Bitcoin, altın ve petroldeki yükselişi takip edecek mi?

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

Kripto para dünyasının önemli isimlerinden BitMEX kurucu ortağı Arthur Hayes, Orta Doğu’daki artan gerginliklerin petrol ve enerji maliyetlerini etkileyebileceğine dikkat çekti.

Hayes, 16 Ekim tarihli yazısında İran ve İsrail arasında olası bir devamlı çatışmanın büyük enerji kaynaklarına saldırılarla sonuçlanabileceğini öne sürdü. Böyle bir durumda petrol fiyatlarının yükselebileceğini belirtti. BitMEX kurucusuna göre böyle bir senaryoda Bitcoin de yükselişe geçebilir.

Hayes, bu senaryonun, enerji sıkıntısı çeken ülkelerin alternatif enerji kaynaklarına yönelmesine yol açacağını ve dolayısıyla diğer enerji fiyatlarının da artış göstereceğini ifade etti:

“Bitcoin’in itibari paralara karşı durumu ne olur? Yükselir. Bitcoin, enerji depolamak için dijital bir araçtır; dolayısıyla enerji maliyetleri yükselirse, Bitcoin’in değeri de artar.”

Hayes, madencilik alanında karlılığın zorluk seviyeleriyle belirleneceğini ancak hashrate’in düşmesi durumunda madencilik zorluğunun da azalacağını vurguladı. Bu durum yeni başlayanlar için daha yüksek enerji maliyetlerinde Bitcoin madenciliğini kârlı hale getirebilir.

Bitcoin, enflasyonist dönemlerde emtialarla birlikte hareket ediyor

Hayes, geçmişteki petrol krizlerine atıfta bulunarak, 1973 ile 1982 yılları arasında emtia fiyatlarının büyük kazançlar sağladığını hatırlattı. O dönemde petrol fiyatları yüzde 412, altın fiyatları ise yüzde 380 oranında artış gösterdi.

Bitcoin o zamanlar mevcut olmasa da enflasyonist dönemlerde emtialarla belli bir korelasyon gösterdi. BitMEX kurucusu, “Orta Doğu petrolünün azalması durumunda Bitcoin ağı işlemlerine devam edecek ve enerjiye karşı değerini koruyacak, itibari para birimi cinsinden ise mutlaka yükselecektir,” şeklinde konuştu.

GoldPrice.org’a göre, altın fiyatları da 17 Ekim’de ons başına 2 bin 711 dolara ulaşarak yeni bir zirve kaydetti. Bu artış, yaklaşan ABD seçimlerindeki belirsizlik ve Orta Doğu’daki artan gerilimlerin etkisiyle yatırımcıların güvenli liman varlıklarına yönelmesiyle bağlantılı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

bugra cimen

Yazar: Buğra Çimen

Yapay zekâ karakterinin kriptoyla buluştuğu an

AI agent’lar, blokzincirle birleşerek merkeziyetsiz ekonomiyi dönüştürüyor. Peki bu otonom varlıklar gerçekten bağımsız bir geleceğin kapısını mı aralıyor, yoksa manipülasyon riskleriyle mi sınanıyor? Son yıllarda yapay zekâ (AI) agent’ların Web3 ekosistemindeki varlığı kripto piyasalarında dikkat çekici bir dönüşüm yaratıyor. Akıllı kontratlar, otonom finansal varlıklar ve merkeziyetsiz yönetişim modelleriyle entegre olan AI, sadece bir araç olmaktan ...

Bağlantıyı kopyala