bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,923.86 0.74%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,451.55 1.05%
bnb
BNB (BNB) $ 580.32 0.86%
solana
Solana (SOL) $ 148.80 0.77%
xrp
XRP (XRP) $ 0.479128 0.22%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.407873 2.57%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.123573 2.35%

Bitcoin hash oranı bir buçuk yılın dip seviyesinde! Fırsat geldi mi?

bitcoin btc arz kitlik

Bitcoin ağının hesaplama gücünü ölçen bir metrik olan Bitcoin hashrate’inin düşüş oranı Aralık 2022’den beri görülmeyen seviyelere geriledi. Bu düşüş, FTX’in çöküşünün yaşandığı önceki ayı piyasasının ardından geldi.

CryptoQuant’ın verilerine göre, Bitcoin Hashrate oranı son güncellemede yüzde 7,6 düştü ve bu durum, merkeziyetsiz varlığın potansiyel olarak bir dip yapabileceğine işaret ediyor.

Piyasanın dip yapma ihtimali, Bitcoin Borsa Rezervi, Madenciler Pozisyon Endeksi (MPI) ve Bitcoin Madenci Rezervi gibi diğer göstergelerle de destekleniyor. Söz konusu göstergelerin her biri düşen satış baskısına işaret ediyor.

hashrate dusus bitcoin

Son haftalarda çeşitli göstergeler, madencilerin pes etmeye başladığını göstererek Bitcoin için potansiyel alım fırsatlarına işaret ediyor.

Haziran ayının başında, kripto hedge fonu Capriole’un kurucusu Charles Edwards, Bitcoin Hash Ribbons göstergesinin ağın hesaplama gücündeki yavaşlamayı yansıtan bir alım sinyali verdiğini öne sürdü.

Hash Ribbons, Bitcoin hashrate’inin 60 günlük hareketli ortalamasını 30 günlük ortalama ile karşılaştırarak ağın hesaplama gücünü ölçer. 30 günlük ortalamanın 60 günlük ortalamanın altına düşmesi, hashrate’de nispi bir düşüş olduğunu gösterir.

Piyasa analisti Will Woo da Edwards’a katılarak, zayıf madenciler faaliyetlerini durdurana kadar piyasanın yeni zirvelere ulaşamayacağını belirtti. Bu durum genellikle bir halving olayını takip eden haftalarda görülürrken, mevcurt durumda da benzer seyir görülüyor.

Yakın zamanda, Bitcoin madencilerinin para çekme işlemlerinin yarılanma sonrası yüzde 90’a varan oranda düşmesi, madencilerin satış baskısının azaldığını ve BTC fiyatının yükseliş eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Halving sonrası BTC madencilerinin durumu

Finansal hizmetler firması Cantor Fitzgerald, Nisan 2024’teki halving öncesinde, blok ödüllerinin azalmasının ardından madencilerin karşılaşacağı zorlukları öne çıkaran bir rapor yayımladı.

Raporda Marathon Digital, Hut8 ve Argo Blockchain gibi 11 madencilik şirketinin, yüksek madencilik maliyetleri ve düşük ödüller nedeniyle potansiyel olarak kârsız hale gelebileceği belirtildi.

Bu rapora göre, Bitcoin’in piyasa fiyatı 40.000 dolara düşerse, dünyanın en büyük madencilik şirketlerinden bazıları faaliyetlerini durdurmak zorunda kalabilir. Söz konusu durum madencilik endüstrisinin halving sonrası yaşadığı çıkmazı daha da belirgin hale getirecek.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala