bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 65,929.66 1.26%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,708.61 2.70%
bnb
BNB (BNB) $ 609.62 2.28%
solana
Solana (SOL) $ 158.23 1.33%
xrp
XRP (XRP) $ 0.588465 0.43%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.402986 0.43%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.124443 5.52%

Bitcoin yatırımcıları terliyor, BTC fiyatı neden düşüyor?

bitcoin internet

Bayramın ikinci gününde kripto para piyasasında düşüş devam ediyor. Kripto paraların toplam değeri, 18 Haziran’da yüzde 1,88 gerileyerek 2,3 trilyon dolara geriledi. Bitcoin ise 65 bin 600 dolardan el değiştiriyor. 

bitcoin btc
bitcoin btc

Faiz indirimi beklentileri zayıflıyor

Kripto paraların son günlerdeki düşüşünün nedenleri arasında makro beklentilerdeki değişim yer alıyor. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, geçtiğimiz günlerde verdiği demeçte yıl sonuna kadar sadece bir faiz indirimi yapılacağının sinyalini verdi. Powell’ın FOMC sonrası şahin açıklamalarının ardından Kashkari’nin de benzer yöndeki sözleri piyasalarda satış getirdi. 

Kashkari, 16 Haziran’da CBS’de yayınlanan Face the Nation programında yaptığı açıklamada, “Enflasyonun yüzde 2’ye ineceğine dair bizi ikna edecek daha fazla kanıt görmemiz gerekiyor” dedi:

“Şu anda herhangi bir karar almadan önce acele etmemek, daha fazla enflasyon verisi almak, ekonomi ve işgücü piyasası hakkında daha fazla veri elde etmek için çok iyi bir konumdayız.”

Bu yorumlar, tahvil yatırımcılarının Eylül ve Kasım aylarında 2024 yılında en az iki faiz indirimi beklentileriyle uyum göstermiyor. Örneğin, Eylül ayındaki faiz indirimine dair oran olasılıkları hafta sonu yüzde 66 iken günümüzde bu rakam 18 Haziran’da yüzde 55’e geriledi.

Bitcoin ETF’lerinde çıkış serisi sürüyor

Kripto paralardaki düşüş, Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) yatırımcılarının riski azaltma hamlelerinin bir sonucu gibi görünüyor. Özellikle, ABD merkezli spot Bitcoin ETF’lerinin varlıklarında yaşanan düşüş, son dönemde devam eden bir trendi yansıtıyor.

14 Haziran’da sona eren haftada, ABD merkezli spot Bitcoin ETF’leri varlıklarında yüzde 3,65 oranında bir düşüş yaşayarak yaklaşık 15,10 milyar dolara geriledi. Bu eğilimi 17 Haziran’da da devam etti ve ETF rezervleri 14,95 milyar dolara kadar düştü.

Bu çıkışlar, ABD doları endeksinin (DXY) yükselişiyle aynı zamana denk geldi. Daha güçlü bir dolar genellikle yatırımcılar arasında risk iştahının azalmasına neden oluyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala