Bitcoin rallisi kripto para dünyasında gerçekleri gizliyor mu?

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 3 dk

Paylaş:

Bitcoin’in rekor seviyelere yaklaşması ve ETF’lere yeniden ilginin artması kripto dünyasında olumlu gelişmelerin işareti olsa da başka bir gerçeklik daha ortaya çıkıyor. Popüler altcoinlere olan talep hızla azalırken bazı şirketler iş gücünde kesintiye gitmek zorunda kalıyor.

Hafta ortasında Kraken kripto borsasının çalışanlarının yüzde on beşini işten çıkaracağı açıklandı. Coinbase ise bilanço raporunda beklenen kârlılığı yakalayamadı. Yazılım firması Consensys de bu süreçte çalışan sayısını azaltan diğer dijital varlık şirketleri arasına katıldı.

İşçi çıkarma hamleleri Bitcoin’in güçlü performansına ve Trump’ın tekrar başkan seçilmesiyle sektörde oluşacak olası iyimserliğe ters düşüyor. Altcoin projeleri yerinde sayıyor. Ayrıca kripto girişimlerinin üçüncü çeyrekte fon bulma faaliyetleri de büyük ölçüde geriledi.

OrdinalsBot kurucusu Toby Lewis, “Bu dönemde Bitcoin piyasanın lideri oldu,” derken, birçok kişinin altcoinlere geçişin yavaş ilerlediğini düşündüğünü belirtti.

Bitcoin, altcoin’lere üstünlük kurdu

Kripto para performansları incelendiğinde sektörün farklılaştığı daha da netleşiyor. Bitcoin bu yıl başından itibaren yüzde 64 artış gösterdi. Solana benzer bir başarı yakalarken, Dogecoin ise Elon Musk’ın etkisiyle yüzde 80 yükseldi. Diğer yandan Polkadot, Polygon ve Algorand gibi altcoinler kayıplar yaşadı.

Bitcoin, kripto dünyasında yıllardır dalgalanmalara öncülük eden varlık olmayı sürdürüyor. ABD’de Bitcoin bazlı ETF’lerin piyasaya sürülmesi ise bu yıl büyük bir dönüm noktası oldu. BlackRock’ın iShares Bitcoin Trust fonu, bir gün içinde yaklaşık 900 milyon dolarlık giriş alarak toplamda 31 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı.

Ancak bu başarı kripto sektörünün tümüne eşit şekilde yansımadı. Galaxy Digital verilerine göre, üçüncü çeyrekte dijital varlık girişimlerine yapılan risk sermayesi yatırımları yüzde 20 düşerek 2.4 milyar dolara geriledi. Kripto pazarının 2021’deki parlak günlerine dönüşü şu an için mümkün görünmüyor.

Kripto şirketleri işçi çıkarıyor

NFT’ler ve blokzincir tabanlı oyunlar gibi alanlar, sektörde iki yıl önce yaşanan krizden hâlâ tam olarak toparlanamadı. Kripto borsaları, piyasanın genel durumu hakkında önemli bir gösterge sayılıyor. ABD’nin en büyük borsası Coinbase üçüncü çeyrekte gelir ve kâr hedeflerini tutturamadı. Şirket hisseleri ise yüzde 15’e varan değer kaybı yaşadı.

Kraken, blog yazısında işten çıkarmalarını duyururken, gereksiz yönetim katmanlarını kaldırmak için bazı “organizasyonel düzenlemelere” gittiklerini belirtti. Şirketin teknoloji ve ürün sorumluları görevlerinden ayrılırken, yeni bir finans direktörü atandı.

Ethereum ağı için yazılım sağlayan Consensys, çalışanlarının yüzde 20’sini işten çıkarırken, DYdX Trading Inc. de personelinin üçte birini işten çıkardığını açıkladı.

Suçlu kim?

Pek çok şirket yaşadığı sorunları ABD’deki belirsiz düzenlemelere bağlıyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun sert tutumu, Trump’ın başkan seçilirse SEC Başkanı Gary Gensler’i görevden alacağı açıklamalarıyla birleşince sektörde geniş bir destek oluşturdu.

Re7 Capital yöneticisi Evgeny Gokhberg, Bloomberg’e verdiği demeçte “Düzenleyici belirsizlik, ABD’deki birçok merkezi borsa için maliyetlerin artmasına neden oluyor,” değerlendirmesinde bulundu.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

bugra cimen

Yazar: Buğra Çimen

Metaverse’lerin geleceği

Bu yazı bir süredir işlemeye başladığım “önümüzdeki 10-15 yıl” temalı yazıların üçüncüsü niteliğinde. İçinde bulunduğumuz yıl kripto paralar ve blokzincir teknolojilerinin bir duraklama döneminde olduğunu, gelecek sene de bunun bir süre devam edeceğini düşünüyorum. Sonra yavaş yavaş 2000’lerde internet startup’larında olduğu gibi başka bir kulvarda hızlı gelişmeler yaşanmaya başlayacaktır. Bahsettiğim yazıların ikincisinde blokzincirlerin bugün dünyada ...

Bağlantıyı kopyala