Gerçek dünya varlıkları yani sektörde bilinen adıyla Real World Assets’ler (RWA), BlackRock ve diğer birçok kurumsalın yakın ilgisiyle kripto sektörünün en popüler kategorisi haline geldi. Peki yatırımcılar hangi RWA coin’lerini incelemeli?
RWA’lar özellikle BlackRock’ın son hamlesiyle birlikte gündemde yer edindi. BlackRock, Ethereum ağında 100 milyon dolarlık RWA fonu başlattı.
Birçok kişi RWA’da boğa koşusu yaşanacağını düşünürken gelecek vadeden projeleri araştırmaya başladı.
Peki olası bir RWA boğasında kripto yatırımcılarının kaçırmaması gereken RWA coin’leri hangileri?
1- RWA kralı: Ondo (ONDO)
Listemizin birinci sırasında kısa sürede popülerlik kazanmış ve zirveye yerleşmiş bir proje olan Ondo (ONDO) yer alıyor. Ondo gerçek dünya varlıklarını, yani RWA’ları en önden temsil eden projelerden birisi oldu. Kripto borsası Coinbase’in de desteğini arkasına alan Ondo, kullanıcılara gerçek dünya varlıklarını blokzincire taşıma imkanı sunuyor.
CoinGecko verilerine göre, ONDO’nun piyasa değeri 1,16 milyar dolar seviyesinde. ONDO, son 24 saatte 400 milyon dolar işlem hacmi elde etti. Proje, Coinbase ve birçok yatırım şirketinden destek aldı.
ONDO, Gateio, Coinbase, Bybit, Binance (vadeli işlemler) ve Bitget borsalarında listelenmiş durumda.
ONDO yazım itibarıyla 0,80 dolardan işlem görüyor.
2- En iyi RWA için aday: Pendle (PENDLE)
Listemizin ikinci sırasında kısa sürede adını duyurmayı başarmış ve ön sıralarda yer edinmiş projelerden Pendle (PENDLE) yer alıyor. Pendle tıpkı Ondo gibi gerçek dünya varlıklarını (RWA) tokenize etme konusunda hizmet sunuyor. Pendle projesi, otomatik bir piyasa yapıcı rolü üstleniyor ve gelecekteki getirilerin tokenleştirilmesini sağlıyor.
CoinGecko verilerine göre, PENDLE’nin piyasa değeri 274 milyon dolar seviyesinde. PENDLE son 24 saatte 82 milyon dolar işlem hacmi elde etti. Proje, birçok balinanın radarına girdi ve kısa sürede yükseliş yaşadı.
PENDLE, Gateio, MEXC, BingX, Binance ve HTX borsalarında listelenmiş durumda.
PENDLE yazım itibarıyla 2,83 dolardan işlem görüyor.
3- Şaşırtan RWA: TokenFi (TOKEN)
Listemizin üçüncü sırasında güçlü bir topluluk oluşturmayı başarmış ve memecoin yatırımcılarının da desteğini alan TokenFi (TOKEN) yer alıyor. TokenFi, tıpkı Ondo ve Pendle gibi gerçek dünya varlıklarını (RWA) tokenize etme konusunda çalışmalar yürütüyor. TokenFi projesi piyasaya sürdüğü RWA platformuyla birlikte kullanıcılara kapılarını araladı. Proje, popüler memecoin Floki tarafından yaratıldı ve desteklendi.
CoinGecko verilerine göre, TOKEN piyasa değeri 132 milyon dolar seviyesinde. PENDLE son 24 saatte 100 milyon dolar işlem hacmi elde etti. TOKEN, birçok memecoin yatırımcısı tarafından satın alındı ve uzun vadeli cüzdanlarda yer edindi. Özellikle Floki, RWA projesinin ön plana çıkmasında pay sahibi oldu.
TOKEN, Gateio, Bybit, BingX, Binance (vadeli) ve KuCoin borsalarında listelenmiş durumda.
TOKEN, içeriğin yazıldığı sırada 0,10 dolardan işlem görüyor.
4- Hızlı büyüyen RWA: Realio (RIO)
Listemizin dördüncü sırasında geçtiğimiz aylarda gündemde yer edinmiş ve hızlı bir şekilde büyüme kaydetmiş RWA projesi Realio (RIO) yer aldı. Realio tıpkı Ondo ve Pendle gibi gerçek dünya varlıklarını (RWA) tokenize etme üzerine proje geliştirme çalışmaları yürütüyor. Realio dijital menkul kıymetlerin ve kripto ürünlerinin ihraç edilmesi konusunda ön plana çıkıyor. Kullanıcılara topluluk ve ekosistem sunan proje, blokzincir tabanlı bir dijital dünya oluşturmayı hedefliyor.
CoinMarketCap verilerine göre, RIO piyasa değeri 10 milyon dolar seviyesinde. RIO son 24 saatte 27 milyon dolar işlem hacmi elde etti. RIO henüz tam anlamıyla kendini kanıtlamadığı için birçok yatırımcı tarafından potansiyelli görüldü. Proje özellikle uzun vadeli yatırımcıların hedefinde yer aldı.
RIO, Mexc, OKX, BingX, HTX ve Poloniex borsalarında listelenmiş durumda.
RIO yazım itibarıyla 1,55 dolardan işlem görüyor.
5- Potansiyelli RWA: Goldfinch (GFI)
Listemizin beşinci sırasında kısa sürede adından söz ettiren ve güçlü bir ekosistem oluşturmayı başaran bir RWA projesi Goldfinch (GFI) yer alıyor. GFI, tıpkı Ondo ve Pendle gibi gerçek dünya varlıklarını (RWA) tokenize etme konusuna odaklanmış durumda. Goldfinch gerçek yaşamda yer alan işletmelere kredi veren ve bunları merkeziyetsiz bir kredi protokolü üzerinden işleyen RWA projesidir.
CoinGecko verilerine göre, GFI piyasa değeri 143 milyon dolar seviyesinde. GFI son 24 saatte 6,25 milyon dolar işlem hacmi elde etti. GFI, piyasa değeri açısından yüksek bir seviyede olsa da henüz tam anlamıyla kendisini gösteremedi. Potansiyeli yüksek görülen proje birçok alanda yapacağı çalışmalarla adından çokça söz ettirebilir.
GFI, Mexc, Coinbase, BingX, Gateio ve CoinEx borsalarında listelenmiş durumda.
GFI, içeriğin yazıldığı sırada 2,09 dolardan işlem görüyor.
6- Güçlü bir RWA: Centrifuge (CFG)
Listemizin altıncı sırasında piyasa değeri açısından yüksek bir değerlemeye sahip ve RWA alanında adından çokça söz ettiren Centrifuge (CFG) yer alıyor. Centrifuge’nin, Ondo ve Pendle gibi bir proje olmasına karşın daha çok sektörel tecrübesi olduğu düşünülüyor. Centrifuge, özellikle küçük işletmelere daha erişilebilir krediler sunmayı amaçlıyor. Havuz içerisine konulmuş likiditeyi geleneksel finansa açarak yatırımcılara önemli bir fırsat sunuyor.
CoinGecko verilerine göre, CFG piyasa değeri 450 milyon dolar seviyesinde. CFG son 24 saatte 9 milyon dolar işlem hacmi elde etti. CFG, piyasa değeri sıralamasında 190’ıncı sırada yer alıyor. RWA projeleri arasında ise en ön planda adından söz ettiriyor. Proje, hacim konusunda yeterli verimi alamasa da proje bakımından sektörün bilindik isimlerinden birisi oldu.
CFG, KuCoin, BingX, Gateio, Kraken ve Coinlist borsalarında listelenmiş durumda.
CFG yazım itibarıyla 0,95 dolardan işlem görüyor.
7- Günden güne ilgi çekiyor: Dusk (DUSK)
Listemizin yedinci sırasında sektörel tecrübesiyle ön plana çıkmış ve adından çokça söz ettirmiş projelerden Dusk (DUSK) yer alıyor. Dusk, ERC-20 ve BEP-2 standartlarına da uygun altyapısıyla gerçek dünya varlıklarının tokenleştirilmesi konusunda dikkat çekiyor. Dusk, işletmeler tarafından akıllı sözleşmelerin yaratılması, blokzincir ile etkileşime girilmesi veya çalıştırma aşamasının yürütülmesi aşamalarında hizmet veriyor. Dusk, ağ işlemlerinde DUSK token’ı kullanıyor.
CoinGecko verilerine göre, DUSK piyasa değeri 192 milyon dolar seviyesinde. DUSK, son 24 saatte 75 milyon dolar işlem hacmi elde etti. DUSK piyasa değeri sıralamasında 335’inci sırada bulunuyor. Likidite, hizmetler ve piyasa hacmi açısından diğer RWA’lara göre bir tık daha güçlü konumda bulunuyor.
DUSK, Binance, Gateio, HTX, BingX ve Bitget borsalarında listelenmiş durumda.
DUSK yazım itibarıyla 0,42 dolardan işlem görüyor.
8- RWA konusunda uzman: Polymesh (POLYX)
Listemizin sekizinci ve son sırasında oluşturduğu altyapısıyla dikkatleri üzerine çeken RWA projesi Polymesh (POLYX) yer alıyor. Polymesh diğer RWA projelerinin aksine çözümü direkt altyapı üzerinden sunmayı hedefliyor. Bu nedenle Polymesh gerçek dünya varlıkları için üretilmiş bir katman-1 blokzinciridir. Projenin kullanıcıları, staking yaparak ve çeşitli aktivitelerde bulunarak ağın gelişimine katkı sağlayabilirler. RWA ve blokzincir birleşimiyle Polymesh güçlü bir isim olarak zirvede yer alıyor.
CoinGecko verilerine göre, POLYX piyasa değeri 437 milyon dolar seviyesinde. POLYX, son 24 saatte 437 milyon dolar işlem hacmi elde etti. POLYX, piyasa değeri sıralamasında 198’inci sırada bulunuyor. Proje, katman-1 blokzinciri, gerçek yaşam varlıkları üzerine çalışmaları ve sağlam likiditesiyle daha çok konuşulacak gibi görünüyor.
POLYX, Binance, Gateio, HTX, BingX ve KuCoin borsalarında listelenmiş durumda.
POLYX yazım itibarıyla 0,42 dolardan işlem görüyor.