Satoshi Nakamoto Kimdir?

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 5 dk

Paylaş:

Bu satırları okuyanlar olarak sizlerin ne kadar zamandır Bitcoin veya diğer kripto paralarla ilgilendiğinizi bilemiyorum.

Satoshi bir kişi mi yoksa bir grup insanı mı temsil ediyor, merak konusu olmayı sürdürüyor.

Satoshi olduğu en çok iddia edilen isimler: Hal Finney, Nick Szabo, Dorian Satoshi Nakamoto, Craig Wright (“Evet, benim” dedi ama pek inanan yok), David Chaum ve Adam Back.

Ben bu yazıda Satoshi meselesine daha farklı açılardan yaklaşacağım.

Blockchain

Google’a “Blockchain’in mucidi kim?” diye sorup karşımıza çıkan siteleri incelediğimizde, maalesef Bitcoin=Blockchain, o da eşittir Satoshi Nakamoto çıkıyor.

Ben Blockchain sözcüğünü ilk olarak 1976’da yayınlanan bir makalede buldum. Kripto paralarla ilgili değil.

Kriptografi alanında ise tespit ettiğim ilk kaynak 1991’de yayınlanmış.

“How to Time-Stamp a Digital Document”

Yazarları Stuart Haber ve Scott Stornetta.

Bu iki isim çok önemli.

Neden?

Çünkü Bitcoin’in Whitepaper’ındaki 8 referansın 3’ünde Stuart ve Scott var. Satoshi’nin en çok bu ikiliden etkilendiğini söyleyebiliriz. Bu harika bir veri!

Stuart ve Scott kendilerini açıkça Blockchain’in mucitleri olarak tanımlıyorlar ve  Satoshi olduklarına dair güçlü iddialar da yok.

Stuart Bitcoin için “Bunu kim yaptıysa kriptografi hakkında derin bir anlayışa sahip” diyor ve şunu ekliyor:

Kriptografiyle ilgilenen insan sayısı sınırlı. Bu alandaki en önemli toplantı her yıl Santa Barbara’da yapılıyor. Satoshi’yi bulmak isteseydim başlayacağım yer Crypto 2011 olurdu” diyerek o yıl yapılacak konferansı işaret etmiş.

Böyle bir araştırma yapıldı mı bilemiyorum ama önemli bir veri.

Dolayısıyla Blockchain teknolojisi Satoshi’ye özgü değil. Hatta bu satırları okuyan bazı arkadaşlarımız yeni duyabilir; Bitcoin’in Whitepaper’ında 67 adet “block”, 27 adet “chain” sözcüğü kullanılmış fakat 1 tane bile “blockchain” kelimesi yok, “block” ve “chain” sözcükleri ayrı ayrı cümlelerde kullanılmış.

Bitcoin’le ilgili geçen ilk “block chain” terimi ise 9 Kasım 2008’de Hal Finney ve Satoshi arasındaki şu e-postada geçmiş:

https://satoshi.nakamotoinstitute.org/emails/cryptography/6/

Yapay Zekâ

Bu konuya ilişkin farklı teoriler var.

İlki, hem Satoshi’nin hem de Bitcoin’in Yapay Zekâ tarafından yaratılmış olması ki bunu özellikle dillendiren kişi Quinn Michaels. 2017’deki bir YouTube röportajında Yapay Zekâ’ya “faydalı bir vatandaş olma fırsatı” verildiğini ve blockchain sayesinde buna olanak sağladığını öne sürüyor.

Diğer iddia Dan Kaminsky’den geliyor.

Kendisi dünyanın önde gelen siber güvenlik uzmanlarından biri ve dijital sistemlerin güvenlik açıklarına sızma testi alanında otorite bir isim.

Şunları söylüyor:

Koda ilk baktığımda (Bitcoin’in 31.000 satırlık kodu), onu kırabileceğime emindim ama programlama stili ağır ve anlaşılmazdı. Her şeyin biçimlendirilme şekli deliceydi. Sadece dünyanın en paranoyak ve en titiz kodlayıcısı hata yapmaktan kaçınabilirdi.”

Kaminsky tabiri caizse kafayı Bitcoin’le bozuyor. Normalde Seattle’da yaşayan biri ama San Francisco’ya ailesinin yanına gidip (ki arada 1300 km var) annesinin bodrum katına kapanıyor ve Bitcoin’in sistemini bozacak 9 farklı yol belirliyor. Fakat kendi ifadesiyle güzel bug’larla geldiği her defasında “saldırı engellendi” mesajıyla karşılaşmış.

Başka bir yazıda ise şunu söylüyor:

Bir mühendis ve hacker olarak Bitcoin beni gerçekten çok şaşırttı. Güvenlik sistemi incelemesindeki tüm mevcut ölçütlere göre, bu sistemin her olası katmanda, anında başarısız olması gerekirdi. Bitcoin tamamen yabancı bir tasarım rejimini yansıtıyor.”

Burada yabancı sözcüğü için alien’ı kullanması ilginç.

Kaminsky araştırmasının sonucunda Satoshi için;

C ++ programlama dilini derinlemesine anlayan birinci sınıf bir programcı ayrıca ekonomiyi, kriptografiyi ve P2P network’ü de çok iyi biliyor. Ya bu konuda çalışan bir ekip var ya da bu adam bir dahi.” ifadelerini kullanıyor.

NSA

NSA Amerika Ulusal Güvenlik Ajansı, kriptoloji alanında uzman ve ABD’nin en çok istihbarat toplayan birimi olduğu iddia ediliyor.

Geçen hafta Twitter’da bir anket yapmıştım ve katılımcıların %62’si “Bitcoin NSA tarafından icat edilmiş olabilir” dedi.

https://twitter.com/KardesBaris/status/1259560103570812928?s=20

Konuyla ilgili Yavuz Selim ve Stratrade Hocalarımın da açıklamalarını ekleyip devam ediyorum:

https://twitter.com/yavuzsyildiz/status/1259800463081459714?s=20

https://twitter.com/stratrade_/status/1259802686897168387?s=20

NSA ile ilgili 3 alt madde var:

1) Şubat 2019’da ccn.com’da Bitcoin’i NSA’in yaratmış olabileceğine dair bir yazı yayınlandı.

Buna göre;

a) Bitcoin mimarisinin temel parçası, kriptografik hash algoritması olan SHA-256, 2001 yılında NSA tarafından yayınlandı.

b) Satoshi Nakamoto “Merkezi İstihbarat” anlamına geliyor.

c) Bitcoin sayesinde derin devlet Wall Street veya diğer bankalardaki kurumsal finansın dışında dikkatlerden uzak finansal bir altyapıya sahip olabilecek.

d) Derin devlet kripto paralar ile suçluları izliyor. Eski bir ABD Adalet Bakanlığı siber suçlar savcısı, Bitcoin ile bunu yaptıklarını anlatmış.

2) Mart 2018’de NSA eski çalışanı Edward Snowden, NSA’in kripto para kullanıcılarını gözetlediğini, birinci önceliğin ise Bitcoin kullanıcıları olduğunu açıklayan dokümanları basına sızdırmıştı.

https://twitter.com/theintercept/status/976135033009434624?s=20

3) Türkiye’de binlerce insanın başta Ethereum olmak üzere kripto paralarla tanışmasını sağlayan değerli @LOmecha “İkaros’un Sayıklamaları”nda şu ifadeleri kullanmıştı:

Milli ekonomiler ortadan kalkacak, milli paralar tarih olacak. Tamamen küresel bir Merkez Bankası’nın yönettiği dijital paralarla hayat devam edecek. Günümüzde dijital paralar, baskıcı rejimlerde parayı güvene alma mekanizmasına dönüşürken açık piyasalarda da mobilize etme aracı işlevi görüyor. Bu paralardan Bitcoin ve Ethereum NSA icadıdır, Neo Matematik Çağı düşünülerek tasarlanmıştır.”

Kitaptan başka bir bölüm:

Üçüncü senemizde yeni bir sınıf düzenine kavuşmuştuk. Sanıyorum o sene üniversiteye başlama yılımızdı. Dönem sonu başarı karnelerimiz göz önünde bulundurularak; ben ve diğer altı arkadaşımın yazılım mühendisi olmasına karar verilmişti. Şu an piyasada bulunan programlama dilleri mantığından çok farklı Neo Mantık temelli programlamanın nasıl yapıldığını ve bu tarz yazılım programlarının nerelerde kullanılacağı hususunda çok ağır ve zorlayıcı bir eğitimdi. O okuldaki üniversite yıllarıma ait en dikkat çekici nokta: Bitcoin ve Ethereum gibi dijital paraların tasarlanma sürecinde görev aldığım birkaç önemli projedir.”

Dikkatinizi çekti mi? Şu kısmı tekrar okuyalım:

… piyasada bulunan programlama dilleri mantığından çok farklı Neo Mantık temelli programlama”.

Bu kısım Yapay Zekâ bölümünde bahsettiğim Kaminsky’nin “Bitcoin tamamen yabancı (alien) bir tasarım rejimini yansıtıyor.” cümlesi örtüşmüyor mu?

Sonuç olarak Satoshi hakkındaki belirsizlik devam ediyor.

Bu noktada belki de şunu düşünmeliyiz:

“Satoshi diyelim ki bir kişi ve hayatta, ortaya çıktığını farz edelim, bunun ekosisteme faydası mı olurdu zararı mı?”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Yazar: Barış Kardeş

ABD seçimleri sonrası ilk rapor: Kriptoyu ne bekliyor?

Araştırma şirketi Bernstein, Perşembe günü yayınladığı analizinde ABD başkanlık seçim sonuçlarının ardından kripto varlıklar için düzenlemelerin netleşmesinin beklendiğini belirtti. Donald Trump’ın başkanlık koltuğuna oturması ve Cumhuriyetçi Parti’nin Senato’da çoğunluğu sağlamasıyla birlikte Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Senato Bankacılık Komitesi’nin dijital varlıklara daha sıcak yaklaşacağı öngörülüyor. Bernstein, yeni bir kripto düzenleme sürecinin başlayacağını ve ...

Bağlantıyı kopyala