bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,065.90 1.82%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,455.16 2.74%
bnb
BNB (BNB) $ 563.65 1.07%
solana
Solana (SOL) $ 142.30 5.01%
xrp
XRP (XRP) $ 0.581999 0.28%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.351202 0.10%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.104497 0.49%

Fed, Varlık Alımlarını Azaltmak Konusunda Gaza Basacak

fed varlik alimlarini azaltmak konusunda gaza basacak

Koronavirüs kriziyle yaşanan likidite sorununu ortadan kaldırmak için varlık alımlarını artıran Fed, Kasım ayında bu politikasında azaltmaya gideceğini açıklamıştı. Şimdi ise Goldman Sachs raporuna göre; ABD Merkez Bankası’nın (Fed) aylık tahvil alımlarını Ocak ayından itibaren 30 milyar dolara kadar çekmeyi planlıyor.

Goldman Göre; Fed Varlık Alım Programını Mart Ortasında Tamamlayacak

Goldman ekonomistleri, 2022’de üç ve 2023’te iki faiz artırımı öngörerek, merkez bankasının likiditeyi artıran varlık alımlarını mevcut 15 milyar dolardan ayda 30 milyar dolara kadar düşürme hızını ikiye katlayacağını söyledi. Goldman’ın yeni senaryosuna göre; Fed varlık alım programını Mart ortasında tamamlayacak. 

Goldman Sachs’ın başekonomisti olan Jan Hatzius liderliğindeki ekonomistler konu ile ilgili olarak şunları söyledi;

Varlık alımlarını azaltma konusunda daha açık bir tavır konulması, Fed yetkililerinin, son iki ayda beklentilerin üzerinde gelen enflasyon rakamlarından dolayı daha hızlı bir azaltma politikasının, piyasalara bir şok yaşatmayacağını düşünmesinden kaynaklanıyor.

goldman sachs fed daha hizli daralma plani baslatacak

ABD Merkez bankasının 2-3 Kasım’daki politika toplantısının tutanakları; çeşitli politika yapıcıların, yüksek enflasyon devam ederse tahvil alım programlarının daralmasını hızlandırmaya açık olacaklarını ve oranları yükseltmek için daha hızlı hareket edeceklerini söyledi.

Varlık alımlarının azaltılmasının ardından gözler Bitcoin cephesine çevriliyor. Bitcoin İki hafta önce açıklanan enflasyon rakamlarının ABD’nin son 30 yılındaki en yüksek seviyede çıkması, Bitcoin fiyatının da kısa süreli bir artış yaşamasına ve tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69 bin dolara çıkmasına sebep olmuştu.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala