Altın için tamam mı, devam mı?

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 3 dk

Paylaş:

Hem küresel hem de yurt içi piyasalarda altın yılın ilk dört ayında yatırımcısının yüzünü güldüren değerli bir emtia oldu. Ons altın ilk dört ayda yüzde 22, gram altın yüzde 30 kazanç sağladı. Geçen hafta yüzde 6,45’lik getiriyle bile haftanın en çok kazandıran yatırım aracı oldu.

Konu malum: Ticaret savaşlarının derinleşmesi ve ek gümrük tarifeleri. 2024’ün kasım ayında “2025’te ons altının 3.000-3.500 dolar, gram altının 4.000-4.500 lira aralığına yükselmesini bekliyorum” beklentimi anımsatmak isterim.

Seviyelerde sorun yok. Sorun yıllık beklentilerin dört ayda gerçekleştirmesi ve Trump’ın söylemlerinde tutarsızlık yaşanması. Evet, yılın kalan süresinde altın yine güvenli liman olarak değer artışlarını sürdürecek ama hem teknik bir düzeltme yapmadı hem de açıklamalar tutarsızlaştı.

Bu iki neden bile altın için kısa vadeli düşüş yönlü risk barındırmaya devam ediyor. Kısa vadede gerçeklere, orta vadede riskleri odaklanmak gerektiğini düşünüyorum. Ons ve gram ayrı, kısa ve orta vade ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekiyor.

Ons altın

Haftayı 3.237 dolar seviyesinden tamamladı. Direnç 3.350 dolar, destek 3.050 dolar. 2.720-3.237 dolar aralığında teknik olarak boşluk bir alan var. Ana trend yukarı, onda sorun yok. Teknik düzeltmelerde 2.978 dolar seviyesi güçlendi. Benim için önemli olan 2.900 doların altına sarkma ihtimali, yani 2.800 dolar. Beklentimi koruma ve dolarla beklemeyi tercih ediyorum. Bu yıl 3.500 12 aylık süreçte hedefim 4.250 dolar. Olmazsa olmazım o sert düşüş öngörümde bir revize yapmadım.

Gram altın

Ons altından aldığı destek ile 4 bin lira seviyesinin üzerine yükseldi ve haftayı fiziki altın tarafında 4.007 lira seviyesinden tamamladı. Her ne kadar gram altın üzerinden takip edilmesini önermesem de küçük yatırımcı gram takibinden vazgeçmiyor. En son geçen hafta pazartesi günü olmak üzere 2 kez 2.740 lira seviyesini test etti. Ons altın nedenli tekrar 4 bin liranın üzerinde kaldı. Dolar/TL kuru 38 lira seviyesinde stabil olduğundan ons altına kıyasla daha sakin kaldığını söyleyebilirim. Ons altın nedenli ara ara düşüşler görsek de orta ve uzun vadede tren yükseliş yönlü. Bu yıl 4.500, 12 aylık süreçte 6 bin lira seviyesinin hedef konumunda olduğunu söyleyebilirim.

Bugüne kadar “Nakde ihtiyacı olmayan beklemeli” uyarım vardı. Bugün kısa vade için çıkış veya fizikiye dönüş için fırsat kollayanlara göz kırpıyor. Kısa vadeli öngördüğüm düşüş ilave ya da maliyet düşürme fırsatı. Diğer yandan bankalardaki alım-satım makas aralığından rahatsız olan, fizikiye geçiş için fırsat kollayanlar için fırsat verebilir. Orta ve uzun vadede her ne kadar yükseliş trendinde olsa da ara ara fırsatlar sunduğunu iyi analiz etmek gerekiyor.

Altın için kısa vadede TAMAM, orta ve uzun vadede DEVAM diyorum. Önemli olan ara düşüşleri fırsat olarak görmek.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

islammemis

Yazar: İslam Memiş

Onchain veriler piyasa hakkında ne gösteriyor?

Birçok veriyi analiz ederek markette yönümüzü belirlemeye çalışıyoruz. Makro, temel, teknik, onchain gibi farklı dallardan bilgileri bir araya getirip kazançlı işlemler yapmaya çalışıyoruz. Tüm bunları takip etmek ve edindiğimiz bilgilere göre aksiyon almak zor. Bu nedenle tüm verileri içerdiğini düşündüğüm bir indikatör geliştirdim. Bu yazımda detaylarından bahsedeceğim. Onchain risk metriği Yaklaşık dört yıldır onchain verileriyle ...

Bağlantıyı kopyala