Bitcoin’in Paribu (paribu.com) verilerine göre lineer ölçekteki günlük grafiği aşağıda gösterilmiştir. Grafikte açık yeşil renkteki düşen trend çizgisi ile siyah renkte gösterilmiş olan yükselen trend çizgisi arasındaki sıkışık seyir, “şimdilik” devam ediyor.
Yeşil renkteki kısa vadeli düşen trend çizgisi 67.200 TL seviyelerinde direnç gösteriyor. Kısa vadede yükselişin devam edebilmesi için bu seviyenin bir üstünde yer alan ve bir önce görülmüş zirve seviyesi olan 68100 seviyesinin üzerinde kapanış gerekli. Bu durumda, daha önce görülen 71.900 TL’deki zirve seviyesi tekrar hedeflenebilir.
Grafikte, siyah renkte gösterilmiş olan orta vadeli yükselen trend çizgisi ise 64.900 seviyesinde destek gösteriyor. Bu trend çizgisine paralel olacak şekilde, grafikte siyah renkte kesikli çizgi ile gösterilmiş olan trend çizgileri ise “şimdilik” olası trend çizgileridir. 64.900 seviyesinin altında kapanışların gelmesi durumunda 62.700 ve 61.300 seviyeleri (Bu iki değer bugün için geçerli; gün geçtikçe trend çizgilerinin eğiminden dolayı bu değerler yükselmektedir) hedeflenecektir.
Grafikte kırmızı yatay çizgi ise, orta vadeli yükseliş trendinin Dow Teorisi’ne göre devam etmesi için aşağı kırılmaması gereken seviye olarak takip edilmeli. Bu seviye ise 59.000 TL’dir.
BTC’de Yatay Piyasa İhtimali
Aşağıdaki grafikte ise özellikle ADX (Average Direction Index) indikatörüne dikkat etmenizde fayda var. Bu indikatörün değeri 20’nin altında olduğu zaman piyasada herhangi bir trend olmadığını, yani yatay piyasanın geçerliği olduğunu anlarız. Şu anki değeri itibariyle de yaklaşık 15 olduğunu görüyoruz. Bu durumda, Bitcoin’de aşağıdaki grafikte gösterilmiş olan yatay çizgiler arasındaki piyasanın bir süre daha devam edebileceğini düşünebiliriz. Böyle bir yatay piyasanın olası destekleri 59.000 ve 55.500 seviyeleri; olası dirençleri ise 68.000 ve 71.900 olarak görülüyor.
Yatay piyasalarda destek seviyelerinden dönüşün görülmesi durumlarında alış, direnç seviyelerinden dönüşün görülmesi durumunda satışlar düşünülebilir. Ancak o periyot içinde, özellikle bu tarz piyasalarda destek ve direnç seviyelerinin altına ve üstüne sarkmalar olurken periyodun kapanışı bu destek ve direnç seviyelerinin üstünde ve altında gerçekleşebilmektedir. Böyle durumlarda yanlış karar vermemek için periyot devam ederken destek seviyesinin altına inildiğinde, bu destek seviyesinin kırılıp kırılmadığından; direnç seviyesinin üstüne çıkıldığında ise o direnç seviyesinin aşılıp aşılmadığından emin olmak gerekir. Bu nedenle, söz konusu karar verilirken, mum kapanışlarına göre hareket etmek daha doğrudur.
Ayrıca, her türlü işlemlerinizde STOP-LOSS uygulamasını ihmal etmemeniz, beklentilerinize ters yönde olası bir fiyatlama durumunda zararınızın büyümesini engellemek ve risk yönetimi açısından son derece önemlidir.
Özetle:
Bitcoin’de takip edilebilecek destek ve direnç seviyeleri aşağıdaki gibidir:
Destekler: 64.900, 62.700, 61.300, 59.000
Dirençler: 67.200, 68.100, 71.900, 75.000
Hepinize sağlıklı ve bol kazançlı bir hafta dilerim.