İran Geciken Bitcoin Madencilik Yasağını Kaldırdı

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 1 dk

Paylaş:

Bitcoin madenciliğinde en üst sıralarda yer alan İran, Mayıs ayında yaşanan elektrik kesintileri sebebiyle madenciliği yasaklamıştı. 22 Eylül tarihine kadar uygulanacağı söylenen yasağı geciken süreyle birlikte bugün kaldırıldı.

Eski Başkan Hasan Ruhani, Mayıs ayında enerji yakan süreç arkasındaki dört aylık moratoryum ilan etmişti. İran bölgelerin yaşanan sık elektrik kesintilerinin devamında Bitcoin madencilik kesintilerden kısmen sorumlu tutuldu.

iran is using bitcoin mining to circumvent sanctions according to elliptic

İran Madencilik Yasaklarını Kaldırdı

Artık lisanslı Bitcoin madencileri, ülkede herhangi bir kısıtlama olmaksızın faaliyet gösterebilecekler.

Bununla birlikte, tüm kripto para madenciliği operasyonlarının tahmini yüzde 85’i ülkede yasa dışı olarak kurulmuş durumda. Bu da hâlen ülkede büyük bir kısmın lisans kullanmadan madencilik yaptığını gösteriyor.

Öyle ki verilere göre dünyadaki Bitcoin madenciliğinin yüzde 4.5’i İran’da yapılıyor.

Öte yandan ABD’nin ağır ekonomik yaptırımlarına maruz kalan İran, kripto paralar yoluyla her yıl yüzmilyonlarca dolar para kazandığını belirtmekte fayda var. 

Bu haftanın başlarında, İran’ın en büyük borsasının binasında düzinelerce ASIC keşfedilmiş ve bu, CEO Ali Sahraee’nin hızla istifa etmesine yol açmıştı.  

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Yazar: Cem Arslan Kurt

Kripto fonları Noel öncesi haftayı nasıl tamamladı?

Kripto para piyasalarında yılın son ayında görülen düşüşlerin etkisi borsa yatırım ürünlerine (ETP’ler) de yansıdı. CoinShares’in 23 Aralık tarihli raporuna göre dijital varlık fonları ay başından bu yana 17,7 milyar dolar çıkış gördü. Haftalık rapora göre sadece 19-20 Aralık 2024 tarihlerinde Fed’in önümüzdeki sene beklenenden daha az faiz indirimi yapacağına dair spekülasyonlardan ötürü 1 milyar ...

Bağlantıyı kopyala