bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 60,889.31 1.03%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,392.95 1.50%
bnb
BNB (BNB) $ 571.64 1.18%
solana
Solana (SOL) $ 142.71 1.74%
xrp
XRP (XRP) $ 0.475765 0.76%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.39442 1.33%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.123753 2.78%

Bitcoin’de bu metrik 14 yılın dibini boyladı!

bitcoin korku endeksi dusus

IntoTheBlock’un onchain verilerine göre, Bitcoin’in aktif adres oranı Kasım 2010’dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Haziran ayında haftalık aktif cüzdan oranı yüzde 1,32 ile zirve yaparken, bu oran yüzde 1,22’ye kadar düştü. Aktif cüzdanlar, en son Kasım 2010’da görülen seviyelere indi.

Toplam aktif cüzdan sayısı da son yılların en düşük seviyelerine ulaştı. 27 Mayıs haftasında, Aralık 2018’den bu yana en düşük rakam olan 614.770 aktif cüzdan kaydedildi. Bu düşüş, Bitcoin yatırımcıları arasında alım satım faaliyetlerinin azaldığını gösteriyor. BTC sahipleri, piyasanın konsolidasyon aşamasına girdiğini gösteriyor.

Düşüşün sebebi ne?

IntoTheBlock’ta kıdemli bir araştırmacı olan Juan Pellicer, Bitcoin’in azalan cüzdan faaliyet oranını geçmiş döngülere kıyasla daha zayıf kalan bireysel yatırımcı ilgisine bağlıyor. Pellicer, Cointelegraph’a verdiği demeçte, bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşılmasında bireysel yatırımcılardan ziyade kurumsal sermayenin etkili olduğunu belirtti. Ayrıca, ekonomik durumun bireysel yatırımcıların kriptoya ayırdıkları payı azaltmasına yol açtığını ifade etti.

bitcoin aktif adres

Faaliyet oranındaki düşüş, yatırımcıların Temmuz ayında alacaklılara ödemeleri dağıtmaya başlamayı planlayan Mt. Gox kayyumu da dahil olmak üzere, balina hareketlerinin arttığı bir döneme denk geldi. Hükümetlerle bağlantılı olanlar da dahil olmak üzere bazı büyük sahiplerin satış yaptığı görüldü. Pellicer, bu yoğunlaşma nedeniyle düşüş beklentili alım satımların çoğunun zincir dışında gerçekleştirildiğini ve bu durumun zincir üzerindeki adres faaliyet istatistiklerini önemli ölçüde etkilemediğini belirtti.

Runes ve Bitcoin ekosistemi

Faaliyetlerdeki düşüş, Nisan ayındaki son halving ile birlikte Bitcoin ekosistemine sunulan değiştirilebilir token protokolü Runes’in piyasaya sürülmesine ters bir durumu yansıtıyor. Runes’in madenciler için alternatif bir gelir kanalı sağlaması bekleniyordu ve madenciler halving gününde rekor düzeyde işlem ücretlerini elde ettiler. Ancak madencilerin elindeki yeni Bitcoin’i temsil eden madenci rezervleri de 14 yılın en düşük seviyelerinde olduğu için işlem ücretleri halving öncesi seviyelerde seyrediyor.

Pellicer, Runes üzerindeki faaliyetin soğuduğunu, ancak bu tür varlıkların döngüsel doğası nedeniyle mevcut durumlarının kalıcı bir düşüşten ziyade geçici bir durgunluğu temsil ettiğini söyledi. Bu arada, son zamanlarda kriptoya olan ilgi, daha büyük kazançlar üzerine kumar oynayan spekülatörleri çeken memecoin ve ünlü tokenlere odaklandı. Bitcoin yaygın olarak oynaklığıyla bilinse de, düşük değerli memecoin’lerle karşılaştırıldığında mevcut durumu istikrarlı olarak kabul edilebilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala