Metaverse’nin ortaya çıkışıyla birlikte “avatar” kelimesi daha sık kullanılmaya başlandı. Ancak bu yeni bir kelime değil çünkü zaten yıllardır sosyal medyadaki profil resimlerimizi ele almak için kullanıyoruz. Bu bilgi genelde unutulur ve insanların çoğu tarafından hala avatarların Metaverse’de tam olarak ne için kullanıldığını ve sosyal medyadaki anlamı ile aynı olup olmadığını bilmez.
Metaverse Nedir?
Metaverse, fiziksel evrenimizin yanında var olan sanal bir evrendir. Bu, İnternet bağlantısı ve belirli bir dizi akıllı cihazı olan herkesin girebileceği ve sürükleyici deneyimler yaşayabileceği bir 3D ortamdır. Çevrimiçi mimarisi, AR ve VR teknolojisinin gelişimi sayesinde dünyanın dört bir yanından insanların etkileşimlerde bulunarak konuşmasına, çalışmasına, eğlenmesine veya birbirleriyle oyun oynamasına olanak tanır.
Ancak, Metaverse’ye girmeden önce illa ki pahalı cihazlara sahip olmak gerekli değildir. Fornite ve Decentraland gibi bazı Metaverse’ler, kullanıcıların bunlara yalnızca bilgisayarları, oyun konsolları veya telefonlarıyla erişmesine izin verir.
Blockchain üzerine inşa edilen Metaverse, sürdürülebilir, güvenli, şeffaf ve merkezi olmayan bir yapıya sahiptir. Bundan böyle oyun, moda, ticaret gibi hayatın birçok alanında kullanılmaktadır.
Avatar Nedir?
Avatar kelimesi, 2004 yılında Facebook’un ortaya çıkmasından bu yana, kullanıcıların sosyal medya ağlarında birbirlerini tanımlamak için kullandıkları profil resimlerini ifade etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. İlk olarak 1979’da bir video oyununda kullanıldı. Ancak, çoğumuz kelimenin gerçek anlamı ve neden profil resimlerini ifade etmek için kullanıldığı konusunda emin değiliz.
Avatar terimi, Sanskritçe’de iniş anlamına gelen “avatāra” kelimesinden türemiştir. Tanrı’nın bir enkarnasyonunu tanımlamak için kullanılmıştır. Büyük iniş, kişinin daha büyük doğasını, ilahi varlığını ve yüce benliğini temsil eder. Başka bir deyişle, bir avatar, bir benlik biçimi anlamına gelir. Bu nedenle kelime, çevrimiçi dünyalarda, oyunlarda veya sosyal ağ sitelerinde olduğu gibi, kendini veya ikinci bir egoyu ifade etmek için kullanılır.
Metaverse’deki Avatarlar
1992’de, Neal Stephenson’ın Snow Crash adındaki bir siberpunk romanında Metaverse’den ilk kez bahsedilmişken, şimdi de Metaverse’deki çevrimiçi sanal bedenleri tanımlamak için avatar kelimesi kullanılıyor. Metaverse’de avatarlar kullanıcıların sosyal durumunu göstermek için de kullanılır. Bir avatar ne kadar ayrıntılıysa, bilgisayar korsanı veya programcı o kadar becerikli ve yeteneklidir ve bunun tersi de geçerlidir.
Günümüzde, Metaverse’nin geliştirilmesiyle birlikte, potansiyel işlevleri ve özellikleri etrafında birçok şirket ve iş fikri ile avatar kavramı, son günlerde daha ilgi çekici bir hale geldi.
Avatarların Metaverse’deki Rolü
Kullanıcı temsilleri
Avatarlar, Metaverse’de sanal bedenler olarak hizmet eder. Bu nedenle, insanlar Metaverse’de iletişim kurmak istiyorlarsa, kendilerini temsil edecek bir avatar oluşturmaları gerekir. Kullanıcılar, öncelikle bir tanımlama aracı olarak hizmet eden Facebook veya Twitter gibi sosyal ağlardaki avatarların aksine, sanal dünyadaki herhangi bir şeyle avatarları aracılığıyla gerçekmiş gibi etkileşime girebilirler.
Benzersizlik
Metaverse’deki her avatar özelleştirilebilir, bu da kullanıcıların avatarların boy, kilo, cilt ve saç renkleri gibi özelliklerini ve görünümlerini değiştirebileceği anlamına gelir. Ayrıca, avatarlarını süslemek ve kişisel özelliklerini ifade etmek için benzersiz NFT kıyafetlerini satın alabilirler.
Esneklik
Genellikle resimler veya kısa videolar olan sosyal medya platformlarındaki avatarlardan daha gelişmiş ve daha esnek olan Metaverse’deki avatarlar, yüz ifadeleri veya vücut hareketleriyle daha fazla duygu ve mesaj ifade edebilir. Avatarlar yalnızca kullanıcıların kimlikleri olarak değil, aynı zamanda kullanıcıların Metaverse’deki her şeyi hissetmelerini sağlayan bağlantı olarak da konumlanabilirler.
Sürdürülebilirlik
Her avatar bir NFT olarak saklanır ve NFT’ler sürdürülebilir bir şekilde Blockchain’e kaydedilir. Bu, avatarlarınızın asla zarar görmeyeceği veya kaybolmayacağı anlamına gelir.
Avatar Türleri
VR avatarları
VR avatarları, kullanıcıların tüm vücudunu göstermeyen avatar türüdür. Kaynaklardan tasarruf etmek için sadece kişilerin üst kısımlarını temsil eder. Bir avatar, özellikle de oluşturulması karmaşık ve zor olan bir 3D avatar ise, onları oluşturmak için insan emeğinin yanı sıra elektriğe de ihtiyacımız vardır. Ayrıca, bacak hareketlerini oluşturmak karmaşık bir işlemdir. Bu nedenle birçok kişi yüksek etkileşim için sadece üst kısma odaklanmayı seçiyor. Bacaklar olmadan, VR avatarları, kullanıcıların görünümünü ve hareket etme veya dönme gibi genel hareketleri yine de iyi bir şekilde görüntüleyebilirler.
Tüm vücut avatarları
Tüm vücut avatarları, kullanıcıların tüm vücudunu gösterebildikleri için VR avatarlarından daha gelişmiştir. Üst kısımların hareketleri el kumandaları veya dokunsal eldivenlerle kaydedilebilirken, bacakların hareketi VR ve AR kulaklıkları veya dokunsal giysilerle algılanıyor. Tüm vücut avatarları, Metaverse’deki kullanıcıların tam temsillerini sağlar ve sanal dünyadaki deneyimleri gerçek hayattakilere yaklaştırır.
2D ve 3D avatarlar
Tıpkı 2D ve 3D NFT’ler gibi 2D ve 3D avatarlar da vardır. 2D NFT avatarlarının oluşturulması daha kolaydır ve kullanıcının yalnızca düz temsilleridir. 2D temsiller esas olarak 8 bitlik veya 16 bitlik eski oyunlarda bulunur.
Öte yandan, 3D avatarlar, avatarların birçok yönünü farklı açılardan görüntülenebilmesine olanak tanır. Oluşturmaları daha zor olduğundan, kopyalanmaları da daha zordur. 3D avatarlar, şüphesiz ki kullanıcılara daha iyi ve gerçeğe daha yakın deneyimler sunmaktadır.