Bitcoin (BTC) $ 62,233.67 1.44%
Ethereum (ETH) $ 2,424.04 1.96%
BNB (BNB) $ 563.89 2.19%
Solana (SOL) $ 144.55 3.39%
XRP (XRP) $ 0.532664 1.65%
Cardano (ADA) $ 0.353447 0.63%
Dogecoin (DOGE) $ 0.109629 1.74%
Al veya Sat Paribu

Blockchain Ekosisteminde Güçlü Bir Topluluğun Önemi

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 5 dk

Paylaş:

Blockchain tabanlı bir proje, topluluğu olmadan başarılı olamaz. Kripto toplulukları, herhangi bir Blockchain projesinin büyümesi, farkındalığı, benimsenmesi ve katılımının ayrılmaz bir parçasıdır. Geliştiriciler, yatırımcılar ve likidite sağlayıcılar ancak bir topluluk oluşturarak bulunabilir.

Toplulukların bu kadar iyi çalışmasının nedeni, birçok kullanıcının bir araya gelip düşüncelerini paylaşabilmesi, proje hakkında daha fazla bilgi edinebilmesi ve kurucularla ilişki kurabilmesidir. Telegram ve Discord gibi platformlar, kripto toplulukları oluşturmak için en popüler platformlardır.

Bir kripto projesinin başarısı söz konusu olduğunda “ağ etkisi” başka bir faktör. Bir ağ etkisi, bir mal veya hizmetin daha fazla insan onu kullandıkça daha fazla değer kazanmasıdır. Örneğin, bir kripto para birimi ne kadar çok kullanıcı kazanırsa, o kadar çok araç ve platforma ihtiyaç duyulur. Bu, yeni merkezi olmayan uygulamalar (dapp’ler), platformlar, protokoller, projeler, merkezi olmayan borsalar (DEX’ler), merkezi olmayan finans (DeFi) araçları ve daha fazlasını oluşturan geliştiricileri projeye çeker. Topluluklar, blok zinciri tabanlı bir projenin ekosisteminin oluşturulmasına yardımcı olarak daha fazla kullanıcı çeker.

indias ultra rich top firms join crypto bandwagon industry players give thumbs up

Bir topluluğun ağ etkisi, büyüklüğüne ve üyelerinin yakınlığına ve ayrıca grup üyelerinin etkileşimlerinin değerine bağlıdır. Bu nedenle, kurucuların topluluk üyeleriyle etkileşim kurması ve büyüyen topluluğu beslemek için topluluk yöneticileri ve moderatörleri ataması gerekir.

Telegram, kripto toplulukları oluşturmak için en popüler uygulamadır ve sektördeki büyük kuruluşlar, merkezi olmayan topluluğu The Open Network’ü (TON) desteklemek için çalışıyor. Bir blockchain endüstrisi market yapıcısı olan DWF Labs, TON ekosisteminin önemli bir destekçisi haline geldi.

DWF Labs, TON Foundation ile olan ortaklığı sayesinde, The Open Network’ü yatırım, token geliştirme, pazar oluşturma ve borsa listeleme ile desteklemektedir. DWF Labs, büyüyen TON ekosistemini desteklemek için 10 milyon dolar ayırmayı taahhüt ediyor.

Ayrıca DWF Labs, destekleyici platformlarda TON coin hacmini iyileştirerek TON ekosistemi katılımcılarının sayısını artırmayı amaçlıyor. Şu anda TONcoin, 75 milyon dolara kadar işlem hacmine sahip.

Ardından DWF Labs, alıcıların ve satıcıların büyük işlemleri tamamlamasına olanak sağlamak için güvenilir bir OTC piyasası geliştirilecek. DWF Labs ve TON, aralarında kapsamlı bir işbirliğini içeren uzun vadeli bir ortaklık başlatacaklar.

DWF Labs ile ortaklık, TON Vakfı için en son kilometre taşı. Daha önce Huobi Group ve KuCoin Ventures ile işbirliği yapmışlardı. Buna ek olarak, TON ekosistemi, en son eklenen TON siteleri ve TON proxy’si ile hızlanan bir büyüme kaydetti. Bu iki özellik ve araç, merkezi olmayan bir internetin geleceğini ortaya çıkarmak için çok önemlidir.

TON, bir P2P kripto para piyasasının oluşturulmasını sağlıyor ve sıradan kullanıcılar tarafından kripto para birimlerinin ve blockchain teknolojisinin yaygın olarak benimsenmesine yönelik bir adım görevi görüyor. Ayrıca, Telegram kısa süre önce TON blok zinciri üzerine inşa edilmiş, tokenize edilmiş bir kullanıcı adı pazarı başlattı.

Topluluklar Bir Projenin Başarılı Olmasına Nasıl Yardımcı Olabilir?

cryptominded banner final

Blockchain projelerinin merkezi olmayan yapısı nedeniyle, topluluk da projenin başarısında ve sağlığında rol oynar. Örneğin, geliştiriciler ve melek yatırımcılarla dolu bir topluluk, bir projenin başarısından kısmen sorumlu olacaktır. Öte yandan, toksik bir topluluk, diğer kullanıcılardan yararlanmayı amaçlayan istismarcıları çekebilir ve ekosistemdeki kötü niyetli uygulamalar veya toksik yöneticilerin yanlış yönetimi nedeniyle bir projenin çökmesine yol açabilir.

Kripto toplulukları, her kökenden insanı içerir ve belirli bir projenin neden önemli olduğunu dünyaya yayarak ekosistemin halka açık yüzü olarak hareket eder. Ayrıca kullanıcılara ekosistemde gezinme, projenin tokenlerini kullanma, ekosistem içindeki çeşitli araçları kullanma vb. konularda rehberlik eden içerikler oluşturabilirler.

Bir blockchain projesinin başarılı olması için geri bildirim isteyerek, özellik istekleri yaparak, sorunlu noktaları sorarak ve daha fazlasını yaparak topluluğu dahil etmek önemlidir. Bu etkileşimler, kurucuların değerli verilere erişmelerini sağlayacak ve projelerini geliştirmelerine ve gözden kaçırmış olabilecekleri karışıklıkları gidermelerine yardımcı olacaktır.

Kripto topluluklarıyla ilgili en iyi şeylerden biri giriş engelinin düşük olmasıdır. Kullanıcıların katılmak için Telegram, Discord ve hatta bazı durumlarda Twitter gibi bir uygulama indirmeleri yeterlidir. Telegram ve Discord toplulukları için, kullanıcıların bir projenin web sitesinden veya Twitter sayfasından kolayca elde edilebilecek bir davet bağlantısına ihtiyacı olacaktır.

Kripto topluluklarındaki kişiler, grubun diğer üyeleriyle konuşarak yeni üyelerin projenin nasıl çalıştığı hakkında bilgi edinmelerini de kolaylaştırır. Crowdsourcing, kripto topluluklarının bir başka avantajıdır ve kurucuların topluluk üyelerine token satışlarına erişim sağlayarak fon toplamalarına olanak tanır. Bu token satışları, bir proje için çok ihtiyaç duyulan fonları toplayabilir ve topluluk üyelerini, proje başarılı olursa değeri artabilecek bir token ile ödüllendirebilir.

Yönetişim, kripto toplulukları söz konusu olduğunda da bir rol oynar. Örneğin, üyelerin bir projeyi yönetmede söz sahibi olmalarına izin veren merkezi olmayan özerk kuruluşlar (DAO’lar) oluşturulabilir. DAO’lar tipik olarak, daha yüksek miktarda token sahiplerinin daha fazla oy gücüne sahip olduğu token’lar biçiminde kullanıcılara oy hakkı verir.

Kapanış

Bir kripto topluluğunun önemi küçümsenemez. Topluluk üyeleri, bir projenin benimsenmesinde ve başarısında kritik bir rol oynayan kullanıcılar, kurucular, geliştiriciler ve melek yatırımcılardan oluşur. Birçok kullanıcı ve yatırımcı, kripto para birimlerini çevrimiçi olarak ilk kez arkadaşlarından veya yabancılardan duyar. Güçlü bir topluluğu teşvik etmek, herhangi bir blockchain projesinin ana hedeflerinden biri olmalıdır.

Yazar: Sinancan Öztürk

Piyasalar Güne Nasıl Başladı? 5 Ağustos 2022

Hafta içi her gün 09:40 – 09:55 saatleri arasında emir toplama işlemlerinin gerçekleştirildiği BIST100‘de fiyat belirleme saati ise 09:55. 5 Ağustos 2022 sabah saatleri itibariyle BIST100, 2.734’ten açıldı.  Dolar/TL, haberin yazımı itibariyle 17,96 seviyesinde seyrederken, Euro/TL paritesi 18,38 seviyesinde.  Sabah saatleri itibariyle ons altın 1.789 TL’den işlem görüyor. Son olarak kripto para piyasasına bakalım. Binance verilerine göre, Bitcoin 23.232 dolardan işlem görüyor. BTC/TRY paritesi ise ...

Bağlantıyı kopyala