Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, artan baskılar sonucunda cebi dolu müşterilerinin varlıklarını başka kurumlarda tutmasına izin veriyor.
Financial Times’a konuşan ismi belirsiz üç kişiye göre Binance, en büyük müşterilerini kaybetmemek adına varlıkların İsviçre merkezli Syngum ve Flow Bank gibi bağımsız kuruluşlarda saklanmasına onay verdi. Geçmiş mevzuata göre Binance müşterileri, portföylerini borsa hesaplarında veya resmi varlık saklama ortağı Ceffu’da tutmak zorundaydı.
Kaynaklara demeç veren bir kripto ticaret platformu yetkilisi, parasını Binance yerine İsviçreli bankalarda tutmanın daha güvenli olduğu fikrini paylaştı:
“Paramı Binance’den çok İsviçreli bir bankada tutmayı tercih ederim. Düzenleyicilerin baskısı altındaki bir şirkette varlıklarımı saklamak daha güvenli.”
Financial Times’a konuşan bir başka kripto fon yöneticisi ise sermayesini bir borsada saklamanın risklerine atıf yaptı. Anonim fon yöneticisi, bugüne kadar zorunluluktan ötürü varlıklarını Ceffu’ya emanet ettiğini belirtti.
Binance sürgünden sürgüne koşuyor
2017’nin Temmuz ayında Çin merkezli kurulan Binance, sadece altı ayda sektörün bir numarası oldu. Dünya çapında milyonlarca müşteriye hizmet veren kripto borsası, Çin’de yasaklanmasının ardından merkezini Malta’ya taşıdı.
ABD pazarında da büyük başarı elde eden şirket, SEC ve CFTC’nin sayısız suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. SEC, dev borsanın menkul kıymet yasalarını ihlal ettiğini iddia ederken CFTC ve Adalet Bakanlığı ise kara para aklama faaliyetlerinden Binance’i sorumlu tuttu.
Uzun süre devam eden soruşturmalar sonucunda kripto devi ABD’de 4,3 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etti. Anlaşma kapsamında borsa kurucusu Changpeng Zhao, CEO görevinden istifa ederken hakkındaki suçlamalardan tutuksuz yargılanmaya başladı. Günümüzde ABD’de ikamet eden Zhao’nun yurtdışına çıkması yasaklandı.
Bir zamanlar tüm toplam hacmin yüzde 55’ine hükmeden kripto borsasının pazar payı günümüzde yüzde 30’lara geriledi.