bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,969.60 2.88%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,434.26 4.99%
bnb
BNB (BNB) $ 555.44 3.37%
solana
Solana (SOL) $ 143.00 6.16%
xrp
XRP (XRP) $ 0.527516 2.07%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.354113 5.34%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.108625 5.78%

Ethereum’da enflasyon tehlikesi: Merge başarısız mı oldu?

Ethereum güncellemesi Dencun, son test sürüşüne çıktı

Binance tarafından yayımlanan piyasa analiz raporuna göre, Ethereum’un enflasyon oranı yüzde 0,74 seviyesine çıkarak “ultrason para” kavramının tartışılmasına neden oldu. Rapor, Ether’in piyasaya sürülme oranının, zincir içindeki faaliyetlerin azalması ve düşük yanma oranlarının etkisiyle iki yılın en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti.

Bu durum, Vitalik Buterin’in kurucu ortağı olduğu Ethereum için büyüyen bir sorunu gözler önüne serdi ve ETH’nin deflasyonist özelliğini koruyup koruyamayacağı konusundaki varsayımları sorguladı.

Katman-2 çözümleri Ether’i nasıl etkiliyor?

Arbitrum ve Optimism gibi katman-2 çözümlerinin popülaritesinin artması, Ethereum’un temel ağ işlemlerini büyük ölçüde etkiledi. İkincil blokzincirler, Ethereum ana ağı dışında gerçekleştirdikleri işlemlerle gaz ücretlerini düşürerek yakılan ETH miktarını azalttı. 2021’de yürürlüğe giren bir geliştirme, işlem ücretlerinin bir kısmının yakılmasını sağlıyor; ancak ana ağ üzerindeki işlem sayısındaki azalma, yakılan ETH hacminin düşmesine neden oldu.

“Ultrason para” anlamını yitirdi mu?

ETH’yi deflasyonist bir para birimi olarak tanımlayan “ultrason para” kavramı, Binance raporunda ele alındı. Rapor, L2 çözümlerinin yıl içinde ağ üzerindeki faaliyetleri azaltarak, işlem ücretlerinin ve dolayısıyla yakılan Ether miktarının azaldığını vurguladı.

ETH’nin piyasaya sürülme oranının yakma işlemlerini geride bırakmasıyla birlikte, toplam arzda net bir artış yaşanması, Ethereum’un deflasyonist hedefinden uzaklaşmasına neden oldu.

Ether an itibarıyla 2 bin 379 dolardan el değiştiriyor. Piyasa verilerine göre ETH son 24 saatte yüzde 1,2 değer kazandı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala