bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 56,735.20 3.62%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,400.26 4.01%
bnb
BNB (BNB) $ 506.00 4.94%
solana
Solana (SOL) $ 130.07 2.63%
xrp
XRP (XRP) $ 0.55472 2.39%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.324652 1.27%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.096624 2.42%

BEP-20 Token Nedir?

BEP 20 Token Nedir

BEP-20 token, Binance Akıllı Zinciri üzerinde yer alan ve belirli standartları takip eden kripto paralara verilen isimdir. ERC-20 token standardından ilham alınarak tasarlanan BEP-20, dünyanın en büyük kripto para borsası girişimcilerinden Binance tarafından piyasaya kazandırıldı. Bilindiği üzere lider altcoin Ethereum (ETH), kendi ağı üzerinde diğer kripto para projelerine destek veriyor. Bu ağı kullanmak isteyen yeni projeler ERC-20 standartlarını sağlamak durumunda. Bu sayede genel geçer ve diğer kripto paralarla uyumlu dijital değerler meydana geliyor. Böylece ETH ağı boyunca bütün token’ler birbirleriyle kolayca değiştirilebilir oluyor. Binance Akıllı Zinciri de buna benzer bir sistemi gündeme getirdi. BEP-20 adı verilen bu sistem ERC-20 standardını akıllara getiriyor. Bu içerik boyunca BEP-20 token standardından ve bu girişimin kripto para piyasasına kazandırdıklarından bahsedeceğiz.

BEP-20 token lider altcoin Ethereum (ETH) ağında kullanılan ERC-20 token standardından hareketle hazırlandı. ERC-20 token’leri hakkında hazırladığımız detaylı içeriği sitemiz üzerinden inceleyebilirsiniz. Bu sayede konu hakkında ihtiyaç duyduğunuz bilgilere erişebilirsiniz. ERC-20 token’leri kripto para piyasasında oldukça yaygın olarak kullanılıyor. Dünyanın en büyük kripto para borsalarından Binance, kripto para ekosisteminin daha iyi bir yer haline gelmesi için çok sayıda çalışma yürütüyor. Bu çalışmalar bir yenisini ekledi ve BEP-20 token’leri çıkardı. Binance borsasının blockchain ağı, Binance Smart Chain (BSC) ya da  Binance akıllı zinciri BEP-20 token’lere ev sahipliği yapıyor. BEP-20 token protokolü, bir kripto paranın nasıl harcanabileceğini, bunu kimlerin harcayabileceğini ve nasıl kullanılacağını belirliyor. Üstelik BEP-20, ERC-20 standardıyla da uyumlu olarak tasarlandı. Böylece BEP-20 token’leri çok büyük bir ekosistemle uyumlu olarak başlatılmış oldu.

BEP20

BEP-20 vs ERC-20

BEP-20, piyasadaki en yaygın Ethereum (ETH) token standartlarından biri olan ERC-20‘yi genişletmek amacıyla oluşturulmuş bir Binance Akıllı Zincir token standardıdır. BEP-20, bir token’in nasıl harcanabileceğine, kimin harcayabileceğine dair bir plandır. Bunların yanı sıra bu kripto paranın genel kullanımıyla ilgili kuralları da içeren BEP-20 gittikçe daha yaygın hale geliyor. BEP-20 standardı, ERC-20 standardından türetildi. BEP-20 token’lerin en iyi özelliklerinden birisi de tamamen ERC-20 uyumlu olması diyebiliriz. BEP-20 standardını tanımlayan fonksiyonların kodu, ERC-20 standardının modifikasyonlarıdır.

ERC-20 standardında birtakım değişiklikler yapıldı ve protokolü iyileştirmenin yanı sıra hızını ve işlem maliyetini optimize etmek de amaçlandı. BEP-20 dileyen her geliştiricinin farklı token’ler başlatabileceği esnek bir format sağlamak amacıyla tasarlandı. Bu protokolü takip eden girişimciler Binance Akıllı Zinciri üzerinde token geliştirebilecek. BEP-20 esasında bunun için tasarlandı. Geliştiricilerin burada meydana getireceği token’ler bir işletme içindeki hisselerden sabit paralar gibi bir banka kasasında depolanan dolara kadar her şeyi temsil edebilir. BEP-20 token’i olarak yerel bir varlık oluşturmak mümkün. Bu sayede kripto para piyasasının gelişimine de katkı sağlanmış oluyor. Kullanıcılar akıllarındaki projeleri kolay bir şekilde hayata geçirebiliyorlar. Blockchain teknolojisinin getirdiği avantajları kullanıcılarla buluşturmak BEP-20 token’ler sayesinde mümkün hale geliyor.

BEP 20 Token

BEP-20 Token Nasıl Çalışmaktadır?

Binance Akıllı Zinciri (Binance Smart Chain) ile Binance Zinciri’nin (Binance Chain) farklı olduğuna dikkat çekiliyor. İkinci seçenekte destelenen token’lere BEP-2 token’i adı veriliyor. Binance Akıllı Zinciri’nde ise BEP-20 token’ler yer alıyor. BEP-20 token’ler Binance Akıllı Zinciri tarafından desteklendiğinden ilgili merkezsiz uygulamalara da bağlanabiliyor. Bu da bir BEP-20 token’ine çok sayıda kullanım alanı kazandırıyor. BEP-20 standardının Binance ve tüm kripto para ekosistemindeki önemini daha iyi anlamak için Ethereum, Binance Chain (BC) ve Binance Smart Chain (BSC) ile ilgili bazı bilgileri kısaca gözden geçirelim. Böylece BEP-20 token standardın diğerleriyle nasıl ilişkili olduğunu daha iyi kavrayabiliriz.

Ethereum (ETH) çok yönlü bir akıllı sözleşme ve merkezi olmayan uygulama (DApp) işlevselliğini destekleyen ilk blok zinciriydi. Yaratıcısı Vitalik, geliştiricilerin Ethereum blok zinciri için token’ler oluştururken takip etmeleri ve uymaları gereken bir özellik olan ERC-20’yi de tasarladı. Standardı etkin bir şekilde uygulayan akıllı sözleşmeler, şartnamede belirtildiği gibi bir dizi ortak zorunlu işlevselliğe sahipti. Bu şartların amacı herkesin birbiriyle uyumlu olabileceği bir ekosistem meydana getirmek. Ortak fayda sağlanacak bir ekonominin inşası ancak böyle mümkün olabiliyor. Ethereum’un piyasaya sürülmesinden bu yana, benzer veya geliştirilmiş işlevsellik sunmak için diğer blok zincirleri ortaya çıktı. Binance Chain 2019’da faaliyetlerine başladığında, alım satım performansını ve hızını optimize etmek için akıllı sözleşme işlevinden uzakta durdu. Token standardı, tasarımı gereği akıllı sözleşmeleri desteklemeyen BEP-2 oldu. Biz bugün bunu değil diğer standart olan BEP-20’yi inceliyoruz.

2020’de Binance, mevcut Binance Chain’in (BC) tamamlayıcısı olan Binance Smart Chain (BSC) ile merkezsiz finans (DeFi) alanına hızlı bir giriş yaptı. Önceki BEP-2 standardında eksik olan akıllı sözleşme işlevselliğini içeren BEP-20 token standardını tanıttı. BEP-20 token’ler birçok özellik itibariyle BEP-2’den ayrılıyor. Kullanıcıların belirli şartları sağlayarak kendi BEP-20 token’lerini oluşturmaları mümkün. Sürece ilişkin detayları Binance platformunun kendi web sayfasından edinmek mümkün.

Binance Bep 20

BEP-20 Token Nasıl Satın Alınır?

BEP-20 token’lerin her biri farklı kripto para projelerini ifade ediyor. Yani bütün BEP-20 token’leri satın alabileceğiniz tek bir platform da bulunmuyor. Hangi BEP-20 token’in nereden alınacağıyla ilgili bilgiyi web kaynaklarından temin edebilirsiniz. Kullanıcıların kripto para yatırımı yapmadan önce kendi araştırmalarını yaparak dikkatli hareket etmeleri gerekiyor. Aksi halde zararı karşılanamayacak sonuçlar meydana gelebilir. Böyle bir durum ise hem ekosisteme hem de kullanıcıların kendilerine zarar verebilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala