dolar iken şu anda 29 milyon dolara düştü. İşlem ücretlerinden elde edilen gelir, toplam günlük gelirlerin sadece yüzde 3,2’sine gerileyerek 8 Nisan’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.”

bitcoin madencileri 2
bitcoin madencileri 2

Azalan gelirler nedeniyle, Bitcoin madencileri gelir elde etmek için rezervlerini kullanmak zorunda kaldılar. CryptoQuant, 21 Mayıs’tan bu yana günlük madenci çıkışlarının en yüksek seviyeye ulaştığını ve bunun BTC rezervlerinin satıldığına işaret ettiğini belirtti.

“Çıkışlar, aşırı seviyelere ulaşmasa da (1 yıllık ortalamanın iki katı) Mayıs ayı boyunca arttı (kırmızı daireler). Daha yüksek Bitcoin çıkışları, madencilerin satış yapıyor olabileceğini gösteriyor.”

Bu satışlar, Bitcoin balinaları ve ulusal hükümetlerin satışlarıyla birleşerek, Bitcoin’in 5 Temmuz’da son dört ayın en düşük seviyesi 53.499 dolara gerilemesine katkıda bulundu.

Finansal hizmetler firması Cantor Fitzgerald tarafından yayınlanan bir rapora göre, Bitcoin’in piyasa fiyatı 40.000 dolara düşerse, dünyanın en büyük madencilik şirketlerinden bazıları iflasın eşiğine gelebilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

bugra cimen

Yazar: Buğra Çimen

Yabancı kripto para borsalarının akıbeti ne olacak?

Geçtiğimiz temmuz ayında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kripto varlık düzenlemesi, sektör nezdinde iyiden iyiye etkisini göstermeye başladı. Fakat Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) tek merci olarak yetkilendirildiği ve kripto para borsalarının sınırları yeniden çizildiği yeni yasa birçok soru işaretini beraberinde getirdi. SPK’nın resmi web sitesinde yayımlanan ve neredeyse haftada bir güncellenen yeni duyurular, Türkiye pazarında ...

Bağlantıyı kopyala