Yükseliş senaryosuna ait altcoin portföyü ve stratejiler

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 5 dk

Paylaş:

Bu yazımda portföyümü nasıl şekillendirdiğimi, piyasa fırsat verirse kâr almayı veya ekleme yapmayı düşündüğüm projeleri ve fiyat aralıklarını paylaşacağım. Kendi bakış açıma göre piyasayı yorumladığım için yanılma ihtimalim var. Bu nedenle baştan belirtmem gerekir ki bu yazımdaki görüşlerim yatırım tavsiyesi değildir.

Portföyümün son durumu

Uzun zamandır ABD’deki yüksek faiz ve parasal sıkılaştırmanın yanı sıra dünyadaki jeopolitik gerilimlerin etkisi gibi nedenlerle portföyümde altcoinlere yoğunluk vermiyorum. Ancak ABD’nin faiz indirmeye başlaması, yakında parasal genişlemeye geçecek olması, seçim belirsizliğinin geçmesi, Çin’in de parasal genişlemeye geçmesi gibi sebeplerle global likidite artacaktır. Bu da benim için portföyümde daha fazla oranda altcoin tutmamı sağlayacak senaryoyu hazırlıyor.

portföy

Portföyüme göz attığımda halen Bitcoin yoğun ilerlediğimi görebilirsiniz. ETH/BTC grafiğine göre diplere yakın olduğumuzu düşündüğüm için Ethereum oranımı biraz artırdım. Bitcoin yeni zirveler gördüğünde Bitcoin ve Ethereum oranımı düşürüp daha fazla altcoin tutmayı hedefliyorum. Stablecoin oranım ise yüzde 16.

Almayı düşündüğüm altcoin’ler

Mevcut portföyümdeki altcoin’leri ve portföyümdeki oranlarını üstteki tabloda görebilirsiniz. Uygun fiyatlar gelirse aşağı doğru artacak oranlarda ekleme yapmayı düşünüyorum. Bununla birlikte hikâyesi ve trendi güçlü olan altcoinleri de yakından tarıyorum. Örneğin AAVE, SUI, TAO gibi projeler fiyat olarak fırsat verirse eklemeyi düşündüğüm projelerin başında geliyor. Bu listedeki projelerin dışında da araştırmalar yapıyorum ve zaman zaman bu listeyi güncelleyerek paylaşımlar yapıyorum.


Altcoin eklemek için ilk stratejim

Bitcoin 2024 Mart ayından bu yana düşen bir kanalın içerisinde hareket ediyor. Bu kanalı yukarı doğru kırabilirse yeni zirve fiyatlarına doğru ilerlemesini bekliyorum. Tabii ki bunun için üst üste günlük hatta iki haftalık kapanış yapması yatırımcıların inancını perçinler.

btc tether

Eğer BTC bu hareketini yaparsa Bitcoin market hâkimiyetinin (dominans) yüzde 60-63 civarına kadar yükseleceğini beklerim. Bu durumda parçalı olarak Bitcoin’den altcoin’lere geçişler yapmaya başlarım. Parçalı geçişlerle portföyümde minimum yüzde 20 Bitcoin kalacak şekilde dört-beş farklı fiyatta işlem almayı kastediyorum.

Hiçbir varlığın fiyatı sonsuza kadar artamaz. Bu nedenle Bitcoin’in belli bir yükseliş yaptıktan sonra soluklanma ve destek arama sürecine gireceği dönemde bu geçişi yapmayı kendi adıma mantıklı buluyorum.

Altcoin eklemek için ikinci stratejim

İlk tabloda portföyümde bulunan ve portföyüme eklemeyi düşündüğüm her bir proje için olası düşüş senaryosunda destek seviyelerini görebilirsiniz. Bu seviyeleri belirlemek için ilgili projelerin grafiklerini tek tek inceledim ancak çok fazla grafik paylaşmak yerine tek bir tablo paylaşmanın daha etkili olacağı kanaatindeyim. Örneğin hemen üstte Bitcoin için seviyeleri nasıl belirlediğimi görebilirsiniz. Siz de merak ettiğiniz projenin grafiğini açıp benimle aynı destek seviyelerini çizip çizmeyeceğinize bakabilirsiniz.

Olası bir düşüşte Bitcoin market hâkimiyetinin yine yüzde 60-63 civarına doğru ilerleyeceğini tahmin ediyorum. Bu senaryo gerçekleşirse, örneğin Bitcoin 63 bin dolar seviyesine gelirse ve altcoin’ler için hedeflediğim fiyatlar gelirse diye emirlerimi girdim ve bekliyorum. Emirlerimi çok sık güncellemiyorum ancak piyasa koşulları değişirse duruma göre tekrar düzenleyebilirim.


