Kripto varlık düzenlemesi 2 Temmuz gecesi itibarıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Genel hatlarıyla yatırımcıdan öte kripto para borsalarının sınırlarını çizen söz konusu düzenlemenin, düzenleyici mi ya da yasaklayıcı mı olduğuna ilişkin çok sayıda görüş dile getirildi.
İşlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’in Türkiye ofisinden gelen yorumlar, geçtiğimiz hafta TBMM’den geçerek yasalaşan kripto varlık düzenlemesine destek mesajlarıyla dikkat çekti.
Borsa tarafından yapılan basın açıklamasında Binance Türkiye’nin CEO’su Mücahit Dönmez, Türkiye’nin dünya genelinde işlem hacminde dördüncü ve benimsenme oranına 12’nci sırada yer aldığını hatırlatarak, “Türkiye, küresel kripto ekosisteminde önemli bir oyuncu olarak yer alıyor. Kripto ekosistemi evrildikçe, düzenleyici açıklık, kullanıcı güvenliğini sağlamak ve yeniliği teşvik etmek için giderek daha önemli hale geldi” ifadelerini kullandı.
“Devletten alınan lisans güvenilirliği artıracaktır”
“Önerilen bu düzenlemelerin mecliste onaylanması ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi, Türkiye pazarındaki tüm oyuncular için önemli bir kilometre taşıdır” diye konuşan Dönmez, “Devletin düzenleyici otoritelerinden alınan lisans, bu alanda faaliyet gösteren kripto varlık platformlarının yasal bir zemine oturmasını sağlayarak onların güvenilirliğini artıracaktır” görüşünü savundu.
Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle Türkiye pazarında yer almak isteyen tüm kuruluşların “yüksek kullanıcı güvenliğini sağlamak için sıkı kurumsal ve operasyonel önlemler almak zorunda kalacaklarını” belirten Dönmez, ekledi: “Bu durum, daha fazla yenilik ve büyümeyi teşvik edecek ve kullanıcı güveni ile benimseme oranını artıracaktır.”
“Yasaklayıcı değil, inovasyon dostu bir yaklaşım”
Kripto varlık düzenlemesinin geleneksel finanstaki örneklerinden ayrıştığını belirten Dönmez, “Düzenleyiciler, kripto sektörüne geleneksel finansal düzenlemeleri dayatmaktansa, kripto varlıklar için kapsamlı bir tanım sağlayan özel ve etkili bir yasal çerçeve oluşturmuşlardır” diye konuştu ve ekledi: “Yasaklayıcı olmayan ve inovasyon dostu olan bu yaklaşım, Web3 ve blok zincirin büyümesine uygun bir ortam yaratırken, küresel yasal ve düzenleyici standartlara da uyumu sağlamaktadır.”
“Potansiyel riskler azalacak”
Kripto varlık düzenlemesi TBMM’ye gelmeden sektör paydaşlarıyla yapılan toplantılara vurgu yapan Dönmez, “Çerçeveyi oluştururken ekosistemin tüm paydaşlarıyla yakın iş birliği yaparak görüşlerini, önerilerini ve hassasiyetlerini dinlediler. Bu sayede kripto varlık düzenlemelerinin, endüstri oyuncularını kısıtlamaktansa, potansiyel riskleri azaltmak ve kripto ekosisteminde sürdürülebilir büyümeyi teşvik edecek şekilde tasarlandığını gözlemlemekteyiz” diye konuştu.
Binance Türkiye CEO’su, söz konusu kripto varlık düzenlemesinin “sadece iç endüstriye değil, aynı zamanda küresel kripto ekosisteme de yol gösterici mahiyette” olduğunu belirtti: “Yeni düzenlemelerin onaylanmasıyla, yasa koyucular ve regülatörler, sektörün güvenliğini ve küresel ölçekte büyümesini destekleme taahhüdünü göstermişlerdir.”