Piyasada herkes makro verileri yorumlayarak yönünü bulmaya çalışıyor. Biz de bu hafta bolca grafikle olabildiğince farklı cephelerden piyasaya bakıp sonrasında neler yapabileceğimizi düşünelim.
Onchain risk metriği ne söylüyor?
Bitcoin 75 bin dolar civarına düştüğünde onchain risk metriği 23 seviyesine kadar düşmüştü. Şimdiyse risk metriği 35 civarında. Her zaman olduğu gibi hatırlatayım: 40’ın altında parçalı alıp 60’ın üstünde parçalı satarak yatırım kararlarımı basitleştirmeye çalışıyorum. Şu an için alımlarımı yaptım ve metriğin 60’ın üzerine çıkmasını bekliyorum.

Bitcoin fiyatını etkileyen faktörler
Bitcoin için onlarca farklı model tasarlanmış durumda. Birçoğu etkinliğini yitirse de birkaç tanesi halen işe yarar durumda. Bunlardan bence en etkilisi Michael Howell tarafından hazırlanan alttaki model. Buna göre Bitcoin fiyatı altın fiyatından, global likiditeden ve yatırımcı risk iştahının artmasından pozitif etkileniyor.

Altın fiyatı ve global likidite bir süredir artmaya devam ediyor. Yatırımcı risk iştahı da Trump’ın ne yapmak istediğini anladıkça normale dönmeye başlayacak gibi görünüyor. Bu nedenle bu modele baktığımda önümüzdeki iki aylık pencere için pozitif bakıyorum. Ancak ABD ve Çin kaynaklı ani gelişmelere göre portföy yönetimi yapmak oldukça önemli.
Global likidite ve Bitcoin ilişkisi
Farklı kurumlar global likiditeyi farklı yöntemlerle hesaplıyor. Ben Cross Border Capital veya Real Vision ekiplerinin modellerini tutarlı bulduğum için bu seçenekleri kullanmayı tercih ediyorum. Yapılan çalışmalara göre global likiditenin son üç aydır artmasıyla, global likiditeyle yüksek korelasyonla ilerleyen Bitcoin fiyatının yükselmesi bekleniyor.
- 2024 Eylül: 175,8 trilyon dolar (Üç ay sonra 2024 Aralık’ta Bitcoin zirve yapıyor)
- 2025 Ocak: 171,5 trilyon dolar (Üç ay sonra 2025 Nisan’da Bitcoin dip yapıyor)
- 2025 Nisan: 176,3 trilyon dolar (Üç ay sonra Bitcoin ne yapacak göreceğiz)

Her global likidite arttığında Bitcoin fiyatı artar demek hatalı kararlara yol açabilir ancak yazı tura atmak yerine modellere güvenerek hareket etmek istiyorsak global likiditeyi yaklaşık 90 gün geriden takip eden Bitcoin modeli oldukça pozitif görünüyor.
Trump’ın Çin hariç diğer ülkelere 90 gün boyunca gümrük vergilerini minimum seviye olan yüzde 10’a çekmesi bu gümrük vergilerini temmuz ayında yeniden ana gündem yapacaktır. Bu nedenle haziran ayına kadar bir yükseliş gelir ve onchain risk metriği 60 üzerine çıkarsa biraz kâr almayı hedefliyorum.
Teknik analizde öne çıkan seviyeler
Teknik analiz için birçok yatırımcının kullandığı iki veriye odaklanmayı değerli buluyorum. Bunlardan biri 200 günlük ortalama (87 bin dolar seviyesinde) diğeri de kısa vadeli yatırımcıların maliyeti (93 bin dolar seviyesinde). Eğer Bitcoin bu seviyeleri aşabilirse piyasaya pozitif bakan insanların inancı da tazelenir ve yükselişler hızlanabilir. O zamana kadar bu seviyeler direnç olarak çalışırsa 2024’te gördüğümüz gibi aşağı yönlü testere gibi piyasa koşullarıyla mücadele etmemiz gerekir.

Destek olarak ise 79 bin dolar seviyesinde MVRV değeri gözümüze çarpıyor. Bu seviyeyi onchain analizi konusunda dünyadaki en iyi isimlerden biri olan James Check de sıklıkla telaffuz ediyor. Bu seviyenin altında bir kalıcılık olursa daha büyük bir desteğin 72 ve 65 bin dolar seviyelerinde gelebileceğini de belirtiyor ancak bu duruma düşük ihtimal veriyor.
Acelemiz olmazsa ve üstte bahsettiğim global likidite ve yatırımcı risk iştahı gibi veriler pozitif yönde bir hava oluşturursa istediğimizi elde etmeye yaklaşabiliriz. Önemli olan konulardan biri şu: Market bize istediğimizi vermezse oyun dışında kalmamak. Bitcoin tutuyorsanız uzun süreli olarak çok risk olmadan taşıyabilirsiniz, altcoin tutuyorsanız olası düşüş senaryoları için bir yandan hazırlık yapıp bir yandan da yükselişlerde nasıl daha garanti bir portföye yönelebileceğinizi tasarlayabilirsiniz.
Onchain direnç ve destek seviyeleri
Onchain metrikleri bize Bitcoin’lerin hangi seviyelerde el değiştirdiğini göstermesi açısından önemli. Örneğin 94 ile 99 bin dolar arasında Bitcoin alıp terste kalan çok fazla insan veya çok fazla para var diyebiliriz. Mevcut fiyatlarda Bitcoin’in debelenmesi yüksekten alan insanların zararına satışlar yapması nedeniyle yaşanıyor olabilir. Bu durumda Bitcoin yukarı tırmanmaya başladığında daha az dirençle karşılaşabilir.

Fiyat hareketlerinin çok fazla yaşanmadığı 70 ile 75 bin dolar seviyeleri ziyaret edilirse birçok yatırımcının bu seviyeleri destekleyeceğini düşünüyorum. Özellikle Bitcoin kendini ABD hisse senetlerinden ayırıp altın gibi bir değer koruma aracı olarak görülmeye başladıkça bu tarz global sürtüşme dönemlerinde pozitif ayrışması da kolaylaşacaktır. Birçok uzmanın son dönemde sıklıkla bunu dile getirdiğini ve varlık yöneticilerinin yatırımcılarına altınla birlikte Bitcoin tutma tavsiyesi verdiğini de okuyorum.
Altcoin’lerde fırsatlar ve tehditler
Bitcoin için nasıl global likidite önemli diyorsak altcoin’ler için bu durum daha da önemli durumda. Bitcoin bir şekilde ETF, stratejik rezerv, dijital altın hikâyeleriyle kendine yatırımcı bulabiliyor. Ancak altcoin’ler tamamen likiditeye ve spekülasyona bağımlı durumda. Bu nedenle epey ezilmiş olmaları bir fırsat olabilir ancak yükselişin bir garantisinin olmaması dengeli bir portföy taşımayı gerekli kılıyor.
Global likiditenin artışı, yatırımcı risk iştahının normal seviyelere dönmesi altcoin’ler için de pozitif olacaktır. Burada Ethereum ve Solana en geniş ekosistemlere sahip oldukları için ilk tercih edilen projelerden olacaklardır. Ethereum için Pectra güncellemesi ve yeni bir pazarlama stratejisi konuşulurken Solana için ETF haberleri dolaşıyor.
Öte yandan memecoin’lerin yanı sıra batan veya ani düşen projeler (Mantra gibi) yatırımcıları altcoin’lerden soğutan etmenler olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle bir yükseliş gelecekse bu yükseliş için uygun bir portföy ve makul kâr alma seviyeleri belirlemek de oldukça önemli görünüyor.
Sonuç: Belirsizliklerin arasında stratejik adımlar
Makro tarafta ABD ile uzlaşmaya yanaşan devletler için global likidite pozitif görünürken ABD ile Çin arasındaki gerginlik sürecek gibi görünüyor. Teknik ve onchain tarafında kritik desteklerin çalışması bir rahatlamaya işaret ediyor. Bu rahatlama önemli dirençleri aşmak için yeterli olacak mı yoksa ABD ile Çin arasındaki gerilim her şeyi gölgede mi bırakacak önümüzdeki günlerde göreceğiz.
Kendi adıma global likiditeyi ve onchain verileri takip ederek işlemler yaptığım için bu düşüşü kısmi bir alım fırsatı olarak değerlendirdim. Altcoin’ler şu dönemde epey riskli, Bitcoin dominansı yükseliş trendinde olduğu için alım tercihimi Bitcoin’den yana kullandım. Fed ve diğer merkez bankalarının hareketlerini de takip ediyorum. Siz de kendi risk ve portföy yönetim tarzınıza göre yazımdaki verileri kendi süzgecinizden geçirebilirsiniz.