Arbitrum’dan Web3 projelerine 107 milyon dolarlık hibe

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 3 dk

Paylaş:

Kripto dünyasında ekosistemlerin gelişimi için önemli bir araç olan token’lar pazara girişlerde kilit bir rol oynuyor. Dijital tokenlar sayesinde milyarlarca dolar değerinde fon tek bir işlemle üretilebiliyor ve bu fonlar kullanıcıları ve geliştiricileri çekmek amacıyla cazip teşvikler olarak sunulabiliyor. Ancak bu tür teşviklerin somut etkilerini değerlendirmek her zaman kolay değil.

Bu tür hibe programları genellikle kısa vadeli kazanç arayışındaki projelere geçici bir sermaye akışı sağlıyor ve böylece verimsizliklere yol açan bir döngü yaratıyor. Bu durum, merkeziyetsiz otonom organizasyonların (DAO) hibe harcamalarının etkisini ölçmeyi ve optimize etmeyi zorlaştırıyor.

2023 Kasım ayından bu yana Arbitrum, Kısa Vadeli Teşvik Programı (STIP) kapsamında ekosistem projelerine toplamda 71 milyon ARB (81 milyon dolar değerinde) dağıttı. Bu miktar, Arbitrum’un toplam hazinesinin yaklaşık yüzde 3-4’üne tekabül ediyor.

Arbitrum hibeleri doğru yerlere gidiyor mu?

Ancak bazı isimlere göre programın yasal mevzuatlar kaynaklı sorunları nedeniyle bazı projeler bu fırsatı değerlendiremedi. Treasure DAO’nun kurucularından Karel Vuong, STIP’i “iki ucu keskin bir kılıç” olarak tanımlayarak programın hem ekosistem büyümesine katkı sağladığını hem de bazı olumsuz sonuçlar doğurduğunu ifade etti.

Vuong’un açıklamalarına göre teşvikler bir yandan ekosistemi büyütme konusunda öğrenme fırsatları sunarken diğer yandan token satış baskısını artırdı ve ArbOS Atlas yükseltmesinden sonra gelirlerin azalmasına yol açtı.

Hibe programının artıları ve eksileri

Blockworks Research,teşvik programının etkilerini incelemek için 17 Arbitrum projesini analiz etti ve “sentetik kontrol” adı verilen bir yöntemle gerçek dünya sonuçlarını simüle edilmiş bir versiyonla karşılaştırdı.

Çalışma, program sayesinde Arbitrum’un sıralayıcı gelirlerinin yüzde 43 daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Ancak programın pazarlama maliyeti 85,2 milyon dolar gibi yüksek bir rakama ulaştı ve bunun karşılığında Arbitrum’a sadece 15,2 milyon dolar sıralayıcı gelir sağladı.

STIP’in ardından, Arbitrum yeni bir hibe modeli olan Uzun Vadeli Teşvik Pilot Programı’nı (LTIPP) başlattı. Bu program kapsamında, 12 haftalık bir süre boyunca 22,87 milyon ARB (yaklaşık 26 milyon dolar) kullanıcılarla paylaşıldı. Blockworks araştırmacıları programın etkisini daha iyi ölçmek adına, işlem hacimlerine dayalı bir “hacme göre ayarlanmış TVL” metriği kullandı. Bu metrik, protokolün etkinliğini daha net bir şekilde ortaya koymayı amaçlıyor.

Araştırmalara göre, LTIPP özellikle merkeziyetsiz borsalar (DEX’ler) ve borç verme piyasalarında olumlu bir etki yarattı. Ancak sürekli vadeli işlemler piyasasında aynı etki gözlemlenmedi.

Arbitrum’un teşvik programları bazı alanlarda büyüme sağlasa da etkileri piyasalar arasında farklılık gösteriyor. DEX’ler ve borç verme protokolleri gibi alanlarda pozitif sonuçlar alınırken diğer alanlarda verimliliğin artmadığı görülüyor. Bu durum, hibe programlarının daha etkili hale getirilmesi için kapsamlı bir strateji geliştirilmesi gerektiğini gösteriyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

bugra cimen

Yazar: Buğra Çimen

Fed Başkanından Bitcoin’e çelme: “Rezerv planımız yok”

Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz açıklamaları ve stratejik Bitcoin rezervi hakkında kurduğu cümle kripto piyasasında düşüşe yol açtı. ABD Fed, faizleri 25 baz puan düşürse de piyasaları gerdi. Fed, daha az faiz indirimi yapabileceğinin sinyalini verdi. Powell’ın şahin görünümü, ABD hisse senetleri başta olmak üzere birçok yatırım ürününün değer kaybetmesine yol açtı. Powell, enflasyonda yüzde 2’lik ...

Bağlantıyı kopyala