Ünlü YouTuber MrBeast hakkında “kripto dolandırıcılığı” iddiası

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

Ünlü YouTube içerik üreticisi MrBeast, 10 milyon dolardan fazla kazanç sağladığı iddia edilen bir kripto para dolandırıcılığına karışmakla suçlanıyor. Suçlamalar, sosyal medya platformu X’te “SomaXBT” takma adını kullanan bir blokzincir araştırmacısından geldi.

SomaXBT, MrBeast’in SuperFarmDAO adlı projeye 100 bin dolar yatırdığını ve ardından projenin token’ı SUPER’in değerini yükseltmek için kitlesini kullandığını belirtti.

Araştırmalara göreMrBeast, bu token’ı tanıttıktan sonra elindeki varlıkları satarak milyonlarca dolarlık SUPER’ı Ether’e dönüştürdü ve sonuç olarak 9 milyon dolardan fazla kâr elde etti.

SomaXBT, MrBeast’in Polychain Monsters, STAK, VPP ve SHOPX gibi diğer projelerde de benzer yöntemlerle hareket ettiğini ve bu projelerin tanıtımını yaparak kâr sağladığını öne sürdü. MrBeast’in bu projelerin reklamını bilerek yapıp yapmadığına dair belirsizlik sürüyor.

Influncer’lar dolandırıcılara çanak mı tutuyor?

MrBeast hakkındaki iddialar, kripto para dünyasında “pump-and-dump” (doldur-boşalt) planlarının düşük hacimli token’lar üzerindeki olumsuz etkileri üzerine devam eden tartışmalar sürerken ortaya çıktı. Birçok uzman, bu tür uygulamaların hem bireysel projelere hem de genel kripto para piyasasına zarar verdiğinden endişeli. Bazı art niyetli içerik üreticileri küçük token’lar etrafında yapay bir heyecan yaratarak, bireysel yatırımcıları kendi yararlarına olacak şekilde alım yapmaya yönlendirebiliyor.

Blokzincir dedektifi ZachXBT benzer davranışlarda bulunan diğer influencer’ları eleştirmiş ve yakın zamanda trader Ansem’i meme token’ları üzerinden pump-and-dump planları gerçekleştirmekle suçlamıştı. “Pump-and-dump dolandırıcılığı” olarak bilinen bu tür faaliyetleri organize eden kişiler sosyal medyada kitleleri manipüle ediyor. Bazıları, yatırım danışmanları ve piyasa yorumcularının kimliklerini taklit ederek kurbanları dolandırıcılığa çekmeye çalışıyor.

bugra cimen

Yazar: Buğra Çimen

Faiz indirimleri kripto para yatırım ürünlerine ilgiyi arttırdı

CoinShares’in haftalık raporuna göre kripto para yatırım ürünlerine Fed’in faiz oranlarını düşürmesinin ardından büyük bir ilgi oldu. 15 Eylül ile 21 Eylül tarihleri arasında dijital varlık yatırımları toplamda 321 milyon dolar giriş kaydetti. Bu, art arda ikinci haftada gerçekleşti; ancak önceki haftadaki 436 milyon dolarlık girişe kıyasla bir miktar azalma gösterdi. CoinShares, 23 Eylül tarihli ...

Bağlantıyı kopyala