Onchain veriler piyasa hakkında ne gösteriyor?

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 5 dk

Paylaş:

Birçok veriyi analiz ederek markette yönümüzü belirlemeye çalışıyoruz. Makro, temel, teknik, onchain gibi farklı dallardan bilgileri bir araya getirip kazançlı işlemler yapmaya çalışıyoruz. Tüm bunları takip etmek ve edindiğimiz bilgilere göre aksiyon almak zor. Bu nedenle tüm verileri içerdiğini düşündüğüm bir indikatör geliştirdim. Bu yazımda detaylarından bahsedeceğim.

Onchain risk metriği

Yaklaşık dört yıldır onchain verileriyle ilgileniyorum. Blokzincir teknolojisinin şeffaflık sağlaması yatırımcı davranışlarını ve marketin yönünü belirleme noktasında epey yardımcı oluyor. Bu sayede risk metriği düşük seviyelerdeyken alım yapıp yüksek seviyelere çıkınca da kâr almaya çalışıyorum.

2024’ün son döneminde risk metriği yeterince yüksek seviyelere çıkmadığı için kâr alma fırsatını kaçırdım. Bu nedenle son iki yıldaki hareketleri analiz ederek onchain risk metriğini güncelledim (altta güncel hâlini görebilirsiniz: sol eksen Bitcoin fiyatını, sağ eksen ise risk metriğini gösteriyor). Bu yazımda risk metriğini oluştururken kullandığım verileri hangi aralıklarda ve nasıl kullandığımı anlatacağım.

Onchain risk metriğinin eski versiyonunda 10 alt metrik vardı ve her biri minimum 0, maksimum 10 puan etki ediyordu. Hepsini topladığımızda 0 ile 100 arasında değerler alıyordu. Güncel metriği ise market koşullarına daha hızlı tepki veren hızlı metriklerden seçtim. Buna göre 6 metriğin her biri minimum 0, maksimum 16,67 puan etki ediyor. Bu sayede yine 0 ile 100 arasında değerler alıyor.

Görselde üst kısımda son üç aydaki BTC fiyatını, realize fiyatı ve onchain metriklerinin aldığı değerleri görebilirsiniz. Alt kısımda ise her bir metriğin alabileceği değere göre risk metriğini 0 ile 16,67 puan arasında ne kadar etkilediği hesaplanıyor. Buna göre 2025 Ocak ayının sonunda 70 civarında olan risk metriği şu anda 30 seviyelerinde.

MVRV ne işe yarıyor?

Bir örnek üzerinden gidip diğerlerini hızlıca geçmem yazımın kolay anlaşılır ve faydalı olması açısında önemli diye düşünüyorum. Örneğimi MVRV oranı üzerinden anlatayım:

MVRV (market value: market değeri / realized value: realize değer) bize Bitcoin’in market değerinin (şu anda 80-85 bin dolar) realize değere bölünmesi ile elde ediliyor. Realize değer ise her bir Bitcoin’in hareket ettiği son andaki fiyatı üzerinden hesaplanıyor.

Örneğin 2022 yılında 20 bin dolar civarından 1 BTC almış ve halen cüzdanımda tutuyor olayım. Şu anda bu Bitcoin için MVRV oranı yaklaşık 4 civarında olur (kabaca 80 bin dolar / 20 bin dolar). Eğer ben bu Bitcoin’i bugün birine gönderirsem veya satarsam hareket etmiş olacağı için bu Bitcoin için realize değer bir anda 80 bin dolar seviyesine çıkar. Böylece MVRV değeri de 4’ten 1 seviyesine düşer (bunu tüm BTC’ler için hesapladığımızda tablodaki veriyi elde etmiş oluruz).

Bu durumda MVRV arttıkça aslında ucuz fiyattan Bitcoin alan kişilerin satış eğilimi artıyor. Son iki yılın verilerini incelediğimde bu değer 3 seviyesine yaklaştığı zaman uzun vadeli yatırımcılardan satışlar geliyor. 1 seviyesine yaklaştığı zaman ise alım yönlü hareketler görülüyor. Hâl böyle olunca ben de MVRV 1 değerinin altında ise 0 puan, 3 değerinin üstünde ise 16,67 puan olacak şekilde bir hesap yapıyorum. MVRV bu iki değerin arasında bir değer alırsa oransal olarak bir puan oluşuyor.

Şu anda MVRV 1,88 civarında ve risk metriğinde buna karşılık gelen değer 7,36 puan. Üstteki görselde en sağ tarafta bu veriyi bulabilirsiniz.

Diğer onchain metrikleri

Toplamda altı tane onchain metriği kullandığımdan bahsetmiştim. Bunlardan bir tanesi MVRV. Diğer beşi MVRV Z-Skoru, kısa vadecilerin ve uzun vadecilerin gerçekleşen kâr/zarar oranları, BTC fiyatının kısa vadecilerin ve 200 günlük hareketleri ortalamasına oranları. Bu verilerin her birinin son iki yılda aldıkları minimum ve maksimum değerleri tabloda bulabilirsiniz.

Örneğin Mayer Multiple (BTC fiyatı / BTC fiyatının 200 günlük ortalaması) 0,85 ile 1,75 arasında değerler almış. Buna göre dip seviyeye 0 puan, tepe değere ise 16,67 puan vererek bir hesap yaptım. MVRV ve MVRV Z-Score değerleri için maksimum seviyelerin biraz daha yüksek değerler alabileceğini düşünerek aralıklar belirledim. Kısa ve uzun vadecilerin anlık hareketlerini filtrelemek için ü günlük ortalama değerlerini alarak bir hesap yaptım.

Tüm bunlar neticesinde 2023 ocak ayında ve yıl ortasında özellikle BTC ve biraz da altcoin toplamaya çalıştım. 2024 mart ayında kısmi bir kâr aldım. 2024 ağustos ayında parçalı alım yaptım. 2025 ocak ayında kâr almadım (bu nedenle metriği revize ettim). 2025 mart başında parçalı alım yaptım.

Bu işlemler neticesinde epey zorlu geçen iki yılın ardından portföyümü 3,3 katına çıkarabildim. Aslında yaklaşık 5,8 katına kadar çıkarabilmiştim ancak son iki aydaki düşüşlerden önce kâr almamak portföyüme epey zarar verdi. Bu nedenle marketin toparlaması beklemeden neler yapabileceğimi düşünerek bu indikatörü güncelledim.

Şimdi ne yapabiliriz?

Yazılarımın son kısmında kişisel kararlarımdan bahsediyorum ancak her zaman olduğu gibi hatırlatayım: Risk yönetimi kişinin bütçesine, yaşına, ailevi durumuna, işine göre çok değişir. Ben kripto piyasasındaki yatırımlarıma yıllarca dokunmadan yaşayabileceğim için düşüşlerde alım yönlü hareket ederek piyasanın yükselmesini bekliyorum. Bunun için de onchain risk metriğini kullanıyorum.

Onchain risk metriği 40’ın altına düşünce 1 birim, 30’un altına düşünce 2 birim, 20’nin altına düşünce 3 birim almaya çalışıyorum. Benzer şekilde 60’ın üstüne çıkınca 1 birim, 70’in üstüne çıkınca 2 birim, 80’in üstüne çıkınca 3 birim satmaya çalışıyordum. Ancak makro verilerdeki risklerden dolayı satışlarımı eşit paylar halinde yapmaya karar verdim. Bu sayede onchain risk metriği çok yükselmese de 60 ve 70 üzerinde kâr alarak daha garanti bir portföy yönetimi yapmayı planlıyorum.

Son iki yılın verilerine linkten erişebilirsiniz:

bit.ly/sametulutea

Bu metrik herkese açık ve haftada iki kez güncelleyerek paylaşıyorum. Umarım bu metriğin 70-80-90 seviyelerine ulaştığı bir dönem görürüz. Böylece önce Bitcoin, ardından da altcoinler istediğimiz hedeflere ulaşır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

samet ulucay

Yazar: Samet Ulucay

ABD dolarını Bitcoin mi sollayacak?

ABD’nin agresif ticaret politikaları ve artan ekonomik belirsizlikler küresel piyasaları baskı altına almış durumda. Bitcoin (BTC) bu süreçte kan kaybetse de dirençli duruşunu korumayı başardı. Son günlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın yeniden gündeme getirdiği gümrük vergisi uygulamaları, özellikle Çin’e yönelik ekonomik tehditler olarak yorumlandı. Bu politikaların, ABD dolarının küresel konumunu sarsabileceğine yönelik endişeler artarken, Bitcoin’in ...

Bağlantıyı kopyala