Polygon (MATIC) Nedir?

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 7 dk

Paylaş:

Ethereum (ETH) ağında ikinci katman uygulaması ile Ethereum uyumlu blockchain ağları üzerine çalışan Polygon (MATIC), birçok yatırımcının yüzünü güldürmüş durumda. İlk olarak 0xMATIC ismini benimseyen firma, sonrasında ismini değiştirerek günümüzde bilinen ismiyle Polygon oldu. İlk olarak Ethereum’da ikinci katmanda ölçeklenebilirlik üzerine çalışan uygulama, zaman içerisinde birçok farklı protokolün de ücret sorunundan kurtulması için önemli oldu. Biz de sizlere Polygon hakkında bilmeniz gerekenleri anlatacağız.

Polygon Nedir?

İlk olarak 0xMATIC olarak geçen proje, Ethereum ağıyla uyumlu blockchain ağı oluşturma konusunda çalışıyor. Ethereum 2.0 daha geliştirme aşamasındayken Plasma ve hisse ispatı (PoS) konseptlerini kendi ağlarına önceden entegre eden firma, sonrasında yüksek ölçeklenebilirlik ile birçok uygulamanın dikkatini çekti. Bu da zaman içinde birçok merkezsiz finans (DeFi) projelerinden bazıları olan Aava (AAVE), Maker (MKR) ve Decentraland (MANA) gibi uygulamalar için hızlarının artmasını sağladı.

Polygon (MATIC) Ne Zaman Çıktı

MATIC ağı 2017 yılının Ekim ayında kullanıma sunuldu. Hindistan merkezli kripto para birimi, Ethereum’da bir ölçeklenebilirlik sorunu tespit eden ve sorunu çözmek isteyen üç kişi tarafından ortaklaşa kuruldu.

Orijinal fikir, şu anda Polygon’un CEO’su olan Jaynti Kanani’den geldi. Kanani, 2017 yılında Housing.com’da veri bilimcisi olarak çalışıyordu. İlk olarak, o zamanlar popüler bir NFT projesi olan Crypto Kitties nedeniyle Ethereum ağında bir ölçeklenebilirlik sorunu ve büyük miktarda tıkanıklık fark etti. Böylelikle Polygon (MATIC) geliştirilmiş oldu.

Polygon’un Özellikleri Nelerdir?

Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ile Uyumlu Olması

Polygon, Ethereum araçları üzerinden geliştirme gerçekleştirilmesine olanak sağlayarak yazılımcıların fazladan konfigürasyon gerçekleştirmeden uygulamalarını çalıştırmalarını sağlar. Böylece Polygon (MATIC) ağında Ethereum uygulamaları rahatlıkla çalıştırılabilir ve gerektiği zaman EVM uyumlu ağlara da rahatlıkla taşınabilir.

Ölçeklenebilirlik

Polygon ağı, Ethereum uyumlu uygulamalarda eksik olan ölçeklenebilirlik önceliği ile tasarlandı. Özellikle Ethereum’da ölçeklenebilirliği arttıran Plasma ve PoS ile birlikte saniyede binlerce işlemi kaldırabilir. Hatta gerektiği zaman on binlerce işlemi destekleyecek altyapıya sahiptir. 

Güvenlik

Polygon (MATIC) ağında güvenlik Ethereum veya profesyoneller tarafından gerçekleştirilir. Bu da Polygon’un kurumsal uygulamalarla uyumlu olmasının önünü açar.

Uygulamalar Üzerinde Egemenlik

Kuruluşlar gerektiği zaman uygulamalarını kendilerine özel tasarlayarak ağın kurallarının dışında olabilirler. Bunlar kendilerine özel teknolojiler ve farklı yönetişim mekanizmalarının çalıştırılmasını sağlar.

Farklı Ağlarda Çalışması

Polygon ağında uygulamalar gerektiği zaman kontratlar üzerinden köprülerle birlikte başka blockchain ağlarında çalıştırılabilir hale gelir. Özellikle EVM uyumlu ağlarla fazladan kontrat çalıştırması gerekmemesi, birçok Ethereum tabanlı uygulamanın Binance Smart Chain ve Avalanche üzerinden çalıştırılmasına olanak tanıdı.

Kullanıcı Tecrübesi

Polygon ağında işlemler çok düşük maliyetlerle gerçekleşir ve işlemler genellikle birkaç saniye içerisinde sonlandırılmış olur. Bu da kullanıcıların işlemlerini gerçekleştirmeleri için fazladan beklemelerinin önüne geçmiş olur.

Yazılımcı Tecrübesi

Polygon ağında geliştirme gerçekleştirmek için teknik bilgi gerekmez. Sadece kullanıcıların ağ üzerinde geliştirmeye başlamaları yeterlidir. Özellikle sağlanan dokümantasyon ile birlikte kullanıcıların kolaylıkla geliştirme gerçekleştirmelerine olanak sağlar.

Modüler Olması

Polygon ağında uygulamalar gerektiği zaman kullanıcıların ihtiyaçlarına göre tasarlanabilir. Bunu çözmek için modülerlik ekleyen Polygon, geliştirmelerini topluluk ile gerçekleştirir. Böylece yeni çözümler test edilerek piyasaya kısa sürede sürülür ve farklı uygulamaların faydalanmasını sağlar.

matic

Polygon Nasıl Çalışır?

Polygon’un ağı, tüm PoS ağlarıyla aynı şekilde çalışır. MATIC token, node’lar, merkezsiz uygulamalar (dApps), onaylayıcılar ve diğer yapılarının tamamı Ethereum ağı ile aynı şekilde çalışır.

Ama Polygon’un ikinci katman çözümü Ethereum Sanal Makinesi uyumlu diğer blockchain ağları ile çalışmasını sağlar.

İkinci katman Ethereum’da zincir dışı ölçeklenebilirlik çözümlerini sağlar ve bu sayede Ethereum için kıymetli olan hesaplama gücünden ciddi oranda tasarruf sağlar. İşlemler Polygon ağında çalıştırılıp detayları Ethereum ağında görülmesi ile birlikte ağda ölçeklenebilirliğin sağlanması önemli olur. Özellikle Ethereum’daki ölçeklenebilirlik sorunları hesaba katıldığı zaman, ikinci katman ölçeklenebilirlik çözümleri önem kazanıyor.

Modüler bir sisteme sahip olan Polygon, tek bir talimat ile özel blockchain ağlarının kullanılmasını sağlar ve sorunların gerçekleşmesini önler. Bu da, Ethereum tabanlı uygulamaların kolaylıkla Polygon ağında çalıştırılmasına olanak tanır.

Polygon Ağını Kullanmak İçin Yapılması Gerekenler

  • Polygon’un sunduğu akıllı kontratın Ethereum ağında onaylanması. Bu onaylama Polygon ağına token’ların gönderilmesi için kullanılır.
  • Akıllı kontrat onaylandıktan sonra, token’lar Polygon (MATIC) ağında depolanır. Sonrasında Polygon’un sunduğu iki farklı akıllı kontrat ile oluşturulan ve depolanan token’lar Polygon ağında tamamen belli olur.
  • Müşteriler token’larının Polygon’da depolanacağını doğruladıktan sonra, gerektiği zaman cüzi bir maliyetle token’larını Ethereum ağına yollayabilirler. Bu da MATIC token’larının kolayca alınıp satılmasını sağlar.

Polygon Token Nedir?

polygon 1132x670 1

Polygon token, Polygon ekosisteminde işlemlerin gerçekleştirilmesi için kullanılan ödeme birimidir. Ağda işlem maliyetlerini ödemek için kullanılan token’lar, bir yandan ağı korumak için de kullanılır. Özellikle isminin yeniden değiştiğinden itibaren, Polygon maliyetlerinin ciddi oranda artması ve kullanımının gerçekleşmesi fiyatların artmasında önemli rol oynadı.

Polygon işlem maliyetlerini ve ağın korunması için önemli role sahip olan MATIC, birçok borsanın listelemesi ile birlikte daha da kullanılır ve alım satımı kolaylaşan bir token olma yoluna gidiyor. Ayrıca yazılımcıların Ethereum’da gerçekleşen ölçeklenebilirlik sorunlarına aradıkları çözümün başında gelen Polygon, piyasada önemli bir konuma geldi.

Avail Projesi Nedir?

تعلن Polygon MATIC الهندية عن إطلاق مشروع بلوكتشين جديد يطلق عليه Avail

Avail, Polygon’un çıkardığı ve Ethereum ağında çalışan veri projesidir. Projede verilerin ek bir katman oluşturularak zincir içi, yan zincir ve zincir dışı çözümleri kriptoloji ile birleştirerek verilerin güvenliğini ve Ethereum ana ağının daha az hesaplama gücü tüketmesini hedefliyor. Bu da verilerin sahteliğini ve çoğunluk varsayımlarını önleyerek güvenilir node’ların ve verilerin kullanıcılara erişmesini sağlar.

Gerektiği zaman verilerin ağda uygulamaların çalıştırılabilmesini sağlayan Avail, farklı ağlarda çalışması için Polygon SDK, Cosmos SDK ve Polkadot (DOT) Substrate üzerinden farklı ağlara da taşınabilmesini sağladı.

MATIC Token Nasıl Satın Alınır?

MATIC token’ı hem merkezi borsalardan hem de merkezsiz borsalar üzerinden alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Paribu, Binance, Coinbase ve FTX gibi merkezi borsalardan MATIC token almak için ilk olarak hesap açmanız ardından kimliğiniz doğruladıktan sonra kredi kartı veya EFT/Havale yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.

MATIC token güncel piyasa verilerini incelemek için piyasalar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kredi Kartıyla Polygon (MATIC) Satın Alma

  1. Kripto al bölümüne gidin ve ödeme yöntemi olarak kredi kartı seçin.
  2. Ödeme yönteminizi seçtikten sonra para birimini seçin.
  3. Ardından ne kadar MATIC alacağınıza karar verin ve işlem detaylarını onaylayın.
  4. Sonrasında sizden istenen tüm detayları doldurun ve işlemi onaylayın.
  5. İşlemi onayladıktan sonra kredi kartı sizi bankanın ödeme kanalına yönlendirecektir. Bu bölümde bankadan gelen şifreyi doğru yazdıktan sonra eğer işleminiz onaylanırsa Dogecoin alım işleminiz gerçekleşmiştir.

EFT/Havale İşlemleri ile Polygon Satın Alma

EFT/Havale işlemleri aracılığıyla Polygon (MATIC) satın almak için, ilk olarak borsaların para aktarma sekmesine gitmeniz gerekir. Ardından banka hesabını tanıttıktan sonra borsa hesabınıza fon aktarmanız gerekir. Fonlarınızı aktarma tamamlandıktan sonra banka ve borsa sizi bilgilendirir. Fonlarınızı yatırdıktan sonra ise borsalardan alım gerçekleştirebilirsiniz.

Ama merkezsiz borsalardan alım satım gerçekleştirmek isterseniz Uniswap ve PancakeSwap gibi borsalardan alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Polygon Hakkında Sık Sorulan Sorular

Polygon ağı, diğer Plasma uygulamalarından nasıl ayrılır?

Polygon ağındaki Plasma uygulaması EVM uyumlu olarak çalışır. Bu da Ethereum, Avalanche ve Binance Smart Chain ağlarında rahatlıkla çalışmasına olanak tanır. İkincisi de, Plasma ağının akıllı kontratlarla ölçeklenebilirlik ve sahteciliğin önlenmesi için kullanılır.

Polygon herhangi bir protokol olarak çalışır mı?

Polygon (MATIC) mimarisi ayrıca blok üretimi ve doğrulama sürecini 2 farklı katmana ayırır. Blok üreticileri olarak doğrulayıcılar, Polygon zincirinde adından da anlaşılacağı gibi daha hızlı (< 2 saniye) kısmi onaylar için bloklar oluştururken, nihai onay, ana zincirde kontrol noktası belirli bir aralıkla işlendikten sonra elde edilir, bu süre bağlı olarak değişebilir. Ethereum tıkanıklığı veya Polygon işlemlerinin sayısı gibi birden fazla faktöre bağlıdır. İdeal koşullarda 15 dk ile 1 saat arasında olacaktır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Yazar: Ata Tekeli

“Bitcoin’i ulusal rezerv ilan eden ülke sayısı artacak”

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyasında ağzından düşürmediği Bitcoin’i ulusal rezerv ilan edeceğine yönelik vaatler sektörün uzun zamandır gündeminde. Ancak sadece ABD değil, birçok ulus devletin Bitcoin’e daha çok yanaştığını görmek mümkün. Dijital varlık yönetim şirketi Fidelity Digital Assets’ın yayımladığı son raporda da bu konuya genişçe yer verilmiş durumda. Şirketin 7 Ocak’ta yayımladığı “2025’e ...

Bağlantıyı kopyala