bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 58,602.70 2.70%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,303.88 4.60%
bnb
BNB (BNB) $ 547.26 1.92%
solana
Solana (SOL) $ 131.87 3.14%
xrp
XRP (XRP) $ 0.573551 2.21%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.33218 5.00%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.10118 4.02%

Düşüşle özdeşleşen Eylül ayından sürpriz çıkar mı?

bitcoin yukselis fed faiz

Kripto piyasasında günlerdir süren aşağı yönlü hareketlilik devam ediyor. Piyasanın toplam değeri uzun bir zaman zarfından sonra tekrar 2 trilyon doların altına gerilerken, Bitcoin’deki (BTC) kan kaybı durmadı.

Piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük kripto parası BTC son 24 saatte yüzde 2,3’lük değer kaybederek 55 bin 740 dolara geriledi. Diğer majör kripto paralarda da düşüş devam etti: Ethereum blokzincirinin yerel kripto parası Ether (ETH) dünden beri yüzde 2,53 gerileyerek 2 bin 341 dolardan, Solana (SOL) ise yüzde 3,32’lik düşüşle 128,48 dolardan el değiştiriyor.

Kripto piyasasında Eylül ayının geçmişte çoğunlukla düşüş yönlü seyretmesi, yatırımcı nezdinde sonbaharın ilk günlerinde karamsarlığa yol açıyor. Nitekim piyasa katılımcılarının çoğunun Eylül ayına dair karamsar bir tablo çizmesinin haklı nedenleri var. Coinglass verileri, Bitcoin’in geçtiğimiz yıllardaki Eylül ayı özelindeki performansında ortalama yüzde 4,49’luk düşüşe işaret ediyor.

“Eylül ayında düşüş bekleyenler şaşırabilir”

Ancak aksini düşünenler de var. İsviçre menşeli kurumsal dijital varlık yönetim şirketi Tyr Capital’in yatırımdan sorumlu başkan yardımcısı Ed Hindi, “Eylül tarihsel olarak BTC için olumsuz bir ay olsa da Fed tarafından yapılacak faiz indirimi ve ABD ekonomisinin görece sağlam görünümü, düşüş bekleyenleri şaşırtabilir” yorumunu yaptı.

Tyr Capital’in yöneticisi “BTC’nin 60 bin doların üzerinde kalma ihtimalini bu seviyenin altına sarkmasından daha yüksek görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Tarım dışı istihdam verisinin önemi

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal sıkılaştırma politikasına son verip Eylül ayında faiz indirimi sinyali vermesi piyasalar tarafından henüz olumlu yönde fiyatlanmamış durumda. Resesyon korkusu yaşayan piyasalar ABD ekonomisinden gelen verileri, Fed’in faiz politikasının gidişatında belirleyici etken olarak görüyor. Dolayısıyla bugün TSİ 15.30’da açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisinin piyasada volatilite yaratma olasılığı oldukça yüksek. Fed’in faiz politikasına yön verecek söz konusu veriler hem hisse senedi hem de kripto piyasaları tarafından yakından izlenecek.

Öte yandan ABD hisse senedi piyasaları dünü yatay bir seyirle kapattı. Dow Jones yüzde 0,54 ve S&P 500 yüzde 0,30’luk düşüş kaydederken, teknoloji borsası Nasdaq ise yüzde 0,25’lik yükseliş gerçekleştirdi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Alp Börü

Haftalık ekonomi yayını Bloomberg Businessweek Türkiye'de dokuz yıl boyunca ekonomi muhabiri olarak çalıştı. 2021 yılında CoinDesk Türkiye'de editörlük görevini üstlendi, ABD edisyonuna Türkiye'deki regülasyon çalışmalarına ilişkin haberler kaleme aldı. 2023'ün Ekim ayından beri Kriptomeda'nın yazı işleri müdürlüğünü sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala