bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 60,762.28 1.20%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,370.84 0.47%
bnb
BNB (BNB) $ 568.80 1.27%
solana
Solana (SOL) $ 135.80 0.74%
xrp
XRP (XRP) $ 0.467724 1.06%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.378796 2.78%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.121239 3.41%

Bitcoin madencileri hız kesmiyor: Satışın boyutu ne kadar?

bitcoin btc veri kripto

Bu ayın başlarında, Bitcoin’in (BTC) fiyatı borsa yatırım fonları (ETF’ler) için art arda 19 giriş serisinin ortasında 70.000 doların üzerine çıkarak önemli bir yükseliş yaşadı. Ancak, bu ralli kısa sürdü ve günümüzde fiyat aşağı doğru hareket ediyor. Bu durum, bu yıl ikinci negatif aylık kapanışa yol açabilir.

Piyasa analistleri, Bitcoin’in durgun performansını madencilerin yoğun satışlarına ve spot ETF’lerden yaşanan çıkışlara bağlıyor. VanEck’in dijital araştırma müdürü Matthew Sigel, neredeyse tüm Bitcoin madencilerinin coinlerinin yüzde 100’ünü sattığını belirtti. Blockchain analiz şirketi IntoTheBlock da bu gözlemi doğruladı ve en iyi madencilerin Bitcoin rezervlerinde önemli bir azalma olduğunu paylaştı.

madencilik rezervi

Bitcoin rezervi ölçütü, madencilerin finansal sağlığını ölçmek için kullanılıyor. Rezervlerdeki bir azalma madencilerin varlıklarını biriktirmek yerine sattıklarını gösterir. Bu ay içerisinde madencilerin 2 milyar dolar değerinde yaklaşık 30.000 BTC satmasıyla rezervler, yılın en düşük seviyesi olan 1,9 milyon BTC’ye geriledi.

“Bitcoin madencileri Haziran ayından bu yana 30.000 BTC’nin (~2 milyar dolar) üzerinde satış yaparak son bir yılın en yüksek hızına ulaştı. Son yarılanma marjları daralttı ve bu satışları tetikledi,”

Madenci gelirleri geriliyor

Madencilerin satışlarındaki artış, Nisan ayında gerçekleşen yarılanma olayının ardından gelirlerinin düşük kalmasıyla ortaya çıktı. Bu yarılanma, blok ödüllerini yarı yarıya azaltarak 3.125 BTC’ye düşürdü ve günlük madenci gelirleri Mart ayındaki 78 milyon dolarlık zirveden yüzde 55 düşüşle yaklaşık 35 milyon dolara geriledi.

Bu eğilimler, Bitcoin’in fiyatı üzerindeki aşağı yönlü baskıyı artırdı ve mevcut performansın devam etmesi halinde negatif bir ay kaydedilebileceğini gösteriyor. Coinglass verilerine göre, Bitcoin Haziran ayında yüzde 4,56’lık bir düşüşle 2024 yılının ikinci negatif aylık kapanışını gerçekleştirme yolunda ilerliyor. Varlık, Nisan ayında yüzde 14’lük bir düşüş kaydetmişti.

Bitcoin analisti Willy Woo, BTC’nin hashrate’ini geri kazanarak ve zayıf elleri ortadan kaldırarak bu düşüş trendini tersine çevirebileceğine inanıyor. Woo, şu açıklamayı yaptı:

“Bitcoin zayıfladığında, eski donanım ve yüksek maliyetlerle çalışan verimsiz madenciler iflas ediyor gibi görünüyor. Diğerleri ise daha verimli olan donanımlarını yükseltmek zorunda kalıyor. Bu durumda madenciler kayıplarını ya da donanım yükseltmelerini ödemek için BTC’lerini satmak zorunda kalıyor. Bu yapıldıktan sonra satış sona eriyor ve geriye sadece güçlüler kalıyor ve onlar da daha yüksek fiyatları bekliyor”.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala