Zcash (ZEC) Nedir?

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 7 dk

Paylaş:

Diğer kripto para ağları gibi (örneğin Bitcoin veya Ethereum), Zcash bilgisayarı ve İnternet bağlantısı olan herkesin internette nakit para gibi kullanılabilecek tokenler gönderip almasını sağlayan gizlilik odaklı bir kripto paradır. Zcash’e güç veren yazılım, doğrudan Bitcoin’in temel yazılımından türetilmiştir, ancak kullanıcı gizliliğini artırmak için değiştirilmiştir.

Zcash (ZEC) Ne Zaman Çıktı?

Projenin başlangıcı bizi 2014’e ve Matthew D. Green’in yanı sıra öğrenciler Ian Miers ve Christina Garman’ın ortak çalışmasına götürüyor. Hepsi Johns Hopkins Üniversitesi’ne ait. Zerocoin protokolünü tasarlayanlar onlardı. Bu proje, Bitcoin’in gizliliğini ve anonimliğini ve anonimliğini geliştirmek amacıyla doğdu. Bununla birlikte, özellikle Bitcoin’e eklediği yüksek hesaplama maliyeti olmak üzere, operasyonunun birkaç başarısızlık noktası vardı. Buna rağmen protokol ZeroVert (ZER) y Zcoin (ZXC) gibi para birimlerinde başarıyla uygulandı.

Zcash (ZEC) Nasıl Çalışır?

Zcash‘in iki tür adresi vardır: özel (z adresleri) veya şeffaf (t adresleri). Özel adresler “Z” ile başlar ve şeffaf yönler “T” ile başlar. Bütün sistemi bu adresler üzerinden yürütülür.

Örneğin, bir adres sahibi, z adresini ve işlemin ayrıntılarını güvenilir üçüncü taraflarla ifşa etmeyi seçebilir. Onlar için ödeme ekranı ve açıklama anahtarlarını kullanır. Bu şekilde, denetim amacıyla güvenilir üçüncü taraflara görüntüleme seçeneği etkinleştirilebilir. Öte yandan, iki şeffaf adres (t adresi) arasındaki işlemler tıpkı Bitcoin gibi çalışır.

Zcash (ZEC) Nedir?

Blok tarayıcıda bir zaz işlemi görünür, bu nedenle işlem doğruluğu ve ücretlerin ödendiği bilinmektedir. Ancak adresler, işlem tutarı ve not alanı şifrelenir ve herkes tarafından görülmez. Bu, sıfır bilgi protokollerinin kullanılmasıyla mümkündür. zk-SNARK adı verilen sistemin kullanımı sayesinde mümkün olan bir

Farklı adresleri olmasına rağmen, her iki Zcash adresi türü de birlikte çalışabilir. Fonlar z-adresleri ve t-adresleri arasında transfer edilebilir. Ancak, kullanıcıların bu işlemler yoluyla bilgilerin korunmasının veya korunmasının kaldırılmasının gizlilikle ilgili sonuçlarını anlamaları önemlidir.

Gizlilik Neden Önemlidir?

Bitcoin uzun süredir piyasada ve şimdiye kadar birçok kişi Bitcoin ağının başlangıçta sanıldığı kadar özel veya anonim olmadığını fark etti. Suçluları yakalamak söz konusu olduğunda bu iyi bir şey olabilir, ancak masum kullanıcılar için de kötü bir şey olabilir. Aslında, Bitcoin’in mevcut özellikleri, bilgisiz masum bir kullanıcının herhangi bir mahremiyete sahip olmasını neredeyse imkansız kılıyor.

Gerçekten özel olmak için, bir bitcoin kullanıcısı her türlü teknik önlemi almalıdır: asla aynı ödeme adresini iki kez kullanmamak, ödeme adreslerini daha sonraki işlemler için girdi olarak yeniden birleştirmekten kaçınmak, bitcoin bakiyelerini bir sürü diğer cüzdanlar arasında karıştırması gerekir. Aynı zamanda karıştırma hizmetlerine fon göndermek gerekir. Bazı kullanıcılar ise coğrafi verileri IP adreslerinden işlem mesajlarına bağlamayı zorlaştırmak için Tor veya diğer özel İnternet hizmetlerini kullanıyor. Bunlar teknolojik olarak bilgisiz bir kullanıcının atması gereken zor adımlardır ve bilgili bir kullanıcı bile suç teşkil eden bir şey yapmıyorsa ve mahremiyetin faydalarının maliyetlere değmediğini düşünüyorsa bu adımları atmayabilir.

Sonuç olarak, şu anda belirtildiği gibi Bitcoin, ters bir sonuç yaratıyor: sofistike suçlular sistemden bir miktar anonimliği sıkıştırabilir, ancak ortalama masum kullanıcınız hiçbir şekilde mahremiyet alamaz.

zz

Zcash’i Farklı Kılan Nedir?

Zcash ağı, kullanıcılara işlem yaptıklarında bir seçenek sunmak için değiştirilmiş Bitcoin yazılımı kullanır. Tıpkı bir Bitcoin adresi gibi şeffaf bir şekilde çalışan normal bir adreste ödeme alabilirsiniz (buna şeffaf adres veya “t-addr” adunu alır) veya özel bir ödeme adresi kullanabilirsiniz (buna korumalı adres veya “z” denir). İki kişi korumalı adreslerle işlem yaparsa, Zcash blok zinciri bu işlemin ayrıntılarını herkese açık olarak kaydetmez. Tüm bu ayrıntılar, aksi takdirde onları tanımlamak için kullanılacak şeylerdir: az önce gönderilen ve alınan Zcash miktarı ve ödeyen veya alacaklının adresleri gibi şeyler. Zcash korumalı adreslerle, tüm bu bilgiler şifrelenir veya halktan gizli tutulur.

Tabii ki, bu önemli bir soruyu gündeme getiriyor. Zcash ağının kullanıcıları, özel bir işlemde yeni para oluşturulmadığını nereden biliyor? Gönderenin size mevcut bakiyelerini göndermek yerine yeni Zcash’i taklit etmediğini nereden biliyoruz? Bitcoin’de sahtecilik olmadığını bilirsiniz, çünkü blok zinciri, gönderilen miktar, gönderen adresi ve alıcı adresi gibi ayrıntılarla tamamlanmış tüm işlemlerin silinmez bir kaydına sahiptir. Bu blok zinciri kaydı, ağın başlangıcına kadar uzanır ve tüm işlemleri toplarsanız, dolaşımda yalnızca şu ana kadar yasal olarak çıkarılan bitcoin miktarı olan bir miktar Bitcoin alırsınız. Bu bize bitcoinlerin yalnızca yazılımın kurallarına göre oluşturulduğuna dair güven veriyor; hiçbir sahtekarlığa izin vermiyor. Peki blok zincirindeki tüm bireysel işlem kayıtlarını göremiyorsak, Zcash’te kalpazanlık olmadığından nasıl emin olabiliriz? İşte burada yeni Zcash teknolojisi devreye giriyor.

Zcash, gizliliği koruyan bir blok zinciri oluşturmak için en son matematik ve bilimi kullanır. Spesifik olarak, zk-SNARK’lar olarak adlandırılan şifreleme işlevlerini kullanır. Bu, Sıfır-Bilgi Öz ve Etkileşimli Olmayan Bilgi Argümanları anlamına gelir. Epey bir laf kalabalığı (bilgisayar bilimcileri her zaman bir şeyleri adlandırmada en iyi değildir), ancak bunun anlamı şudur: bir zk-SNARK ile, bir bilgisayar veya bilgisayar ağı, aksi takdirde şifrelenmiş ve okunamayan bazı verileri alabilir ve belirli sınırlı gerçekleri kanıtlayabilir. bu veriler hakkında başka hiçbir şey ifşa etmeden bu veriler hakkında doğrulama yapabilir. Bu nedenle, protokol yazılımında yerleşik bir zk-SNARK kullanılarak korumalı bir Zcash adresine ve bu adresten yapılan ödemeler durumunda, ağ herhangi bir kullanıcıya ağ üzerinde tüm giden işlemlerin gelen tüm işlemlere eşit olduğunu kanıtlayabilir, yani yeni hiçbir işlem yapılmaz. Ancak zk-SNARK işlevi, bu bireysel işlemlerin özelliklerini, gizliliğinizi tehlikeye atmak için kullanılacak tüm verileri ifşa etmeden işlemin gerçekleştiğini kanıtlayabilir.

Düzenlenmiş Kurumlar Zcash Kullanıyor Mu?

Mali kurumların yasal olarak kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele yasa ve yönetmeliklerine uymaları gerekmektedir. Bu kurumlar, bireysel işlemlerin kaydını bırakmayan bir ödeme sistemi ve para birimi kullanabilir mi? Cevap, Evet! Tıpkı nakit kullanmak gibi Zcash de nakit olarak kullanılabilir. Nakit işlemler, korumalı bir adresten yapılan bir Zcash işlemi bile olsa, herhangi bir kripto para birimi işleminden çok daha şeffaftır.

Bir bankaya gider ve vezneye 1000$ değerinde nakit verirsem, bankanın bu işlem hakkında (parayı ilk başta nereden aldığımız gibi), korumalı bir adresten 1000$ değerinde Zcash göndermemden daha az bilgisi olur. En azından Zcash ile paranın sahte olmadığından emin olunabilir. Nasıl ki finans kuruluşları, mevzuata aykırı hareket etmeden nakit paranızı kabul edip tutabiliyorsa, yasaların gerektirdiği şekilde kendi iç kayıtlarını tutmaya devam ettikleri sürece Zcash’i de kabul edebilir ve tutabilirler.

zcash

Banka Gizliliği Yasası (ABD’deki bir finansal gözetim yasası) gibi şeylere uyma sorumluluğu, değişim ortamının arkasındaki teknoloji veya bu teknolojinin geliştiricileri tarafından değil, kurum tarafından karşılanan bir sorumluluktur. Federal Rezerv’den tüm nakit işlemlerini kaydetmesini istemiyoruz, bireysel bankaların veya para hizmetleri işletmelerinin kendi kayıtlarını tutmalarını, kendi müşteri tanıma sistemlerine titizlik göstermelerini ve şüpheli görünen şeyleri rapor etmelerini istiyoruz.

Zcash (ZEC) Fiyatı Nedir?

Zcash (ZEC) Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 ZEC $ 46.95 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Eylül ayı itibariyle ZEC tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 318 dolarla kaydetti. Bununla birlikte ZEC yılın en düşük seviyesini ise 53 dolarla belirledi.

Zcash (ZEC) Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Zcash Coin 1.624,62 TL TL’den işlem görüyor. Zcash Coin fiyatı son 24 saat içerisinde -3.27% değişim gösterdi. Zcash Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 128,554,325 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 708,552,890 dolar seviyesinde

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Yazar: Kartal Parıltı

Ripple kurucusu, SEC başkanına ateş püskürdü

Ripple kurucu ortağı Chris Larsen, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile süregelen hukuki anlaşmazlıkta tansiyonun artmasıyla birlikte SEC Başkanı Gary Gensler’e sert sözlerle yüklendi. Larsen, Gensler’i “tüm zamanların en kötü kamu görevlisi” olarak tanımladı ve bu eleştirisini CNBC’ye verdiği son röportajda dile getirdi. Larsen, Gensler’in kripto para politikalarını eleştirirken, aynı zamanda Kamala Harris’in kampanyasına ...

Bağlantıyı kopyala