bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,911.59 1.51%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,456.65 2.25%
bnb
BNB (BNB) $ 582.45 1.77%
solana
Solana (SOL) $ 148.98 9.07%
xrp
XRP (XRP) $ 0.476478 1.57%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.392441 2.19%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.12727 3.87%

Airdrop tahminleri: Renzo, Etherfi, Kelp

DALL·E 2024 06 03 16.54.20 Colorful parachutes descending from the sky each carrying a box with an umbrella attached. The sky is bright blue with fluffy white clouds. The parac

Spot Ethereum ETF onaylarının ardından Ethereum ve ekosisteminde güzel bir fiyat hareketi oluştu. Son dönemde RWA projelerinin değeri artarken restaking tarafında hem fiyat hareketleri hem de sezon 2 airdropları kullanıcıları heyecanlandırıyor. 

Şimdi Etherfi, Renzo, Kelp için ne kadar vakit var ve ne kadar airdrop alabiliriz bakalım.

Basit bir mantıkla hesap yapacağız. İlgili sezonlar için toplanan tüm puanları hesaplayacağız. Market değerine göre airdrop miktarını tahmin edeceğiz. Ardından bu iki veriyle puan başına denk gelen dolar değerini bulacağız. Siz de bu değere göre ne kadar airdrop alacağınızı hesaplayabilirsiniz.


Renzo Protocol

Likit restaking projelerinde (LRT) Renzo 2. sırada yer alıyor (ilk sırada Etherfi var).

image
https://dune.com/hahahash/eigenlayer

Renzo airdrop için 2. sezon 1 Mayıs’ta başladı ve 1 Ağustos’ta bitecek. Renzo’da kullanılan ETH sayısını ortalama 1,1 milyon olarak alalım. Ayrıca kampanyalar nedeniyle genellikle 1,5x çarpanıyla puan toplanıyor. Buradan yola çıkarak 92 günde toplanacak puanı 3,65 milyar olarak hesaplıyoruz.

Renzo’nun market değerine 1,5 milyar dolar diyelim. İkinci sezonda yüzde 5 oranında airdrop yapılacağından dolayı airdrop miktarı için yaklaşık 75 milyon dolar değerini buluyoruz.

Buradan puan başına 0,02 dolar değerini buluyoruz. Dolayısıyla siz de alttaki adresten cüzdanınızı bağlayarak puanınızı görebilirsiniz.

1 Ağustos’a kadar ne kadar puan toplayacağınızı tespit etmek için 1 ezETH başına günlük 24 puan topladığınızı kabul edebilirsiniz. Puanınızı, ezETH varlıklarınızı DeFi platformlarında kullanarak veya $REZ stake ederek artırabilirsiniz. Detaylar için alttaki linklere göz atabilirsiniz.

https://www.renzoprotocol.com

https://docs.renzoprotocol.com/docs/renzo/usdrez-staking


Etherfi

İlk sezon çok başarılı bir airdrop yapmışlardı. Renzo’nun yaptığı hatalardan sonra Etherfi pastadaki payını iyice büyüttü. Yaptığı iş birlikleri, teknolojik altyapısı ve ekibin iyi iletişimi sayesinde bu öncü duruşunu sürdürecek gibi görünüyor. Şimdi sezon 2 airdrop hesabına geçelim.

Etherfi için 2. sezon 15 Mart’ta başladı ve 30 Haziran’da bitecek. Etherfi’da kullanılan ETH sayısını ortalama 1,6 milyon olarak alalım. Ayrıca StakeRank kampanyası sayesinde 2x çarpana ulaşabiliyorsunuz ama biz ortalama olarak 1,6x alalım. Buradan yola çıkarak 107 günde toplanacak puanı yaklaşık 4 trilyon olarak hesaplıyoruz.

image 1

Etherfi market değerine 4,5 milyar dolar diyelim. İkinci sezonda %5 oranında airdrop yapılacağından dolayı airdrop miktarı için yaklaşık 225 milyon dolar değerini buluyoruz.

Buradan puan başına 0,00005 dolar değerini buluyoruz. Dolayısıyla siz de alttaki adresten cüzdanınızı bağlayarak puanınızı görebilirsiniz.

30 Haziran’a kadar ne kadar puan toplayacağınızı tespit etmek için 1 eETH başına günlük 10000 puan topladığınızı kabul edebilirsiniz. Puanınızı, ezETH varlıklarınızı DeFi platformlarında kullanarak veya $REZ stake ederek artırabilirsiniz. Detaylar için alttaki linklere göz atabilirsiniz.

Etherfi NFT (Etherfan) sahiplerine ayrıca airdrop yapabilir. Bunu da göz önüne alabilirsiniz.

https://app.ether.fi/portfolio

https://etherfi.gitbook.io/etherfi/getting-started/loyalty-points


Kelp DAO

Kelp LRT projeleri arasında 4. sırada yer alıyor. Platformda ve DeFi ekosisteminde 300 bin civarında ETH, rsETH olarak kullanılıyor. Ekibin iletişimi iyi, iş birlikleri sayesinde LRT pastasında payını büyütmeye çalışan projelerden biri. Şimdi airdrop hesabına geçelim.

Kelp’te kullanılan ETH sayısı Etherfi projesine göre 1/5 oranında. Dolayısıyla buradan market değeri olarak 1/5 oranını almak mantıklı olur. Kelp olarak toplam market değerini 900 milyon dolar olarak buluyoruz.

Aynı kıyaslamayı Renzo ile de yaparsak Renzo’nun 3/11 oranında. Buradan Renzo’nun market değerini 3/11 ile çarparsak Kelp için 400 milyon dolar buluyoruz.

Bu ikisinin ortalamasını alalım ve Kelp’in market değerini 650 milyon dolar alalım.

Kelp henüz piyasaya çıkmadığı için diğerlerine göre biraz daha fazla varsayım yapmak durumundayız. Örneğin 1. sezon için airdrop oranını yüzde 5 olarak alalım. Buradan yapılacak airdrop miktarını 32,5 milyon dolar olarak buluyoruz.

Şu ana kadar toplanmış “Kelp Grand Miles” miktarı 550 milyon civarında. Buradan “Kelp Grand Mile” başına airdrop miktarını 0,06 dolar olarak buluyoruz.

image 2

Airdrop duyurusu gelene kadar biraz daha puan toplanacağını düşünürsek bu değeri 0,05 olarak alabiliriz. Detaylar için alttaki linkleri kullanabilirsiniz.

https://www.kelpdao.xyz/restake

https://kelp.gitbook.io/kelp


Diğer projeler için nasıl hesap yapabilirsiniz?

LRT projelerine örnek olarak Swell veya Puffer projelerini de verebilirdik. Ancak mantığımız aynı olduğu için o projeler için benzer hesapları siz de yapabilirsiniz. Kısaca: Öncelikle kilitlenen ETH varlığına göre Etherfi ve Renzo ile kıyas yapıyoruz. Ardından toplam puana veya inciye göre orana bakıp toplam airdrop miktarını buluyoruz. Ardından 1 puan veya 1 inci başına dolar bazında ne kadar airdrop geldiğini tahmin etmiş oluyoruz.

Bunu Katman-2 projeleri için de yapabiliriz. Örneğin Mode 2. sezon için projenin market değerine, 2. sezonda yapılacak airdrop oranına göre bir airdrop miktarı çıkarabiliriz. Ardından ekosistemde kilitli varlığa veya puana göre kendi payımıza düşen airdrop miktarını bulabiliriz.

Puanlar, puanlar… Peki nereye kadar?

Eskiden kripto piyasasında kullanıcı sayısı az olduğu için airdroplar daha değerliydi ve projeler kendi peşlerinden bu kadar koşturmuyordu. Son zamanlarda bu işlemlerden kazanç sağlamak isteyen kişi ve şirket sayısı o kadar arttı ki mecburen puan sistemine geçildi diyebiliriz.

Aslında projelerin kullanıcı sayıları bu kadar yüksek değil. Örnek olarak alttaki görselde LayerZero projesinin airdrop duyurusu sonrasında işlem sayısındaki değişimi görüyoruz.

image 3

Buradan yola çıkarak şu yorumu yapabiliriz. Bazı projeler airdrop yapmasa da sadece kullanıcı dostu, kazançlı, faydalı oldukları için kullanılacak. Örneğin Uniswap tekrar airdrop yapmayacak ancak ekosistemde en çok kullanılan uygulamalardan biri. Platforma likidite ekleyenlere güzel miktarlar kazandırıyor.

Biz de bu gözle bakıp platformları deneyimleyerek hangileri uzun vadede ayakta kalacak diye incelemeler yapabiliriz. Airdrop yapsın veya yapmasın, yeni ve iyi projeleri kullanarak çok fazla kazanma imkânı sağlayabiliriz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala