Bir boğa piyasasında daha memecoin’ler başrolü üstlenmiş vaziyette. Herhangi bir projeye dayanmayan ve sadece dalga geçmek için piyasaya sürülen bu kripto paralar kağıt üzerinde yüksek kazançlar vadediyor. Fakat barındırdıkları riskler de bir o kadar yüksek.
Bilhassa küçük yatırımcıların gözdesi memecoin’ler doğası gereği aşırı volatiliteye sahne oluyor. Ancak kısa yoldan büyük kazançlar elde etmek isteyen yatırımcılar bu riskleri çoğu zaman göz ardı ediyor. Peki memecoin’lere yatırım yapmak akıl kârı mı? Cointelegraph Magazine’de yayımlanan bir makale, memecoin furyasına ışık tutuyor. Akıllı yatırımcılar da memecoin’lerden çok para kazanabilir mi?
Cointelegraph’a konuşan Web3 şirketi Syndika’nın kurucu ortağı On Yavin, memecoin trade ederek para kazanmak için akıllı bir yaklaşım benimsenip benimsenmeyeceğine dair soruya net bir cevap veriyor: “Hayır, memecoin’leri trade stratejilerinin bir parçası olarak görenler tamamen saçmalıyor.”
“Tek dertleri hızlı para kazanmak”
“İnsanların yatırımlarıyla ilgili bir şeyler yapmaları gerekiyor ve bir sonraki boğa koşusuna kadar bekleyemezler” diye konuşan Yavin ekliyor “Bu insanlar, inşa edilmesi yıllar alan gerçek projelere yatırım yapmakla ilgilenmiyorlar. Onların tek derdi hızlı para kazanmak. Nedeni de bu.”
Ethereum ağının kurucu ortağı Vitalik Buterin memecoin’lere karşı tavır almayan, sektördeki muhtemelen en zeki kişilerden biri. 2021’de bir podcast yayınına katılan Buterin memecoin DOGE’a yaptığı 25 bin dolarlık yatırımını milyon dolarlara dönüştürdüğünü söylemişti. “Bu şimdiye kadar yaptığım en iyi yatırımlardan biriydi” diye konuşan Buterin, buradan elde ettiği kârı hayır kuruluşu GiveDirectly’e bağışladığını açıklamıştı.
“Aptalca olabilirler ama neden bu kadar çok insan bu işe dahil olsun ki?”
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan ekonomi gazetecisi Tom Mitchelhill, memecoin’leri büyüleyici bulduğunu söylüyor. “Finansal bir oyundan bahsediyoruz ve aynı zamanda eğlenceli de” diye konuşan Mitchelhill, ekliyor: “Aptalca olabilirler ama memecoin’lerde kültürel olarak da önemli olan bir şey var. Yoksa neden çok sayıda insan bu işe dahil olsun ki?”
Blokzincir platformu Kaizen.Finance’in yöneticisi Evgen Verzun ise memecoin’lerin büyük bir hayranı olduğunu söylüyor: “Diyelim ki Dogecoin’in ‘hype trenini kaçırdınız’ ama yine de bir kripto milyoneri olmak istiyorsunuz. Ne yaparsınız? ‘Henüz yola çıkmamış’ benzer bir şey ararsınız.”
“PEPE beni güldürüyor”
Hiçbir şekilde işe yaramayan fakat kısa sürede yüksek oranda kâr vadeden memecoin’ler arasında PEPE’yi örnek gösteren Tom Mitchelhill ise “Memecoin’lerin en son kralı PEPE söz konusu olduğunda, kurucular kategorik olarak hiçbir faydası olmadığını söylüyor ve bu beni güldürüyor” diye konuşuyor.
En tepeden memecoin satın alanlar muhtemelen akıllıca bir yatırım yapmasa da pek çok akıllı insan yükseliş yolunda para kazanıyor ve düşüşe geçmeden önce piyasadan çıkıyor. Mitchelhill tıpkı diğerl küçük yatırımcılar gibi ufak miktarlarda yatırım yaparak tepe noktasından çıkmayı hedeflediğini söylüyor.
“Kâr etmek için net bir plan gerek”
Mitchelhill memecoin’lerde asıl vurgunun lansman yapıldıktan yarım saat sonra projeyi geliştiren “içerdekiler” tarafından yapıldığını vurguluyor. PEPE ile yüzde 500 kâra geçtikten sonra parasını çektiğini söyleyen Mitchelhill, ne zaman kâr edileceğine dair net bir plana sahip olmanın en akıllıca hareket olduğunu belirtiyor. Mitchelhill, insanların büyük çoğunluğunun iki temel umutla yatırımlarına tutunduğunu söylüyor: “Daha da yükselmesi ya da en yüksek fiyatına geri dönmesi.”
OffChain Ireland’ın kurucusu Sara Jane Kenny ise memecoin’lere dair heyecan duyduğunu gizlemiyor. “Başlangıçta birçok memecoin sadece spekülasyon olarak başlıyor, daha sonra ya pompalayıp boşaltmaya dönüşebiliyor ya da etrafında bir fayda ve güçlü bir topluluk oluşturmaya başlıyor” diye konuşan Kenny, ekliyor: “Bense topluluk etrafında büyüyen memecoin’leri tercih ediyorum.”
Kenny, memecoin’ler üzerinden trade yaparken dikkat edilmesi gereken üç maddeye dikkat çekiyor: “Araştırma, sabır ve verimlilik.” Gelecek vadeden bir token seçtikten sonra, trade yapmanın en verimli yolunu, işlem ücretlerini, hızlarını ve merkezi ya da merkeziyetsiz borsalardaki fiyat farklarını göz önünde bulunduruyor. Ardından, desteğin ne zaman geldiğini ve “satışların” ne zaman başladığını görmek için bir süre piyasayı yakından takip ediyor.
“Her şeyi bir kerede satmak zorunda değilsiniz”
“Düşük alıp yüksekten satmak kağıt üzerinde kolay gibi gözükse de bunu doğru bir şekilde yapabilmek çok zaman alır” diye konuşan Kenny, sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu nedenle piyasalar değişken olabileceğinden pratik yapın ve not tutun. Kâr etmeyi unutmayın ve yalnızca kaybetmeyi göze alabileceğiniz kadar yatırım yapın. Her şeyi bir kerede satmak zorunda değilsiniz: her işlemde maksimum verim elde etmek için dolar-maliyet ortalaması alın ve çıkın.”
Web3 pazarlama şirketi Flight3’ün CEO’su Harry Horsfall ise akıllı insanlar memecoin alır mı sorusuna, erken davrananın kazanan tarafta olacağı yanıtını veriyor: “Fikirlere yaptığımız yatırımların yüzde 99’u bir işe yaramayacak. Ancak elbette yüzde birlik bir kısım her zaman vardır” diyor ve ekliyor: “Bu biraz piyango kazanmak gibi bir şey. Hepimiz bir yolculuktayız, günlük işlerde çalışıyoruz ama belki yarın kazanacağız.”
“Eğer memecoin’ler koca bir sektöre zarar verebiliyorsa…”
BodlNFT’nin kurucusu Neil Bodl ise “Bir memecoin meraklısı olduğumu söylemekten utanmıyorum. Ama memecoin’lere karşı duruşum onların kendi felsefelerini yansıtıyor: Olmaları gerektiği gibi bir şakadan ibaret olduğunu kabul ediyorum. Kripto züppeleri memecoin’lerin bir bütün olarak kriptonun itibarını zedelediğini ve zayıflattığını düşünüyor. Ancak şunu söyleyebilirim ki koca bir sektör bir grup memecoin tarafından zayıflatılabiliyorsa, muhtemelen endişelenmesi gereken çok daha büyük sorunları vardır” diye konuşuyor.