bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,011.88 0.10%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,592.14 1.46%
bnb
BNB (BNB) $ 584.97 0.34%
solana
Solana (SOL) $ 147.47 0.11%
xrp
XRP (XRP) $ 0.596805 2.26%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.353834 0.26%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.108117 2.36%

ABD’li yargıçtan kripto para dolandırıcısına ibretlik ceza

abdli savcilar ftxin kurucusunu dolandiricilik davasinda sorusturuyorjh

New York’ta yaşayan William Koo Ichioka, yüksek kazanç vaatleriyle kripto yatırımcılarını dolandırdığı iddiasıyla 36 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Federal mahkeme hakimi Vince Chhabria, bu kişinin dolandırıcılık faaliyetleri sonucunda mağdurlara 31 milyon dolar tazminat ödemesine hükmetti. Ayrıca, 5 milyon dolar ek ceza da söz konusu.

Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) tarafından yapılan açıklamada, dolandırıcının 2018 yılında yatırımcılardan para topladığı ve onlara yanlış bir şekilde her 30 günde bir yüzde 10 kazanç vaat ettiği belirtildi. Ichioka’nın, yatırımcıların fonlarını çeşitli döviz ve kripto para birimlerine yatırması gerekirken, bu parayı kendi şahsi harcamaları için kullandığı iddia ediliyor. Bu harcamalar arasında lüks araçlar, mücevherler ve kira giderleri yer alıyor.

Mahkemenin verdiği karar, Ichioka hakkında daha önce alınan kalıcı tedbir kararından bir yıl sonra geldi. O dönemde düzenleyici kurum, bu kişinin CFTC tarafından denetlenen piyasalarda işlem yapmasını yasaklamıştı.

Kripto dolandırıcları kıskaç altında

Son zamanlarda, yüksek getiri vaat eden dolandırıcılar düzenleyicilerin dikkatini çekmeye başladı. Örnek olarak Adalet Bakanlığı, Thomas John Sfraga’yı yatırımcılara yüzde 60’a kadar kazanç vaat ederek dolandırıcılık yapmakla suçladı. Bunun yanı sıra, kripto ticareti eğitmeni Brian Sewell, öğrencilere kazançlı getiri vaat eden bir fon aracılığıyla 1,2 milyon doları dolandırdığı gerekçesiyle Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından suçlandı.

Kripto dolandırıcılıklarıyla kaybedilen miktarlar her yıl artış gösteriyor. Araştırmalara göre ABD’de 2023’te kripto dolandırıcılığı nedeniyle toplam 5,6 milyar dolar kayıp yaşandı. Bu rakam, 2022’ye göre yüzde 45’lik bir artışa işaret ediyor. FBI’ın İnternet Suçları Şikayet Merkezi, 2023’teki şikayetlerin yüzde 10’unun kripto ile ilgili olduğunu ve bu şikayetlerin neredeyse yüzde 50’sinin kayıplarla sonuçlandığını açıkladı.

Rapor, 60 yaş üstü bireylerin en çok mağdur olduğu ve bu yaş grubunun kayıplarının toplamda yaklaşık 1,6 milyar dolara ulaştığını ortaya koydu.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala