bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 65,530.56 1.71%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,654.53 0.97%
bnb
BNB (BNB) $ 609.70 2.47%
solana
Solana (SOL) $ 156.32 2.29%
xrp
XRP (XRP) $ 0.588479 0.25%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.402853 1.86%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.122943 8.17%

Worldcoin (WLD) Güney Kore’de sert kayaya çarptı

worldcoin orb apple

Güney Kore’de Kişisel Bilgileri Koruma Komisyonu, Worldcoin (WLD) ve ana şirketi Tools For Humanity’ye (TFH) veri gizliliği ihlali nedeniyle 1,1 milyar Kore wonu (830 bin dolar) ceza kesti.

Bu cezanın arkasında, özellikle iris taramaları gibi biyometrik bilgilerin kötüye kullanımı yatıyor. Komisyon, Worldcoin’in kullanıcılarını bu verilerin saklanma süresi ve amacı konusunda yeterince bilgilendirmediğini belirledi. Ayrıca, 22 Mart öncesinde yerel düzenlemelere aykırı olarak gerekli onay belgelerinin Korece çevirisini sunmadığı ortaya çıktı.

Worldcoin, dijital kimlik oluşturma sürecinde iris taramalarını kullandığı gerekçesiyle 545 bin dolar ceza aldı. TFH ise, veri aktarımlarıyla ilgili protokollere uymadığı için 285 bin dolar ceza ödemek zorunda kaldı. Düzenleyiciler, iki şirketin kullanıcı verilerinin nerelere gittiği hakkında bilgi vermediğini ve yasal gereklilikleri karşılamadığını vurguladı. Kullanıcılara, verilerinin silinmesini talep etme hakkı da tanınmadı.

Faaliyetler devam edecek

Soruşturma sonucunda PIPC, Worldcoin’in veri toplama uygulamalarını yasaklamadı, ancak sorunların çözülmesi halinde Güney Kore’deki faaliyetlerine devam edebileceğini açıkladı. Şubat 2023’te başlatılan soruşturmanın sonuca bağlanmasının ardından Worldcoin’in yerel gizlilik yasalarına uyması bekleniyor.

TFH, PIPC’nin kararını memnuniyetle karşıladı ve eksikliklerin giderildiğini belirtti. Açıklamalarında, TFH’nin operasyonlarının artık Güney Kore’nin gizlilik yasalarıyla uyumlu olduğu vurgulandı.

OpenAI CEO’su Sam Altman ve Alex Blania tarafından kurulan Worldcoin, biyometrik verilerle küresel bir dijital kimlik sistemi yaratmayı hedefliyor. Proje, dünya genelinde 6,7 milyon onaylı World ID’ye ulaştı ve kullanıcılarına iris taramaları karşılığında WLD coin hediye ediyor.

Tüm yasal engellere rağmen proje Guatemala, Malezya ve Polonya gibi ülkelerde kimlik doğrulama süreçlerini başlatarak küresel genişlemesini sürdürüyor. Aynı zamanda, yüz tanıma teknolojisi olan Face Auth özelliğini de kullanıcılarına tanıttı.

Güney Kore’deki mahkeme kararının ardından WLD fiyatı hızlı bir yükselişe geçti. An itibarıyla 2,14 dolardan el değiştiren WLD son 24 saatte yüzde 16,9 değer kazandı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala