Bitcoin (BTC) $ 61,971.60 0.29%
Ethereum (ETH) $ 2,410.57 0.33%
BNB (BNB) $ 562.47 1.06%
Solana (SOL) $ 142.40 0.83%
XRP (XRP) $ 0.529341 0.74%
Cardano (ADA) $ 0.349417 0.85%
Dogecoin (DOGE) $ 0.109406 0.31%
Al veya Sat Paribu

10 önemli grafikle market analizi

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 6 dk

Paylaş:

Bu dönemde her hafta proje incelemeleri yapmak yerine market durumunu değerlendirmek ve projeler hakkındaki güncel bilgilerden kısaca bahsetmemin sizlere daha faydalı olacağını düşünüyorum.

1) ABD tüketici davranışları

İlk olarak ABD’deki tüketici davranışlarına bakalım. ABD’deki yüksek faizler ve artan işsizlik oranı gibi sebeplerle insanların daha defansif bir tutum izlediğini alttaki grafikten görebiliyoruz. Faizlerin düşürülmesi ve parasal genişleme ile önümüzdeki 12 ila 24 ay içerisinde tekrar yukarı yönlü bir hareket beklemek mümkün.

consumer sentiment

2- Piyasa zirve döngüleri

Kripto marketine baktığımızda önceki döngülere göre nerede olduğumuza bakalım. Bitcoin özelindeki fiyat hareketlerine göre güncel döngüde (yeşil) spot ETF’lerin etkisiyle zaten biraz yukarılarda geziyordu. Yaşanan düzeltmeyle önceki döngülere (turuncu ve kırmızı) biraz daha yaklaştığımızı görüyoruz. Eğer Bitcoin bu döngüde de benzer fiyat hareketlerini takip edecekse 2025 yılında bizi güzel günler bekliyor demektir.

btc market cycle peak

3- Spot Bitcoin ETF para girişleri

Spot ETF girişleri Bitcoin ve önümüzdeki aylarda Ether için pozitif bir ortam sağlar mı diye baktığımızda, elimizde sadece Bitcoin için veri bulunduğu için BTC özelinde bir yorum yapabiliriz. Son dönemde Grayscale çıkışlarını karşılayacak kadar giriş olmadığını görüyoruz.

bitcoin etf net inflows 1

Bunlara bir de Almanya’nın Bitcoin satışları ve Mt. Gox iadeleri eklenince fiyatın düştüğüne tanık olduk. Ancak Grayscale haricinde ETF çıkışı olmaması diğer ETF yatırımcılarının Bitcoin yatırımlarına uzun vadeli olarak baktıklarını gösteriyor.


4- BTC’nin piyasa değerinin gerçekleşmiş değere oranı (MVRV)

Bitcoin ile ilgili son grafiğimiz marker değerinin realize değere oranı (MVRV) verisi bize henüz market tepesinin gelmediğini ve içinde bulunduğumuz dönemin önceki döngülerde olduğu gibi bir düzeltme hareketi olduğunu gösteriyor.

bitcoin euphoria zone

5- ABD hisse senetleri

Son dönemde Bitcoin üzerindeki fiyat baskısının ABD hisselerinde olmadığını ve Bitcoin ile altcoinlerin negatif olarak diğer piyasalardan ayrıştığını gördük. Eğer yakın zamanda iyice yükselen ABD hisselerinin bir düzeltme yaptığını görürsek kripto piyasasının bir süre daha baskı altında kalacağını düşünebiliriz.

sp 500 index

Örneğin Nvidia, Microsoft gibi teknoloji şirketleri düzeltme yaşarsa yapay zeka altcoinlerinin diğer kategorilere göre daha fazla etkileneceğini bekleyebiliriz. Eğer önümüzdeki 12 ila 24 ayda kripto piyasasının yükseleceğine inanıyorsanız bu şekilde bir düzeltmeyi alım fırsatı olarak değerlendirebilirsiniz. En azından kendi adıma böyle bir plan yaptığımı söyleyebilirim. Size tavsiyem kendi araştırmalarınızı yapıp ona göre karar vermeniz yönünde.

Üstteki grafik Bob Loukas’a ait. Hisse senedi, kripto ve değerli metallerle ilgili döngülere dair çok başarılı analizleri olduğu için uzun vadeli grafiklerde kendisini referans alıyorum. Kısaca önümüzdeki dönemde ABD hisselerinin bir düzeltme yaşayacağını ancak ardından yükselişin devam edeceğini bekliyor.


6- Altcoin al-sat grafiği

Marketin mevcut halinde kritik sorulardan birisi bu dönemde altcoin alınıp alınmayacağı. Bunun için iki grafiği inceleyebiliriz. İlk grafik altcoin al-sat sinyali grafiği. Buna göre altcoinlerin Bitcoin’e göre çok ezildiğini ve alım bölgesine geldiğini görüyoruz.

alts buy signal

Ancak altcoin gibi ekstra riskli varlıklara yatırım yapmak için tek grafiğe bakarak karar veremeyiz. Bunun dışında Ethereum işlem ücretlerine ve token kilit açılma takvimlerine bakarak daha fazla bilgi edinebiliriz.


7- Ethereum işlem ücretleri

Ethereum fiyatı (gri) ile Ethereum üzerindeki işlem ücretlerine (sarı) baktığımızda nispeten pozitif bir korelasyon olduğunu görüyoruz. Son dönemde işlem ücretlerinin dip yapması marketin yatırımcıları yıldırdığını bize gösteriyor. Genellikle bu dönemleri parçalı alımlar için değerlendiriyorum.

gas alpha

Şimdi farklı bir-iki yaklaşımla daha devam edelim. 2023 yılı boyunca ve 2024 ortasına kadar airdroplar kripto sektöründe büyük bir yer kapladı. Projelerin kullanıcılara token verme karşılığı yaptırdığı işlemler proje değerlemelerini iyice yukarı taşıdı. Yüksek değerlemeyle yatırım alan ve sonrasında piyasaya çıkan projeler satış baskısıyla karşılaştı. Alımlar bu satış baskısını karşılamadığı için altcoinlerin çok fazla değer kaybettiğini gördük.


8- Kilit açılımları

2024’ün ikinci yarısındaki token kilit açılımlarına baktığımızda Temmuz ayında Xai, AltLayer gibi projelerin büyük kilit açılımları olduğunu görüyoruz. Benzer durum DYDX, Maverick, Galaxy, Space ID, Zetachain, Immutable X projeleri için de geçerli. Tüm tabloyu incelemek için Token Unlocks sitesi üzerinden ilgili rapora ve tabloya erişebilirsiniz.

unlocks

9- Projeler ve token fiyatlarının kıyaslaması

Biraz daha temel analiz destekli analiz yapalım dersek projelerin kazandığı miktarlara ve token fiyatlarına göre bir kıyaslama yapabiliriz. Alttaki görselde Lido, Maker, Uniswap, Aave gibi projelerin kârlılıklarının çok yüksek olduğunu ancak fiyat olarak düşük kaldığını görüyoruz (beyaz çizgi). Sadece bu veriye bakarak hareket etmememiz gerektiğini hatırlatmak isterim ancak üstteki kilit açılım tablosunda yoğun satış baskısıyla karşılaşacak tokenlar yerine kârlılığı yüksek, satış baskısı düşük projeleri tercih etmek de mantıklı olabilir.

defi leaders

10- Risk metriği

Tüm bu verileri derleyip bir aksiyon planına dönüştürmeye çalışalım. İçinde bulunduğumuz dönemde karar vermek çok kolay değil. Fiyatlar dip seviyelerden çok uzakta, makro veriler çok karmaşık sinyaller veriyor, teknik analize göre çok geniş bir (range) aralıkta olduğumuzu söyleyebiliriz. Peki bu durumda ne yapabiliriz?

risk metrigi 1

Her yatırımcının farklı bir yoğurt yiyişi vardır. Kimi teknik analiz kullanır, kimi sadece Bitcoin ve Ether alır, kimi her gün memecoin al-sat yapar… Ben kendi stratejimi paylaşayım, siz buna göre yorumunuzu yapabilirsiniz.


Sonuç:

– Üstte gördüğünüz gibi bir risk tablosu kullanıyorum. Risk değeri 0 ila 0,5 arasında olduğunda parçalı ve oransal olarak (en dipte en çok olacak şekilde) alım yapıyorum. Bu değer 0,7 ile 1 arasında çıktıkça kâr alıyorum.

– Bu tabloyu haftalık olarak X hesabımda paylaşıyorum. Siz de paylaşımlarımda gösterdiğim linkten ilgili dosyayı bilgisayarınıza veya telefonunuza indirip kendinize göre bir risk metriği hazırlayabilirsiniz.

– Portföyümde çoğunlukla Bitcoin ve Ether’e yer veriyorum. Altcoinlerden de özellikle yapay zeka, RWA, DeFi başlıklarında çeşitli projeleri değerlendiriyorum. Önümüzdeki haftalarda çok büyük yükselişler beklemediğim için olası düşüşlerde ekleme yapabilmek adına stablecoin de tutuyorum (yüzde 20 civarında).

– 2020’den beri kripto piyasasında yer almanın bana öğrettiği şeyler: Hiçbir zaman tamamen altcoinlerde kalma, hiçbir zaman Bitcoin’siz kalma, hiçbir zaman stablecoin’siz kalma, her zaman bir stratejin olsun, kendi araştırmalarına ve sezgilerine güven. Bu nedenle risk metriği ve parçalı geçişlerle portföyümü yönetmeye çalışıyorum.

Umuyorum ki önümüzdeki aylarda emeklerimizin karşılığını bolca alırız. Bu dönemde gösterdiğimiz efor, yaptığımız araştırmalar, piyasada geçirdiğimiz süre, elde ettiğimiz çevre ve tecrübe bizi hem bu döngüde hem de sonraki döngülerde sürekli ileri taşıyacaktır.

samet ulucay

Yazar: Samet Ulucay

ABD Hazine Bakanı’ndan “yumuşak iniş” açıklaması

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD’deki makroekonomik gelişmeleri değerlendirdi. CNN’e verdiği röportajda Yellen, ABD ekonomisinin uzun süredir beklenen “yumuşak iniş” dönemine geçtiğini ifade etti: “Şu anda gördüklerimizi yumuşak iniş olarak tanımlayabileceğimizi düşünüyorum ve bunun devam edeceğini umuyorum.” ABD hükümetinin açıkladığı rakamlar, geçtiğimiz ayda ücret artışlarının beklentilerin üzerine çıktığını gösterdi. Raporda, enflasyon artışına ilişkin risklerin hala ...

Bağlantıyı kopyala