Bu haftaki yazımda sizlere airdrop konusunu biraz açmak istiyorum. Bildiğiniz üzere airdrop’lar son yıllarda çok tercih edilen pazarlama yöntemlerinden biri olarak kullanılıyor. Kullanıcılar da airdrop yapacağını iddia eden projelerin peşinden gidiyor doğal olarak. Motto çok açık: Bedava para! Airdrop şartlarını, kriterlerini ve düzenli olarak yapmanız gerekenleri tamamladığınız takdirde belki de yüzlerce dolarlık kazanç sağlayacaksınız… Peki gerçekten de kazanabilecek misiniz?
Bu konuya artık biraz şüpheci yaklaştığımı söyleyebilirim. Daha doğrusu değerli vaktimizi doğru projelere yönlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. O kadar çok bot ve uygulama çıktı ki bazen takip etmesi dahi zorlaşıyor. Ancak bu hayal kırıklığı da bir yerden geliyor: Özellikle son dönem yapılan fiyasko airdrop kampanyalarından.
Aranızda Zksync fiyaskosunu unutan var mı?
Hepimiz aylarca konuşulan ve büyük bir kitleyi testnet ağına çekmeyi başaran Zksync’i hatırlıyoruz. Airdrop gerçekleştiğinde kriterlerin çoğunun tamamlanmasına rağmen ödül alamayanların ortada kaldığını unutmamak elde değil. Hatta öyle ki Zksync’in çuvallaması sosyal medya platformlarında hızlıca yayılmış ve çoğu yatırımcı kampanya kriterlerini yerine getirmelerine rağmen ödül alamadığını fark etmişti.
Öyle ya tüm vaktinizi airdrop yapacak projeye ayırıyorsunuz ve aradan geçen dört yılda Zksync’in eline yüzüne bulaştırması sebebiyle airdrop aşamasının dışında kalıyorsunuz. Peki ya neden?
Kullanıcılardan saklanan kriter: Likidite
Her gün gerekli işlemleri yapıp hareketlilik sağlasanız ya da aracılı sistemlerle yaptırılan tüm görevleri yapsanız dahi eğer içeride paranız yoksa airdrop alamazsınız. Birçok proje için bu kadar basit aslında. Ödülden faydalanamamak bir yana bu dört yılda işlemleri yapabilmek adına 500 ila 1000 dolar arasında işlem ücretleri ödeyen kullanıcılar zarar etti.
Sanırım bir airdrop bu kadar yönetilemezdi… Bazı kullanıcılar ise hiçbir şey yapmadan sadece projelerin cüzdanlarında ya da stake programlarında yüklü miktarlarda (25 bin ila 100 bin dolar arasında) likidite bulundurdukları için airdrop’lar aldı. Hiçbir kriteri de tamamlamadılar üstelik. Ancak en önemli kriter burada devreye girdi: Likidite.
Telegram’la gelen yeni airdrop sistemi
Tam da umudu sıfır maliyetli kazanç sistemlerinden kesmişken bu sefer de devreye Notcoin (NOT) girdi. Zkysync’in airdrop’u sonrası dağıtılan NOT’lar kullanıcılara en az 200 dolar kazanç bıraktı. Böylece herkesin dikkati Telegram’ın tıkla-kazan uygulamalarına çevrildi. Bugün yine bizler airdrop peşindeyiz ama ağırlıklı olarak Telegram botları üzerinden. Testnet ağları ise sessizliğini koruyor.
Şimdi yapılan ve kullanıcılara da yaptırılmak istenen iki şey var: Birincisi tıkla-kazan uygulamaları. İkincisiyse referans sistemli çalışan saat başı kazanç botları. Milyonlarca kullanıcıya ulaşan Telegram oyunu Hamster Kombat artık ısrarlara dayanamadı ve airdrop tarihini açıkladı. Kamuoyu baskısı olmasa bir altı ay daha beklerdik bence:) Tarih 26 Eylül olarak belirlendi. Bakalım bu kadar çok sayıdaki kullanıcıya ödüller hangi kriterlerle ve ne oranda dağıtılacak?
Airdrop yapması beklenen Telegram botları
Aynı şekilde büyük çaplı airdrop yapması beklenen bazı diğer Telegram botları arasında Yescoin, Pixel, Catizen, Blum ve Memefi gibi uygulamalar var. Hatta Catizen’in bir airdrop platformuna dönüşmek gibi bir amacı var projenin sonunda. Sizlerin vakti varsa özellikle bu projelere göz atmanızı tavsiye ederim.
Sadece bir kripto etkinliğine katıldığı için binlerce token alanlar gibi belki bir gün siz de airdrop sayesinde binlerce dolarlık bir kazanç sağlayacaksınız. Bu biraz da şansla ilgili. Yeterince şanslıysanız yanlışlıkla bile olsa cüzdanınıza binlerce dolarlık token gönderilebilir. Bunlar yaşanmış şeyler Şansınıza güvenerek bazı Telegram botlarına günde 5 dakikanızı ayırmanızı öneririm. Hiçbir maliyetimizin olmadığı bu sistemde sadece bağladığınız cüzdanlara ve sosyal medya hesaplarınıza dikkat etmeniz yeterli. Şimdiden bol şans!