Bollinger Bandı Nedir, Nasıl Yorumlanır? Bollinger Bandı İndikatörü Kullanımı

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 3 dk

Paylaş:

Bollinger Bandı, ana işlevi tüccarları kripto para piyasasındaki varlıkların oynaklığında meydana gelen değişiklikler hakkında bilgilendirmek olan teknik bir piyasa analizi göstergesine atıfta bulunur. Bu yazımızda Bollinger Bandı nedir, nasıl yorumlanır? sorsunun cevaplarına değineceğiz. İşte Bollinger Bandı indikatörü kullanımı

Bollinger Bantları, fiyatın basit bir hareketli ortalamasının üstünde ve altında bir standart sapma düzeyinde çizilen zarflardır. Bantların mesafesi standart sapmaya dayandığından, temel fiyattaki oynaklık dalgalanmalarına uyum sağlarlar. Bollinger Bantları, Dönem ve Standart Sapmalar, StdDev olmak üzere 2 parametre kullanır.

Bollinger Bandı Nedir, Nasıl Yorumlanır?

Şu anda kripto para piyasası tüccarları ve operatörleri tarafından en çok kullanılan göstergelerden biri, teknik analiz göstergesi Bollinger Bantları veya onun İngilizce kısaltması olan BB’dir .

Bu finansal analiz aracı, bir varlığın piyasadaki eğilimi ve oynaklığı hakkında bilgi sunan bir dizi banttan oluşur. 80’lerde geliştirildi ve adını yaratıcısı finansal analist John Bollinger‘den alıyor.

BB İndikatörü Nasıl Çalışır?

Bollinger Bantları göstergesi bize bir varlığın belirli bir zamanda ulaştığı maksimum veya minimumu gösterir. Üst bant, alt bant ve orta bant olmak üzere üç banttan oluşur.

Çizgiler olarak da adlandırılan üst ve alt bantlar, orta bandın veya orta çizginin üstüne veya altına çizilir. Bu satırlar, bir varlığın piyasadaki etkinliği hakkında bilgi sağlar. Ayrıca oynaklıklarını da gösterir. Bu nedenle, fiyatların ortalama bir değer etrafında nasıl arttığını veya daraldığını yansıtırlar.

Kural olarak, orta çizgi basit bir hareketli ortalama, yani varlık eğilimleri hakkında bilgi sağlayan bir aritmetik ortalamadır. Bundan, üst ve alt çizgiler hesaplanır. Bu göstergenin standart veya ilk yapılandırması, ara çizgiyi 20 günlük bir süre içinde oluşturur. Alt ve üst satırlar, standart sapmanın 2 ile çarpılması gereken ara satıra göre varlığın piyasadaki oynaklığına göre hesaplanır.

Diğer göstergeler gibi, ilk konfigürasyon operatörün ihtiyaçlarına göre değiştirilebilir. Ancak periyotlarda değişiklik yapılırken kullanılan standart sapma sayısı da ayarlanmalıdır.

Bu göstergenin okunması veya yorumlanması, piyasa oynaklığına tepki veren satırlara dayanmaktadır. Daha sonra oynaklık yüksek olduğunda genişlerler, yani orta çizgiden uzaklaşırlar ve üst ve alt çizgiler arasındaki boşluk büyür. Ve volatilite düşükse, hatların daraldığı ve ara hatta yaklaştığı durumlarda bunun tersi gerçekleşir.

bbb

Hesaplama

İlk olarak, basit bir hareketli ortalama hesaplayın. Ardından, basit hareketli ortalama ile aynı sayıda periyot üzerinden standart sapmayı hesaplayın. Üst bant için hareketli ortalamaya standart sapmayı ekleyin. Alt bant için, hareketli ortalamadan standart sapmayı çıkarın.

Kullanılan tipik değerler:

Kısa vade: 10 günlük hareketli ortalama, 1.5 standart sapmada bantlar. (standart geliştirme +/- SMA’nın 1,5 katı)

Orta vade: 20 günlük hareketli ortalama, 2 standart sapmada bantlar.

Uzun vadeli: 50 günlük hareketli ortalama, 2.5 standart sapmada bantlar.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Yazar: Ramazan Eles

Portal (PORTAL) nedir?

Portal, merkeziyetsiz finans (DeFi), zincirler arası birlikte çalışabilirlik ve Web3 ekosistemi için geliştirilmiş bir platformdur. Ayrıca kullanıcıların farklı blokzincirleri arasında varlık transferi yapmasını kolaylaştıran bir çapraz zincir köprü (cross-chain bridge) ve merkeziyetsiz uygulama (dApp) platformu sunar. Platform, çeşitli blokzincirlerinden oyunları tek bir platforma bağlamayı amaçlar. Portal token, bu ekosistemin yerel tokenı olup, likidite sağlama, yönetişim ...

Bağlantıyı kopyala