Bitcoin ETF’lerinde seyri kurumsal yatırımcılar mı belirliyor?

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 3 dk

Paylaş:

Amerika Birleşik Devletleri’nde Bitcoin tabanlı spot borsa yatırım fonlarına (ETF’ler) yapılan büyük yatırımlar 14 Ekim’de önemli bir ivme kazandı. Uzun süredir beklenen bu hareket, fonlara 500 milyon doları aşan yeni girişlerle Bitcoin fiyatının 67 bin 800 doları geçmesine ve son üç ayın zirvesine ulaşmasına yol açtı.

ETF Store’un başkanı Nate Geraci, 14 Ekim’de yaptığı paylaşımda bu dönemin spot Bitcoin ETF’leri için kritik bir dönemeç olduğunu belirtti. Geraci, fonların son 10 ayda toplamda 20 milyar dolara yaklaşan yatırımlar aldığını ifade ederek, “Bu seviye, listeleme öncesindeki tahminlerin çok ötesinde. Buradaki ilgi, bireysel yatırımcılardan ziyade kurumsal yatırımcılardan geliyor” yorumunu yaptı.

Fidelity’nin Wise Origin Bitcoin fonu haziran ayından bu yana en yüksek seviyesi olan 239 milyon dolarlık yeni girişler gördü. Fidelty’i 100 milyon doları aşan Bitwise ETF ve 79 milyon dolarlık yatırımla BlackRock’ın iShares fonu takip etti. Diğer yandan, Ark 21Shares ETF’si 70 milyon dolar civarında yeni fon çekerken, Grayscale Trust, Mayıs’tan bu yana 37,8 milyon dolarlık ilk büyük girişini kaydetti.

Neden ETF’leri tercih ediyorlar?

Uzmanlar, Bitcoin ETF’lerine yönelen bu güçlü ilginin birkaç önemli gelişmenin bir araya gelmesiyle ortaya çıktığını vurguluyor. Bybit kurumlar birimi yöneticisi Chris Aruliah, yaklaşan ABD seçimlerinin yatırımcıları etkilediğini belirtti. Aruliah, “Seçimler öncesinde kripto paralara yönelik olumlu açıklamalar ve düzenleyici belirsizliklerin azalması, yatırımcıları Bitcoin’in yükselişe geçeceği beklentisiyle harekete geçiriyor” dedi.

bitcoin etf girisler

KuCoin yöneticisi Alicia Kao da makroekonomik göstergelerdeki iyileşmenin yatırımcı iştahını artıran diğer bir unsur olduğunu ifade etti. Kao, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını kademeli olarak düşürmeye başlamasıyla birlikte ekonomik durgunluk endişelerinin hafiflediğini belirtti. Yasal düzenlemelerin netleşmesinin, hedge fonların dijital varlıklara ilgisini artırdığını ve bu fonların Bitcoin ETF’lerine yönelmesini sağladığını ekledi.

Piyasaya kurumsal yatırımcılar yön veriyor

Yatırım dünyasında bireysel yatırımcıların önemi büyük olsa da kurumsal yatırımcıların etkisi giderek artıyor. Velar protokolünün CEO’su Mithil Thakore kurumsal yatırımcıların şu anda Bitcoin ETF’lerindeki katalizör görevi gördüğünü ve bu ilginin büyük hacimlere getirdiğini ifade etti.

“Altın ETF’lerinin bu büyüklüğe ulaşması yıllar aldı, ancak Bitcoin daha kısa sürede bu seviyeye erişti. Bu, Bitcoin’in yeni nesil finansal araçlar arasında ne kadar güçlü bir konumda olduğunu gösteriyor.”

VALR baş piyasa sorumlusu Ben Caselin, Bitcoin’in farklı ekonomik koşullarda esnek bir yatırım aracı olarak ön plana çıktığını belirtti. Caselin, mali danışman şirketleri ve emeklilik fonlarının Bitcoin ETF’lerine artan ilgisinin, kripto paranın geleneksel piyasalardan ayrışmasını ve daha yüksek fiyat seviyelerine ulaşmasını sağladığını ifade etti.

Alicia Kao, 2024’ün ikinci çeyreğinde Bitcoin ETF’lerine kurumsal katılımın yüzde 27 oranında arttığını ve piyasaya 262 yeni firmanın dahil olduğunu aktardı. Ayrıca, 30 Haziran 2024 itibarıyla Bitcoin ETF’lerini portföyünde bulunduran profesyonel yatırımcı sayısının bini aştığını da belirtti. Bununla birlikte, bireysel yatırımcıların hâlâ fonların çoğunluğunu oluşturduğunu, ancak kurumsal yatırımcıların varlık yönetimindeki payının yüzde 21’e çıktığını ekledi.

Bitcoin geleneksel varlıklarla rekabet ediyor

Bitcoin ETF’lerinin performansı, altın gibi geleneksel yatırım araçlarına göre dikkat çekici seviyelere ulaştı. Bloomberg’in kıdemli ETF analisti Eric Balchunas’a göre Bitcoin ETF’leri yıl içinde 20 milyar dolarlık net giriş sağlarken, altın ETF’leri sadece 1,4 milyar dolar seviyesinde kaldı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

bugra cimen

Yazar: Buğra Çimen

Bitcoin’deki düşüş daha da derinleşir mi?

Kripto piyasasında aşağı yönlü hareketlilik sürüyor. Piyasanın toplam değeri son 24 saatte yüzde 1,91 değer kaybederek 2,13 trilyon dolara gerilerken, yatırımcılarda moraller bozuk. Bitcoin’in (BTC) tarihi boyunca Ekim ayını yükselişle geçirmesi, sektör nezdinde beklentileri neredeyse arşa çıkarmıştı. Ancak ay başından beri tepe taklak aşağıya yuvarlanan BTC fiyatıyla piyasanın manevra alanı sınırlandı. Piyasa değeri bakımından dünyanın ...

Bağlantıyı kopyala