bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,855.11 5.34%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,752.25 4.38%
bnb
BNB (BNB) $ 582.14 0.07%
solana
Solana (SOL) $ 153.51 6.05%
xrp
XRP (XRP) $ 0.608257 1.52%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.390777 4.16%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.112943 6.55%

Altcoin boğası neden gelmiyor? Ne zaman gelecek?

2024 altcoin bogasi metrik grafik uzgun boga

Kripto para piyasasında yatırımcıların sabırsızlıkla beklediği altcoin boğasının neden henüz gelmediğini anlamak için öncelikle son yaşadığımız boğa sezonunu incelememiz gerekiyor. 

Bir önceki boğa sezonunu 2021 yılında dolu dolu yaşadık. 2021 yılının başında toplam kripto para piyasasının değeri 700 milyar doların biraz üzerindeydi ve yılın ilk yarısına kadar 2,5 trilyon doları aştı. Yaz aylarında bu değer 1,1 trilyon dolara kadar geriledi ve şu sıralar olduğu gibi yaz aylarında oldukça sıkıcı bir dönem geçirdik. Ancak yılın sonlarına doğru kripto para piyasası 3 trilyon dolara ulaşarak büyük bir yükseliş gösterdi. Bu dönemde Bitcoin (BTC) 69 bin doları aşarak dönemin en yüksek seviyesini (ATH) belirledi. Bitcoin ve yatırımcıları için bu, oldukça kazançlı bir sezon oldu. Yıl başından zirveye kadar toplam piyasa değeri dört kat yükselirken altcoin’ler yedi kattan fazla değer kazandı.

toplam kripto piyasa 2021 grafik

Son boğada altcoin’lerin durumu nasıldı?

Altcoin’ler açısından da 2021 yılı önemli bir yıldı. Yıla 200 milyar doların biraz üzerinde başlayan altcoin’lerin toplam piyasa değeri 1,7 trilyon dolar ile ATH yapmıştı. Piyasadaki toplam coin sayısı yaklaşık 400 bin civarındaydı.

En büyük altcoin’lerin fiyatları ise şu seviyelere kadar yükselmişti: ETH 4.880 dolar, SOL 260 dolar, ADA 3 dolar, AVAX 144 dolar. 

toplam altcoin piyasa degeri 2021 grafik veri

Şu an altcoinlerde durum nasıl?

Günümüzde tüm altcoin’lerin toplam piyasa değeri 1 trilyon doların biraz üzerinde seyrediyor. Piyasada tüm zincirlerde 3 milyon adedin üzerinde coin bulunuyor. Çoğu altcoin hâlâ ATH seviyesinden oldukça uzak ve yeni çıkan coinler ile airdroplar, yatırımcılarda hayal kırıklığı yaratıyor. 

Yakın dönemde Bitcoin’in yeni ATH seviyesi belirlemesiyle BNB, TON gibi birçok altcoin de yeni ATH seviyelerini gördü. Trend kategorilerde de ATH’ler ve sert yükselişler gözlendi. Memecoin’ler ve yapay zeka coin’leri ise en iyi örnekler arasında.

Yıllara göre toplam kripto para sayısı

YılKripto Para Sayısı
2021443.513
20221.149.763
20231.981.579
2024*3.081.608
Kaynak: GeckoTerminal
*2024 verisi henüz tamamlanmadı

2024’te altcoin boğası ihtimali

Paylaştığım metriklere dayanarak, bir önceki boğa sezonuyla aynı şartlar bazı noktalarda sağlanıyor. İyi gelişmelerin artması ve Bitcoin’in bir önceki ATH seviyesine yakın bölgelerden işlem görmesi gibi konular örnek olarak verilebilir. Bitcoin, büyük bir yükseliş yaşayarak yaklaşık dört-beş kat artış gösterdi ve kendi için bir boğa sezonundan bahsedilebilir. Ancak altcoin’ler bir önceki dönemin şartlarını henüz tam anlamıyla karşılamıyor. Bitcoin’in yükselişi ile dönem dönem altcoin’lerde yükselişleri gördük ancak Bitcoin’in geri çekildiği noktalarda altcoin’ler daha da geri çekildi. Altcoin’lerin toplam piyasa değerinin ATH yapması için hâlâ yüzde 70’lik bir yol katetmesi gerekiyor.

Buradaki endişe, piyasaya yeni giren paranın tüm altcoin’lere boğa getirmeye yetip yetmeyeceği yönünde. Bir önceki boğada her yeni yatırımcı için belli başlı seçenekler vardı ve para bilindik/büyük altcoin’lere akıyordu. Şimdiyse bir önceki döneme oranla yaklaşık sekiz kat fazla altcoin seçeneği var. Aynı miktarda piyasaya girecek para, tüm altcoinleri yükseltmeye yetmeyebilir. Belki de toplam piyasa değeri bakımından ATH yaşanırken, altcoin’lerde çok büyük hareketler olmayacak.

Ayrıca yatırım yapmak için kullanılan borsa ve araç sayısı da bir önceki döneme göre çok fazla. Bu nedenle yıl sonuna doğru daha da hareketlenmesini beklediğim piyasada önemli olan doğru altcoin seçimleri yapmak. Çünkü altcoin boğası tüm altcoinler için bir anda gelmeyecek.

fed faiz indirimi bitcoin

Tam anlamıya bir altcoin boğası ise piyasadaki belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla netleşecektir. Ethereum Spot ETF’lerinin çıkışı, Mt Gox alacaklılarının ve dava süreçlerinin tamamlanması, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bir süredir sabit tuttuğu faiz oranında yapacağı olası indirimler, ABD başkanlık seçimlerinin sonuçlanması gibi gündemi meşgul eden konular yakın vadede daha rahat bir kripto para piyasası görmemizi sağlayacaktır. Bahsedilen gündem başlıkları ise Kasım ayının başlarına kadar sona eriyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ali Tunç

Ali Tunç, 1999 yılında İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. 2017'de Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümüne girdi ve 2021'de mezun oldu. Web uygulamaları ve yapay zekâ projelerinde deneyim kazandı. 2017'den beri kripto para topluluğunda içerik üretici, yatırımcı ve trader olarak aktif.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala