bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 57,777.48 3.86%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,287.90 4.05%
bnb
BNB (BNB) $ 532.97 4.52%
solana
Solana (SOL) $ 130.28 2.96%
xrp
XRP (XRP) $ 0.57807 1.50%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.329042 4.21%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.099232 6.19%

Çatallanma (Fork) Nedir?

ctl

Çatallanma (Fork), blockchain ağına ait veri zincirinin herhangi bir sebepten dolayı ikiye ayrılmasına verilen addır.

Çatallanma (Fork) Nedir?

Çatallanma (Fork), bir kripto para birimi hakkında temel bir şeyin değişmesi gerektiğine karar verildiğinde ortaya çıkmaktadır. Bu bir hack nedeni ile ya da topluluk içinde oluşan temel bir anlaşmazlık sebebi ile oluşabilmektedir.

Kripto paralarda çatallanma gerçekleştiğinde para biriminin değerini doğrudan etkilemektedir. Çatallanma (Fork) ile birden fazla yeni para birimi dahi oluşabilmektedir. Oluşan iki zincir, çatallanma (Fork) işlemine kadar aynı verileri paylaşırken, çatallanma işleminin ardından yeni işleyiş biçimleriyle çalışmaya devam eder.

Çatallanma (Fork) işlemleri, blockchain ağları için öne sürülen yeni fikirlerden doğmaktadır. Öncesinde hesaba katılmamış bir sorunun ortaya çıkması, ağda yaşanan tıkanıklık ya da ölçeklenebilirlik problemleri çatallanma yapmayı gerektirebilmektedir. Bazı zamanlarda sorun yaşanmasa da sistemin daha verimli çalışmasını sağlayacak daha yeni bir yöntem bulunduğunda da çatallanma (Fork) yapılmaktadır. Çatallanma (Fork)’nın iki ana çeşidi bulunmaktadır; Soft Fork (Yumuşak Çatallanma) ve Hard Fork (Sert Çatallanma)

fork

Soft Fork (Yumuşak Çatallanma) Nedir?

Soft fork (yumuşak çatallanma), blockchain ağının daha verimli çalışmasını sağlayan geriye dönük olarak uyumlu herhangi bir değişikliğe verilen addır. Ufak çapta güncellemenin yapıldığı yumuşak çatallanma işlemi ana blockchain ağının bir kümesi olarak değerlendirilmektedir.

Soft fork (yumuşak çatallanma) işlemi ile, madenciler ya da dijital cüzdan sahipleri yapılan güncellemeyi benimsemediğinde, eski yazılımları kullanmaya devam edebilmektedir. Ya da fikir değiştirildiğinde yazılımlar güncellenebilir ve yeni eklenen özelliklerden faydalanılabilir.

Hard Fork (Sert Çatallanma) Nedir?

Hard fork, geriye dönük uyumluluğu bozan herhangi bir değişikliktir. Yapılan köklü ve geriye uyumsuz güncellemenin ardından birbirinden farklı iki zincirin oluşmasına hard fork (sert çatallanma) denir

Eski ve yeni kuralların geçerli olduğu bloklar, iki farklı zincir üzerinden ilerler ve eski kurallar, yenilerini geçersiz olarak görmektedir. Sert çatallanmadan sonra iki zincir arasında etkileşim sonlanır ve topluluk ikiye ayrılır. Eski kuralları kullanmak isteyenler büyük bir yüzdeye sahip olduğunda, iki ayrı para biriminin oluşmasına neden olacaktır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala