Bitcoin dışındaki kripto para birimleri altcoin olarak adlandırılır. Bitcoin ile aynı özellikleri paylaşırlar, ancak bazı yönleriyle Bitcoin’den ayrılırlar. Örneğin, bazı altcoinler blok üretmek veya işlemleri doğrulamak için farklı bir konsensüs algoritmaları kullanır. Veya akıllı sözleşmeler veya düşük volatilite gibi yeni veya ek özellikler sayesinde Bitcoin’den ayrışırlar.
2021 yılının Haziran ayı itibariyle CoinMarketCap verilerine göre kripto para piyasasında 9 bini aşkın kripto para birimi bulunuyor. Bitcoin’in piyasa hakimiyetine bakacak olursak altcoin’lerin kripto para piyasasının yaklaşık %56’lık kısmını oluşturduğunu söyleyebiliriz.
Altcoin’ler, Bitcoin’den esinlenerek geliştirildiği için hemen hemen hepsi düşüş ve yükselişlerde Bitcoin’i takip ediyor. Ancak analistler bu eğilimin bir gün son bulacağını, kripto para ekosisteminin bir gün yeteri kadar olgunlaşacağını ve altcoin’lerin Bitcoin’deki fiyat hareketlerinden bağımsız olarak işlem göreceğini öngörüyor.
Altcoin Nedir?
Altcoin Yorumları
“Altcoin”, “alt” ve “coin” kelimelerinin birleşimidir ve Bitcoin’e alternatif olarak geliştirilen tüm kripto para birimleri altcoin olarak adlandırılır. Bitcoin ve altcoinler’in temel çalışma mantığı oldukça benzerdir. Dağıtık defter teknolojisi aracılığıyla çalışırlar ve eşler arası sistemler olarak veya aynı anda büyük miktarda veri ve işlemi işleyebilen dev bir bilgisayar olarak işlev görürler. Hatta öyle ki bazı altcoin’ler, dijital işlemler için ucuz bir alternatif haline gelerek Bitcoin’i tahtından etmeyi dahi hedefliyor.
Bitcoin ile altcoin’ler arasındaki farklar
Bitcoin geliştirilen ilk kripto para birimidir ve sonrasında geliştirilen diğer kripto para birimler için bir ölçüttür. Ancak, Bitcoin ağının bazı eksiklikleri de yok değil. Örneğin, blok oluşturmak için kullanılan fikir birliği mekanizması olan İş Kanıtı (PoW), çok fazla enerji tüketiyor ve oldukça zaman alıcıdır. Bitcoin’in akıllı sözleşme yetenekleri de oldukça sınırlıdır.
Altcoinler, rekabet avantajı sağlamak için Bitcoin’in en çok şikayet edilen sorunlarına çözüm getiriyor. Örneğin bazı altcoin’lerin bazıları, enerji tüketimini ve blok oluşturmak ve yeni işlemleri doğrulamak için gereken süreyi en aza indirmek için Proof-of-Stake (PoS) konsensüs algoritmasını kullanıyor.
Başka bir örnek, Ethereum’daki akıllı sözleşmelerde gas (ağdaki belli işlemleri gerçekleştirmek için gereken ücret) kullanan, piyasa değerine göre dünyanın en büyük ikinci kripto para birimi olan Ether’dir. Altcoinler ayrıca Bitcoin’e karşı geleneksel eleştirileri de ele alıyor. Örneğin, stabil kripto paralar Bitcoin’in aksine volatil değildir. Bu da stabil kripto para birimlerini günlük işlemler için ideal hale getirir.
Altcoinler kendilerini bu şekilde Bitcoin’den ayırarak kendilerine ait bir piyasa oluşturmuşlardır. Bu nedenle altcoin’ler, potansiyellerini Bitcoin’e alternatif olarak gören yatırımcıları cezbediyor. Yatırımcılar, kripto para piyasasının benimsenme oranı daha arttıkça daha fazla kâr elde etmeyi umuyor.
Altcoin Türleri
İşlevlerine ve fikir birliği mekanizmalarına bağlı olarak, altcoinler çeşitli tat ve kategorilere ayrılır. Altcoin’leri birkaç temel başlık altında sıralayabiliriz. Bununla birlikte bir altcoin’in birden fazla kategori altında sınıflandırılması da mümkün.
1- Madencilik Tabanlı Altcoin’ler
Adlarından da anlaşılacağı gibi, madenciliğe dayalı altcoinler, yüksek kapasiteli bilgisayarlar tarafından zorlu algoritmaların, problemlerin çözülmesi sonucunda oluşturuluyor.
Altcoin mining nedir? Madenciliğe dayalı altcoin’lerin birçoğu, bloklar oluşturmak için ağdaki zorlu problemleri çözerek yeni token’ların oluşturduğu bir yöntem olan Proof-of-Work’ü (PoW) konsensüs algoritmasını kullanıyor. Madenciliğe dayalı altcoin’lere örnek olarak Litecoin, Monero ve Zcash verilebilir. 2020’nin başlarındaki en iyi altcoinlerin çoğu, madencilik tabanlı kategori altında sınıflandırılıyordu. Madenciliğe dayalı altcoinlere alternatif, arzı önceden kazılmış kripto paralardır. Bu tür paralar bir algoritma aracılığıyla üretilmez, ancak kripto para piyasalarında listelenmeden önce dağıtılır. Arzı önceden kazılmış kripto paraların bir örneği, Ripple’ın XRP’sidir.
2- Stabil Kripto Paralar
Kripto para birimleri volatiliteleriyle biliniyor. Öte yandan stabil kripto para birimleri değerlerinin itibari para birimlerine, değerli metallere veya bir varlık sepetine sabitlendiğinden bu sayede volatilite ile başa çıkabiliyor. Bu noktada varlık başarısız olur veya bir sorunla karşılaşırsa değerinin sabit olduğu varlık olası dalgalanmaları önlüyor.
Sosyal medya devi Facebook’un Diem’i, stablecoin’lerin en ünlü örneğidir. Diem, dolar destekli bir kripto birimidir. Stabil kripto para birimlerine örnek olarak USDC ve MakerDAO da verilebilir.
3- Menkul Kıymet Token’ları
Menkul kıymet token’ları, dijital bir kökene sahip olmaları dışında, geleneksel borsalarda işlem gören menkul kıymetlere benzer. Menkul kıymet token’ları geleneksel hisse senetlerine benzer.
Anlık Kripto Para Verileri ve Altcoin Fiyatları
Bu sayfa üzerinden anlık kripto para piyasası verilerini, altcoin fiyatlarını ve altcoin verilerini takip edebilirsiniz.
Altcoin Yorumları ve Altcoin Yatırım Tavsiyeleri
Kripto para sektörünün önde gelen isimlerinin altcoin yorumları ve altcoin yatırım tavsiyeleri yatırımcılar tarafından ilgiyle takip ediliyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus altcoin yatırım tavsiyeleri 2021 yılında oldukça dillendirilmeye başladı. Özellikle kripto para piyasasındaki boğa sezonu ile birlikte bütün projelerde bir yükseliş yaşandığından “Hangi kripto para alınır hangi altcoin alınmamalı” sorusu altcoin tavsiyesi arayan yatırımcılar tarafından oldukça yoğun bir şekilde sorulmaya başladı. Yatırımcıların, yatırım yapamdan önce altcoin analiz ve altcoin grafiklerini inceleyerek risk algılarına göre en iyi altcoin’i seçmeleri bu noktada faydalı olacaktır. Zira başkalarının altcoin yorumlarından yola çıkarak yatırım yapmak bu noktada iyi bir tercih olmayabilir.
Altcoin Satın Almak
Altcoin al sat yapmak isteyen yatırımcıların öncelikle altcoin al sat sitelerine göz atması gerekiyor. Kripto para alım satım platformu olarak tanımlayabileceğimiz altcoin borsaları, altcoin satın almak isteyen yatırımcılar iyi bir tercih olabilir.
Bunun dışında kripto para ATM’lerinden ve P2P alım satım platformlarından altcoin satın almak da mümkün.
Altcoin Almak
İhtiyaçlarınıza en uygun kripto para borsasını seçtikten sonra, birkaç dakika içerisinde kayıt olabilirsiniz. Kayıt olduktan sonra Müşterini Tanı (Know-Your-Customer) gerekliliklerini yerine getirerek, kripto para satın alabilirsiniz.
Altcoinlerin avantajları ve dezavantajları
Altcoin’lerin en temel avantajlarından biri de, Bitcoin’e iyi bir alternatif olmalarıdır. Bitcoin’in değeri düşerse, altcoin’ler de doğru orantılı olarak değer kaybı yaşayabiliyor. Çünkü kripto para piyasasında Bitcoin’i etkileyen hemen hemen her şey altcoin piyasasını da etkiliyor.
Altcoin’ler genellikle Bitcoin’in madenciliğin hızı ve maliyeti gibi sorunlarına yönelik iyileştirmeler sunuyor. Bazı altcoinler Bitcoin ile karşılaştırdığımızda daha düşük işlem maliyetleri ile daha hızlı ve ucuz işlemler gerçekleştirmek mümkün. Bir anlamda altcoin’ler Bitcoin karşısında rekabet edebiliyorlar.
Bununla birlikte, altcoin’lerin en büyük dezavantajı, Bitcoin’e kıyasla ana akımda daha az kabul görmesi. Altcoin’ler Bitcoin’den çok daha yeni olduğu için değerleri önemli ölçüde değişebiliyor, bu nedenle korkak veya riskten kaçınan yatırımcılar için pek uygun değil.
Altcoin’lerle ilgili bir diğer önemli sorun da, genellikle, pump ve dump gibi faaliyetlerle yatırımcıları kandırmak ve onları zarara uğratmak için kullanılmalarıdır.
Altcoinler’e Yatırım Yapmak Riskli Mi?
Altcoin’lere ilişkin yatırım tavsiyesi veremeyiz. Kripto para birimleri son dönemde oldukça popüler, bazı projelerin modası geçerken bazı projeler ise ayı sezonunda dahi çok büyük ilgi yakalayabiliyor. Bu noktada söylenebilecek tek söz, yatırım yapmadan önce ilgilendiğiniz altcoin’in temel ve teknik analizini çok iyi bir şekilde gerçekleştirip risk algınıza uyması durumunda yatırım yapmanızdır. Kaybetmeyi göze alabileceğiniz miktardan fazlasıyla kripto para birimlerine yatırım yapmanız tavsiye edilmez.
En Önemli Altcoin Terimleri ve Anlamları
Blockchain: Blok zinciri olarak da bilinen Blockchain teknolojisi en basit tabirle, manipüle edilemeyen, merkezi olmayan bir veritabanıdır, bu özellik altcoin’leri güvenli hale getirir.
Altcoin borsası: Kripto para borsaları alıcıların ve satıcıların Bitcoin ve Altcoin ticareti yaptığı bir alım satım platformlarına verilen addır.
dApp: Merkezsiz uygulama anlamına gelir. Bu merkezsiz uygulamalar Blockchain teknolojisi kullanılarak geliştirilmiştir.
Kriptografi: Türkçe’ye şifreleme olarak da geçen kriptografi okunabilir durumdaki bir verinin içerdiği bilginin istenmeyen taraflarca anlaşılamayacak bir hale dönüştürülmesidir.
ICO (Initial Coin Offering): Yeni geliştirilen kripto paraların halka arz edilme, piyasaya sürülme sürecine ICO adı verilir.
Madenci (Miner): Blok zinciri işlemlerini doğrulayan bir bilgisayardır.
Altcoin cüzdanı: Kripto para depolamak, göndermek ve almak için kullanılanılır. Altcoin cüzdanlarına örnek olarak Jaxx ve Exodus verilebilir.