bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 58,646.71 0.33%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,307.72 0.41%
bnb
BNB (BNB) $ 538.18 1.90%
solana
Solana (SOL) $ 132.22 0.94%
xrp
XRP (XRP) $ 0.584607 2.30%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.333729 0.73%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.100642 1.62%

Bitcoin gözünü Asya’ya çevirdi: Japonya baskısı devam edecek mi?

japonya bitcoin baski

Japonya Merkez Bankası’nın yılın geri kalanında faiz oranlarını artırması pek olası görünmüyor, ancak önümüzdeki yıl belirsizliğini koruyor.

Japonya, geçtiğimiz ay faiz artışına giderek küresel piyasaları salladı. Japon borsa endeksi Nikkei 225, faiz artışı sonrası yüzde 13’e kadar değer kaybetti. Japonya’nın yarattığı tahribat sonucunda küresel piyasalardan 2 trilyon dolar silindi.

Bitcoin, Japonya’nın faiz artışından olumsuz etkilendi. Lider kripto para birimi, yüzde 10’a yakın tepki düşüşü gerçekleştirdi.

Japonya’nın faiz artışına devam edip etmeyeceği merak konusu oldu. Olası bir faiz artışının Asya piyasaları başta olmak üzere finans sistemine zarar vereceği öne sürüldü.

Japonya Merkez Bankası’nın eski bir yöneticisi, ülkenin faiz politikası hakkında çarpıcı bir yorum yaptı.

Japonya, Bitcoin fiyatını etkileyecek mi?

Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) eski yönetim kurulu üyesi Makoto Sakurai, 12 Ağustos’ta Bloomberg’e verdiği demeçte, “En azından yılın geri kalanında bir daha faiz artırımı yapamayacaklar.” dedi.

Sakurai, önümüzdeki mart ayına kadar bir artırımın gelip gelmeyeceğini ekonomik koşulların belirleyeceğini söyledi.

BoJ’un politika faizini yüzde 0,25’e yükseltmesi “Carry Trade” krizini patlattı. Yen cinsinden borçlanan ve fonları yabancılara ait varlıkları satın alan yatırımcılar panik satışına başladı.

Bir faiz artışının daha gelmesi durumunda, Asya piyasalarında sancılı sürecin başlayacağı belirtiliyor.

Son faiz artışını yorumlayan Sakurai, bu hamlenin son 17 yıldır yüzde 0 ila -0,1 arasında faiz oranları uygulayan Japonya için çok ihtiyaç duyulan bir değişiklik olduğunu belirtti.

Eski yönetici, “Normal para politikasına dönüş sürecinde, neredeyse sıfır faizli bir dünyadan normal yüzde 0,25’e geçmeye karar vermeleri iyi oldu.” dedi. Sakurai, BOJ’un daha fazla faiz artışı yapmanın nasıl bir etki yaratacağını bekleyip görmesinin akıllıca olacağını dile getirdi.

BoJ Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida, finansal piyasalar istikrarsızken faiz oranlarını yükseltmeyeceklerini belirtti. Uchida, “Yurtiçi ve yurtdışı finansal piyasalarda keskin bir dalgalanma gördüğümüz için, mevcut parasal genişleme seviyelerini şimdilik korumak gerekiyor.” dedi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Özgür Umut Demirci

24 Aralık 1997 tarihinde Artvin'de dünyaya geldi. Özgür, bir süre Bursa'da yaşadı. Bursa'da TSO Gürsu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra Antalya Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde Lisans eğitimini tamamladı. 2020 yılından beri sektörün içinde yer alıyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala