bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 60,272.15 3.78%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,333.07 2.12%
bnb
BNB (BNB) $ 547.68 2.61%
solana
Solana (SOL) $ 131.52 0.45%
xrp
XRP (XRP) $ 0.581061 0.43%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.335853 1.48%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.100817 1.43%

Bitcoin, ABD enflasyon verisi sonrası neden düştü?

abd enflasyon bitcoin dusus

Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC), ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi açıklandıktan sonra sert bir düşüş yaşadı. Uzmanlar, bu düşüşü enflasyonun aylık bazda yükselmesine bağladı.

Fed’in faiz politikasında takip ettiği verilerden birisi olan ABD tüketici enflasyonu geçtiğimiz gün açıklandı. ABD TÜFE, yıllık yüzde 2,9 oranında gerçekleşti. Yıllık bazda düşüş yaşayan enflasyon, aylık bazda yükselişe geçti.

ABD’de tüketici enflasyonu haziran ayında yüzde -0,1 oranındaydı. Geçtiğimiz gün açıklanan aylık (temmuz baz alındı) enflasyon verisi ise yüzde 0,2 oldu.

Enflasyon verisi öncesinde 61 bin 500 doları aşan BTC, veriler açıklandıktan sonra sert bir düşüş yaşadı.

Bitcoin, resesyon ve enflasyon endişeleri ortasında düştü

Bitcoin (BTC), ABD’de aylık tüketici enflasyonu oranının piyasaların beklediği oranda artması ile saatler içinde 3 bin dolar değer kaybetti.

bitcoin btc grafik

Yıllık bazda pozitif gelen enflasyon verileri BTC’ye yetmedi. Aylık enflasyonun bir önceki aya göre yüzde 0,3 oranında yükselmiş olması, kripto para piyasasında düşüşe yol açtı. Aylık enflasyondaki artış, resesyon korkusunu artırdı.

BTC’de günlük işlem hacmi yüzde 5 artışla 32,12 milyar dolara çıktı. Bu veri, satış yönlü faaliyetlerin arttığı yönünde yorumlandı. Coinglass’tan alınan verilere göre, 14 Ağustos tarihinde 22,26 milyon dolardan fazla BTC long (yükseliş) pozisyonu tasfiye edildi.

Sermaye piyasaları yorumcusu Kobeissi Letter, piyasadaki son gelişmeleri yorumladı. Letter, tüketici enflasyonunun Mart 2021 tarihinden bu yana yüzde 3’ün (yıllık veri) altında seyrettiği ilk ay olduğunu söyledi. Analist, “Şimdi soru şu: Fed resesyondan kaçınabilir mi?” şeklinde yorum yaptı.

Letter, 14 Ağustos tarihinde yayımladığı bir piyasa notunda, “Piyasa beklentileri, son bir haftada daha fazla faiz indirimine doğru keskin bir şekilde değişti.” dedi.

ABD’de resesyon korkuları devam ederken, Fed’in eylül ayında faiz indirimi yapacağına dair beklentiler yüzde 100’e ulaştı. Piyasalar, önümüzdeki ay yüzde 0,25 ila yüzde 0,50 arasında faiz indirimi bekliyor.

Belirsizlik ortamı, kripto paralardaki ilerleyişin önünde engel oluşturuyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Özgür Umut Demirci

24 Aralık 1997 tarihinde Artvin'de dünyaya geldi. Özgür, bir süre Bursa'da yaşadı. Bursa'da TSO Gürsu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra Antalya Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde Lisans eğitimini tamamladı. 2020 yılından beri sektörün içinde yer alıyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala