bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,372.98 2.08%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,469.58 2.76%
bnb
BNB (BNB) $ 565.96 0.90%
solana
Solana (SOL) $ 143.58 4.08%
xrp
XRP (XRP) $ 0.585749 0.19%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.356414 2.25%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.10509 0.90%

Jerome H. Powell Kimdir?

Jerome Powell kimdir

Küresel olarak kripto para regülasyon çalışmaları hızla sürerken, birçok ülke ABD’nin bu alanda atacağı adımları takip ediyor. ABD tarafında ise en önemli düzenleyiciler arasında yer alan ABD Merkez Bankası (Fed), kripto paraların finansal sisteme nasıl etki edeceği ve CBDC‘lerin nasıl kullanılacağı konusunda çalışmalarını yürütüyor. Bu durum doğal olarak Fed’in Başkanı Jerome H. Powell’ı finans başta olmak üzere kripto sektörü açısından da oldukça önemli bir isim hâline getiriyor. Peki Jerome Hayden Powell kimdir? Gelin kısaca Powell’ın kim olduğuna bir göz atalım.

Jerome Powell Kimdir?

Jerome H. Powell Kimdir
Fed Başkanı Jerome Powell

Jerome Hayden Powell, 4 Şubat 1953’te Washington DC’de bir avukatın altı çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. 1972’de , bir üniversite hazırlık okulu olan Georgetown Hazırlık Okulu’ndan mezun olan Powell, 1975’te Princeton Üniversitesi’nden siyaset alanında lisans derecesi aldı. Powell bitirme tezi olarak ie ” Güney Afrika: Değişim Güçleri ” konusunu ele aldı.

Devamında akademik kariyerine devam eden Jerome Powell, Georgetown Hukuk Dergisi’nin baş editörü olduğu Georgetown Üniversitesi Hukuk Merkezi’nden 1979’da Juris Doktora derecesi aldı.

Günümüzde birçok önemlin kararın açıklanmasında önemli bir rol oynayan Jerome Powell’ın kariyeri ise aslında New York’a taşınmasıyla başladı diyebiliriz. Öyle ki Powell 1979’da New York’a taşındı ve Birleşik Devletler İkinci Temyiz Mahkemesi Yargıcı Ellsworth Van Graafeiland’ın katibi oldu. 1981’den 1983’e kadar Powell, Davis Polk and Wardwell’de avukatlık görevinde bulundu ve 1983’ten 1984’e kadar Werbel and McMillen firmasında çalıştı.

1984’ten 1990’a kadar benzer şekilde çalışmaya devam eden Powell, bir yatırım bankası olan Dillon, Read & Co.’da çalıştı ve burada finansman, ticari bankacılık ve birleşme ve satın almalar üzerine yoğunlaşarak başkan yardımcılığı pozisyonuna kadar yükseldi.

Benzer şekilde bankalarda üst düzey yöneticiliklerini sürdüren Powell, yıl 2010 ve 2012’ye geldiğinde Washington DC’deki bir düşünce kuruluşu olan Bipartisan Policy Center’da misafir araştırmacıydı ve burada 2011’deki Amerika Birleşik Devletleri borç tavanı krizi sırasında Amerika Birleşik Devletleri borç tavanını yükseltmek için Kongre’yi ikna etmeye çalıştı.

Aralık 2011’de Powell, Jeremy C. Stein ile birlikte Başkan Barack Obama tarafından Federal Rezerv Yönetim Kurulu’na aday gösterildi. Tarihler  Nisan 2017’yi gösterdiğinde ise Jerome Powell, Fed başkanı olmak için ilk adımlarını attı.

Fed ve Powell

Jerome H. Powell Kimdir

Temmuz 2017’de yaptığı bir konuşmada Jerome Powell, Fannie Mae ve Freddie Mac ile ilgili olarak statükonun “kabul edilemez” olduğunu konusunda uyardı. Powell, mevcut durumda ipotek temerrütlerinden hükümetin sorumlu olduğu ve kredi standartlarının çok katı olduğu konusundaki endişelerini dile getirerek, bunların “konut finansmanı faaliyetlerini desteklemek için bol miktarda özel sermaye” teşvik edilerek çözülebileceğini belirti ve o dönem oldukça dikkat çekti.

2 Kasım 2017’de dönemin başkanı Donald Trump, Powell’ı Merkez Bankası başkanlığına Janet Yellen’ın yerine geçerek Federal Rezerv başkanlığına gelmesi için aday gösterdi. 5 Aralık’ta Senato Bankacılık Komitesi , Powell’ın 22-1 oyla başkan adaylığını onayladı ve tek karşı oyu Senatör Elizabeth Warren verdi. Adaylığı Senato tarafından 23 Ocak 2018’de 84-13 oyla onaylandı. Powell, 5 Şubat 2018’de başkan olarak göreve başladı.

Kripto ve Powell

Finansal açıdan hem ABD hem de dünya açısından oldukça önemli bir isim olarak Jerome Powell, kripto konusunda oldukça temkinli olan isimler arasında yer alıyor. Genel olarak kripto paraların spekülatif varlıklar olduğunu düşünen Fed Başkanı, CBDC konusuna daha yakın bir profil çiziyor.

Diğer taraftan stablecoin’ler konusunda da iyimsel olan Powell, “stablecoin’ler, düzgün bir şekilde düzenlenirlerse, finansal sistemin bir parçası olarak hizmet eden kesinlikle yararlı, verimli bir tüketici olabilir, ancak şu anda güvenli değiller.” diyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala