Bitcoin çevre savunucularından Daniel Batten, Digiconomist platformunun kurucusu Alex de Vries’in 2018 yılında yaptığı bir değerlendirmeye değindi. Batten, Vries’in değerlendirmesini Bitcoin’in çevresel etkisi konusundaki bilimsel tartışmaların temel çıkış noktası olarak nitelendirdi.
Batten, 12 Aralık’ta yaptığı bir açıklamada bu yorumu “Bitcoin’e yönelik çevre eleştirilerinin kaynağı” olarak tanımladı ve Vries’i “patient zero” (hastalığı ilk yayan kişi) olarak adlandırdı.
Batten bu yoruma dair net bir ayrıntı paylaşmasa da daha önce Vries’in Mayıs 2018’de yayımladığı “Bitcoin’in Artan Enerji Problemi” başlıklı raporuna eleştiriler yöneltmişti. Digiconomist, dijital dünyanın beklenmeyen etkilerini incelemeye odaklanan bir platform olarak biliniyor.
Batten, enerji tüketimi ve Bitcoin konusundaki birçok akademik çalışmanın Vries’in kullandığı ölçütlere dayandığını belirtti.
Savunucuya göre bu durum “ana akım medya organlarında Bitcoin’e yönelik yanlış algıların oluşmasına” neden oldu.
“Uzun yıllar boyunca geniş bir kitle yanlış yönlendirildi. Bunun sonucu olarak birçok yatırımcı, düzenleyici ve politika yapıcı, Bitcoin’in çevresel faydalarını destekleyen çalışmalardan habersiz kaldı”
Batten, son dönemde yapılan 15 akademik makalenin 13’ünün Bitcoin’in çevresel faydalarına işaret ettiğini vurguladı.
Digiconomist, BTC’nin son bir yılda yaklaşık 40 bin 970 ton elektronik atık ürettiğini ve her işlemde 230.1 gramlık bir atığa neden olduğunu iddia eden “Bitcoin Electronic Waste Monitor” aracına sahip.
Ancak Batten Bitcoin işlemlerine dayalı enerji tüketimi metriğini “temelden hatalı” olarak değerlendiriyor. Ona göre Bitcoin’in enerji kullanımı işlemlere nazaran madencilik faaliyetleriyle bağlantılı. Bu nedenle işlem hacmi artırılsa dahi enerji tüketimi artmıyor.
Batten ayrıca de Vries’in yöntemlerinin ResearchGate, ScienceDirect ve Nature gibi akademik platformlarda eleştirildiğini ve geçersiz kılındığını belirtti.
Ana akım medya Bitcoin’e olumsuz yaklaşmıyor
Daniel Batten, ana akım medya organlarının yüzde 96’sının artık Bitcoin’in çevresel etkilerine olumsuz bir şekilde yaklaşmadığını savundu.
Bitcoin savunucusu 12 Aralık’ta X platformunda yaptığı paylaşımda, Reuters, Yahoo Finance, Forbes ve Financial Times gibi kuruluşların artık lider kripto paranın çevreye olan olumlu katkılarını ele almaya başladığını ifade etti.
Yine de Batten, Bitcoin madenciliğinin iklim eylemi kapsamında kabul görmesi için daha fazla eğitimin gerekli olduğunu dile getirdi.
Ana akım medyanın Bitcoin’in enerji tüketimini eleştirmesi ise Vries’in 2018’deki çalışmalarıyla hız kazandı. Örneğin, Washington Post’un Ekim 2018’de yayımladığı bir makalede, Bitcoin “enerji canavarı” olarak nitelendirilmişti. Ancak bu iddialar kaynak belirtilmeden “yeni araştırmalara” dayandırılmış ve Bitcoin’in hızlı büyümesinin küresel ısınmayı tehlikeli boyutlara çıkarabileceği ileri sürülmüştü.
Bitcoin’in çevresel etkilerine dair tartışmalar devam ederken farklı yaklaşımlar ve yeni araştırmalar bu alandaki dinamikleri değiştirmeye devam ediyor.