Kâr alma planlarım

Alttaki görselde kırmızı çizgi toplam market değerinin olması gereken değeri gösteriyor. Önceki döngülerde toplam market değeri bu değerin 20 katına (2013), 10 katına (2017), 4 katına (2021) çıkmış. 2025’te örneğin eylül ayında olması gereken değer 4,5 trilyon dolar olarak görünüyor. Eğer toplam market değeri bunun iki katına çıkarsa 9 trilyon dolar gibi bir değer bekleyebiliriz.

market değer

Bitcoin ve Ethereum için fiyat tahmini

Bitcoin için dominans yüzde 45 seviyesine gelirse 9 trilyon dolarlık piyasada 4 trilyon dolara ulaşabilir. Toplamda 20 milyon adet Bitcoin’in dolaşımda olduğunu düşünürsek bir tanesi 200 bin dolar edebilir.

Ethereum için dominans yüzde 15 seviyesine gelirse 9 trilyon dolarlık piyasada 1,35 trilyon dolara ulaşabilir. Toplamda 120 milyon adet Ethereum’un dolaşımda olduğunu düşünürsek bir tanesi 11 bin dolar edebilir.

Kısacası Bitcoin için 3x, Ethereum için 4x beklentisi bu modele göre makul görünüyor. Eğer bu büyük varlıklar böyle performans gösterirse altcoin’lerin çok daha yüksek kazançlar getirmesini bekleyebiliriz.

Bu kazançları realize etmek için bir stratejiye ihtiyacım var. Bunun için iki farklı fikrim var. Bir tanesini kullanıyorum ancak merak ederseniz diye diğerini de paylaşacağım. Öncelikle kendi kullandığımı paylaşayım.


Onchain ve risk metriğiyle kâr almak

onchain rirsk

Onchain metriklerini bir araya getirerek ürettiğim bu indikatör 0 ila 100 arasında çalışıyor. 0 ila 30 arasında parçalı alıp 70 ila 100 arasında parçalı satarak olabildiğinde kâr elde etmeyi hedefliyorum.

Buna çok benzer olarak ürettiğim risk metriği de benzer mantıkla çalışıyor. Onchain ve risk metriklerini birbirlerini desteklemeleri için kullanıyorum. Dilerseniz bu linkten istediğiniz zaman erişebilirsiniz.

risk metriği

Belirlediğiniz hedeflerde kâr almak

Alttaki tabloda yatırım miktarınız 500 birim ise kâr alma stratejinize göre kaç x yapabileceğinizi görebilirsiniz. Bu tablo Bitcoin ve Ethereum için belki çalışmayabilir ama riskli portföyler için iş görebilir. Ancak belirlediğiniz hedeflerin hiç gelmeme senaryosunu da hesaba katmak gerekir. Ben nispeten defansif bir portföy taşıdığım için onchain ve risk metriklerine göre parçalı al-sat yöntemini tercih ediyorum.

strateji samet

Son not

Global likiditenin artacağı ve riskli piyasaların kâr getireceği bir döneme yaklaştığımızı düşünüyorum. Bu nedenle 2025’in kripto para yatırımcıları açısından pozitif geçeceğine inanıyorum. Ancak şunu da belirtmemde fayda var: Özellikle altcoin’ler aşırı riskli varlıklar ve projeler bir anda dükkânı kapatıp gidebilir. Ayrıca dünyada gerginliğin yüksek olduğu bir dönemdeyiz. Bu nedenlerle yatırım yaparken kaldıraçtan uzak durmayı, alanında araştırma yapan kişileri dinleseniz de kendi araştırmalarınıza göre karar vermeniz uzun vadede çok daha kârlı olacaktır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

samet ulucay

Yazar: Samet Ulucay

Trump yeniden Beyaz Saray’da: ABD Başkanlık seçimleri sonuçlandı

ABD’de gerçekleşen başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, resmi olmayan sonuçlara göre seçiciler kurulundan aldığı 277 oy ile yeniden Beyaz Saray’a dönmeye hazırlanıyor. 6 Kasım 2024 tarihinde netleşen seçim sonuçlarına göre Trump, Florida’daki zafer konuşmasında önümüzdeki dört yılın “ulusal yenilenme” ve “toplumsal birliği sağlama” dönemine işaret etti. 2016-2020 yılları arasında ilk dönemini tamamlayan eski ABD ...

Bağlantıyı kopyala